Лінія М2 (Будапештський метрополітен)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лінія М2
Будапештський метрополітен
Відкриття першої ділянки 1970
Довжина, км 10,3 км
Кількість станцій 11
Максимальна кількість вагонів у складі поїзда 5



Наземні ділянки так

Лінія М2 (угор. M2-es metróvonal) — одна з чотирьох ліній Будапештського метрополітену, одна з двох ліній метросистеми, що перетинає Дунай і розташована не тільки в Пешті, але і в Буді. Лінія орієнтована в напрямку захід-схід. Побудована у 1970-1972 роках. На схемах позначається червоним кольором.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина лінії — 10,3 км, на ній знаходяться 11 станцій. Три станції знаходяться в Буді, на правому березі Дунаю: Делі пайаудвар, Селль Кальман тер і Баттяні тер; інші розташовані в Пешті. Всі станції на ділянці Делі пайаудварКелеті пайаудвар підземні, станція Ференц Пушкаш Штадіон мілкого закладення, а станції Пілланго утца і Ерш везер тереназемні.

Перехід на інші лінії метро здійснюється на станції Деак Ференц тер. лінія M4 має пересадку на лінію 2 на станції Келеті пайаудвар.

Історія[ред. | ред. код]

Будівництво другої гілки будапештського метро стартувало у 1950 році. Спочатку планувалося, що лінія з'єднає станції Делі та Келеті. З 1954 по 1963 рік будівництво було заморожено з причин як політичного, так і фінансового характеру.

Перша черга метро Деак Ференц тер» — «Ерш везер тере» була відкрита 4 квітня 1970 року (день 25-річчя визволення Угорщини Радянською армією), друга черга — «Деак Ференц тер» — «Делі пайаудвар» відкрита 22 грудня 1972 року[1].

У 2004 - 2008 роках проводилася повна реконструкція платформ і колій, в результаті чого деякі ділянки періодично закривалися. У 2010 році проведена заміна і ремонт рухомого складу.

Галерея[ред. | ред. код]

Мапа[ред. | ред. код]

Мапа
Лінія М2 будапештського метрополітену

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ágnes Medveczky Kovácsyné: 25 éves a budapesti metró ("Budapest Metro is 25 years old"), BKV, Budapest, 1995

Джерела[ред. | ред. код]