Луговик червонощокий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Луговик червонощокий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Астрильдові (Estrildidae)
Рід: Червонощокий луговик (Paludipasser)
Neave, 1909
Вид: Луговик червонощокий
Paludipasser locustella
Neave, 1909
Синоніми[2][3]
* Ortygospiza locustella (Neave, 1909)
Посилання
Вікісховище: Paludipasser locustella
Віківиди: Paludipasser locustella
ITIS: 916652
МСОП: 22719645

Луговик червонощокий[4] (Paludipasser locustella) — вид горобцеподібних птахів родини астрильдових (Estrildidae). Поширений в Африці.

Поширення[ред. | ред. код]

Цей вид поширений на південь від південно-східної частини Камеруну, Республіки Конго, ДР Конго через Замбію (де широко поширений), Анголу, Танзанію, Малаві і Мозамбік до Зімбабве і Ботсвани. Нещодавні спостереження, які потребують підтвердження, виявили принаймні дві пари, що гніздяться на плато Джос на півночі Нігерії. Переважним середовищем існування є вологі ділянки з рідкою рослинністю на луках поблизу води в піщаних відвалах.

Опис[ред. | ред. код]

Це маленькі пташки з кремезним і пухким тілом з короткими округлими крилами, міцними ногами і коротким квадратним хвостом. Довжина разом з хвостом становить близько десяти сантиметрів. Забарвлення сіро-коричневе по всьому тілу, з наявністю темних смуг, які йдуть від маківки до хвоста, і світлої ділянки на горлі, підхвісті та на боках. Боки вертикально забарвленні чорними смугами. Махові пера і хвіст чорного кольору. У цих птахів спостерігається досить виражений статевий диморфізм, при цьому самець має темно-червоне забарвлення обличчя, горла та криючих крил, що відсутнє у самиць. Дзьоб у самця червоний, у самиці чорнуватий, ноги тілесно-жовтого кольору, очі коричневі з сіруватим кільцем навколо очей.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Це денні птахи, що живуть парами і мають суто наземні звички: вони, фактично, проводять більшу частину свого життя на землі або біля неї, шукаючи поживу, готові сховатися в густій ​​рослинності за найменшого сигналу. Живиться насінням трав, інколи доповнює свій раціон комахами, фруктами, ягодами та паростками.

Сезон розмноження припадає на завершальну фазу сезону дощів: обидва партнери співпрацюють у будівництві гнізда, яке має сферичну форму, побудоване з досить грубо переплетених травинок і рослинних волокон і розташоване серед високої трави, на невеликій відстані від землі або безпосередньо на ній. Самиця відкладає 3-5 білуватих яєць, які вона висиджує по черзі з самцем протягом приблизно двох тижнів, наприкінці яких вилуплюються сліпі та безпір'яні пташенята. За ними доглядають обоє батьків, і зазвичай остаточно відходять від гнізда на приблизно через місяць після вилуплення.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2018). Paludipasser locustella: інформація на сайті МСОП (версія 2022.2) (англ.) 3 жовтня 2023
  2. Common Locustfinch Paludipasser locustella Neave, 1909. Avibase. Процитовано 5 March 2022.
  3. Michael P. Stuart Irwin (1981). The Birds of Zimbabwe. Quest Publishing, Harare. с. 415. ISBN 0908306016.
  4. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.