Макрокартинка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Макрокартинка про Вікіпедію

Макрокартинка (англ. image macro) — інтернет-мем, що являє собою зображення або ілюстрацію, на яку накладено певний текст, часто вгорі та внизу зображення. Макрокартинки були однією з найпоширеніших форм інтернет-мемів у 2000-х роках і часто містили дотепні повідомлення чи крилаті фрази, хоча не всі вони обов'язково були гумористичними. Першими популярними макрокартинками вважаються лолкоти — експресивні фото котів з текстовими підписами.[1] Далі значного поширення набули макрокартинки, де героями виступали тварини-порадники (англ. advice animals), також відомі як стереотипні персонажі, що міцно закріпилися за цим форматом.

Походження[ред. | ред. код]

Термін «макрокартинка» з'явився на форумах Something Awful. Назва походить від «макросів» — коротких фрагментів тексту, які користувач міг ввести, після чого програмне забезпечення форуму автоматично аналізувало їх і розгортало в код для заздалегідь визначеного зображення.[2] Вони, зі свого боку, пов'язані з поняттям «макрокоманда» з царини інформатики: «правило або шаблон, який визначає, як певна вхідна послідовність (часто послідовність символів) повинна бути відображена у вихідну послідовність (також часто послідовність символів) згідно з визначеною процедурою».

Починаючи з 2007 року, лолкоти та схожі макрокартинки поширилися за межі початкових спільнот, у яких їх створили, і стали широко популярними.[3]

Формат[ред. | ред. код]

Старіший, традиційний формат макрокартинок
Новий формат макрокартинок, який поширився з середини 2010-х років

Хоча макрокартинки бувають різних форм, у більшості випадків їм притаманні такі риси:

  1. Масивний текст, надрукований шрифтом Impact[4], відцентрований у верхній і нижній частині зображення, зазвичай з використанням усіх великих літер. Найчастіше використовується білий текст з чорним контуром, оскільки він легко зчитується майже на будь-якому фоні. Текст зверху слугує переважно лише для вступу, а текст знизу є основним повідомленням. Надмірні, навмисні орфографічні помилки також часто використовують для гумористичного ефекту.
  2. Зображення, яке розміщується на фоні тексту. Зазвичай вони беруться з певного набору зображень, відомих чи зрозумілих багатьом користувачам Інтернету — наприклад, Bad Luck Brian. Хоча, якщо використати вищезгаданий типографічний стиль, будь-яке зображення, набувши її естетики та смислового навантаження, стане макрокартинкою.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Shifman, Limor (2013). Memes in digital culture. MIT Press.
  2. SAClopedia entry for "image macro". Something Awful SAClopedia. Процитовано 28 липня 2008.(потрібна безкоштовна реєстрація)
  3. Rutkoff, Aaron (25 серпня 2007). With 'LOLcats' Internet Fad, Anyone Can Get In on the Joke. Wall Street Journal. Процитовано 13 лютого 2008.
  4. Phil Edwards (26 липня 2015). The reason every meme uses that one font. Vox. Процитовано 28 липня 2015.