Макаров Анатолій Васильович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Анатолій Васильович Макаров
Народився 2 січня 1937(1937-01-02) (87 років)
Інгулка, Баштанський район, Миколаївська область, Українська СРР, СРСР
Країна СРСР СРСРУкраїна Україна
Діяльність винахідник
Alma mater Київський медичний інститут
Галузь торакальна хірургія, пульмонологія
Заклад Національний університет охорони здоров'я України імені Платона Шупика
Вчене звання професор
Науковий ступінь кандидат медичних наук
Науковий керівник Авілова Ольга Матвіївна
Нагороди
Заслужений лікар України
Заслужений лікар України
Державна премія України в галузі науки і техніки Державна премія України в галузі науки і техніки
Відмінник охорони здоров'я СРСР
Відмінник охорони здоров'я СРСР

Анато́лій Васи́льович Мака́ров (* 1937(1937)) — Заслужений лікар України (1993), лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки (1997, 2004), кандидат медичних наук (1975), професор (1996).

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 2 січня 1937 р. в селі Інгулка Баштанського району Миколаївської області в сім'ї вчителів.

У 1960 р. закінчив лікувальний факультет Київського медичного інституту ім. О. О. Богомольця.

З 1960 по 1964 р. працював хірургом лікарні Шевченківського району міста Києва, з 1964 по 1966 р. — ординатор, а з 1966 по 1975 р. — завідувач торакального відділення Клінічної лікарні «Медмістечко» у м. Києві.

З 1975 р. працює в Київській медичній академії післядипломної освіти ім. П. Л. Шупика на посадах асистента (1975—1979), доцента (1980—1988), у 1988—2009 р. — завідувача кафедри торакальної хірургії та пульмонології, з 2009 р. — професор кафедри торакальної хірургії та пульмонології.

Науковий вклад[ред. | ред. код]

Наукова та практична діяльність були й залишаються найважливішими напрямками багатогранної роботи А. В. Макарова. Реконструктивно-відновна хірургія стравоходу та дихальних шляхів, діафрагми, пластика трахеї, бронхів, грудної стінки, хірургічна допомога при травматичних пошкодженнях грудної клітки — ось деякі напрямки його наукової діяльності. Хірург щорічно виконує 100—150 оперативних втручань, веде щоденний консультативний прийом у клініці, із санітарною авіацією буває у регіонах України.

Зробив значний внесок у розвиток вивчення, діагностику та хірургічне лікування травматичних пошкоджень органів грудної клітки, неспецифічних захворювань органів дихання та межистіння, за що у 1998 р. йому присвоєно звання лауреата Державної премії України в галузі науки і техніки. За участь у розробці та впровадженні новітньої технології в хірургічній практиці — методики «зварювання живих тканин», яка дозволяє безшовно виконувати складні хірургічні втручання при захворюваннях і травматичних пошкодженнях органів дихання, політравмі, А. В. Макарову, разом із групою вчених, у 2004 р. вдруге присвоєно звання лауреата Державної премії України.

300 наукових публікацій, 8 монографій, 14 патентів на винаходи, книги «Торакоскопия в неотложной грудной хирургии», «Торакальна травма», «Хімічні опіки стравоходу у дітей та їх наслідки», «Хвороби стравоходу у дітей», «Обстеження органів дихання у дітей» — ось багаторічний творчий здобуток вченого-хірурга. Роботи професора А. В. Макарова залишаються найкращими практичними посібниками в роботі вітчизняних хірургів.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]