Макрокоманда

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Макрокоманда, макро або макрос (множина від англ. macro) — програмний алгоритм дій, записаний користувачем.

Макрокоманди в програмуванні[ред. | ред. код]

У програмуванні макрокомандою називають таку абстракцію, коли всі випадки появи в документі тексту, що підпадає під заданий шаблон, модифікуються за заданими правилами. Інтерпретатор або компілятор автоматично змінює такі частини тексту, коли на них натрапляє. У компільованих мовах така заміна завжди відбувається під час компіляції. Також назва «макро» може вживатися в багатьох інших контекстах, як то клавіатурні макрокоманди та мови макрокоманд тощо. Більшість з таких контекстів безпосередньо пов'язана з тією самою концепцією — одна подана коротка команда або дія під час виконання розгортається у велику кількість інструкцій нижчого рівня абстракції.

Призначення макрокоманд полягає або в автоматизації часто вживаних послідовностей дій чи команд, або в сильнішому абстрагуванні дій/команд.

Наприклад, у вікіпедії макрокоманда {{subst:PAGENAME}} розкривається інтерпретатором на цій сторінці в «Макрокоманда».

Макропрограми[ред. | ред. код]

Також макросами або макропрограмами часто називають спеціальні програми, які призначено для виконання всередині інших програм. Наприклад, текстовий редактор Microsoft Word дозволяє виконувати у своєму середовищі програми, що написані спеціальною мовою VBA (Visual Basic for Applications). Такі програми звичайно використовуються для виконання типових для макрокоманд задач: автоматизації часто вживаних або складних послідовностей дій користувача.

Порівняно висока ефективність та розвинута функціональність VBA поєднані з можливістю за певних умов автоматичного (без прямої вказівки на те користувачем) виконання макрокоманд призвели до появи та поширення макровірусів.

Інші значення[ред. | ред. код]

Також в інтернет-культурі макрокомандою називають один із засобів спілкування[1] — зображення з написом чи без, що вирізняється здатністю точно відображувати певні емоції. Часто таким зображенням підкріплюється висловлювання чи коментар.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Стаття про передавання емоцій через зображення у мережі (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 25 листопада 2011. Процитовано 24 березня 2011.