Маленький Німо: Пригоди в країні снів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Маленький Німо: Пригоди в країні снів
англ. Little Nemo: Adventures in Slumberland
Жанр фентезійний фільм, музичний фільм, дитячий фільм, пригодницький фільм[1], традиційний мультфільмd, екранізація літературного твору[d], пригодницька манґа й анімеd, аніме та манґа в жанрі фентезіd і аніме та манґа в жанрі комедіяd
Режисер Masami Hatad[1] і William T. Hurtzd[1]
Продюсер Yutaka Fujiokad[2]
Сценарист Кріс Коламбус, Richard Outtend, Yutaka Fujiokad[2], Вінзор Маккей[2] і Жан Жиро[2]
Композитор Richard M. Shermand
Кінокомпанія
Дистриб'ютор Hemdale filmsd і Crunchyroll
Тривалість

95 хв. (ориг. версія)

84 хв. (ред. версія)
Мова англійська
Країна Японія Японія
США США
Рік 1989
Кошторис $35 млн.
IMDb ID 0104740

Маленький Німо: Пригоди в країні снів (англ. Little Nemo: Adventures in Slumberland) — повнометражний анімаційний фільм японської студії Tokyo Movie Shinsha Створено за сприяння американців та оснований на серії коміксів американського художника Вінзора МакКея «Little Nemo in Slumberland[en]». Вперше фільм вийшов на екрани Японії 15 липня 1989 року на кіностудії Toho-Towa та 21 серпня 1992 року в США на кіностудії Hemdale Film Corporation у дубляжі. Фільм отримав змішані відгуки і став касовою бомбою, заробивши 11,4 мільйона доларів при бюджеті в 35 мільйонів доларів. Однак він добре продавався на домашньому відео і відтоді став культовим.

Сюжет[ред. | ред. код]

Маленький хлопчик Німо (в англійській версії Nemo) бачить страшний сон про те, як за ним по землі і по воді мчить величезний потяг. На ранок тато кличе його дивитися цирк, який приїхав в місто. Серед учасників циркової вистави Німо бачить тих, з ким йому судилося далі зустрітися.

Наступної ночі він прокидається від дивного світла. За Німо прилетів дирижабль, і йому пропонують вирушити в Країну Снів на запрошення Принцеси, яка, до речі, надіслала в подарунок печиво. Німо радісно вирушає в дорогу. По дорозі дирижабль потрапляє в шторм в морі Кошмарів, який відділяє світ Німо від Країни Мрій.

В Країні Снів Німо зустрічає її Короля, який, покладаючи на Німо великі надії, передає йому ключ від усіх дверей, застерігаючи, що не можна відкривати лише одні двері — на яких намальовано той же знак, що на ключі. У казково красивому саду Німо зустрічає також Принцесу, яка привчає його до хороших манер і танців.

Втікши з занять, Німо знайомиться зі смішним маленьким чоловічком, який пропонує подивитися, що є цікавого навколо. Незабаром вони знаходять ті самі двері, які відкривати було не можна і, звичайно ж, відкривають. Злякавшись моторошної темряви за дверима, Німо й маленький чоловічок тікають, залишивши двері незамкненими і з неї в Країну Снів починають пробиратися Кошмари.

Виявляється, Король вирішив призначити Німо своїм наступником. Але на церемонії в зал вриваються темні сили з Країни Кошмарів та викрадають Короля та Принцесу. Німо, його ручна білка, маленький чоловічок й інші мешканці Країни Снів вирушають на допомогу. В дорозі вони зустрічають добрих гоблінів, які мріють вибратися з Країни Кошмарів та допомагають героям. Німо й інші подорожують на його ліжку по воді і повітрям. Коли майже все втрачено, гобліни допомагають Німо вимовити заклинання, і він за допомогою королівського скіпетра знищує Короля кошмарів.

Добро перемогло, зло переможене. На ранок Німо дізнається, що тато таки відведе його в цирк.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Творець малюка Німо Вінзор МакКей, бувши одним з піонерів американської анімації, 1911 року реалізував першу екранізацію своїх коміксів. Це був 10-хвилинний фільм, в роботі над яким МакКею посприяв режисер та продюсер Джеймсом Блектон, 2 хвилини фільму становив анімований матеріал.
  • На ранніх стадіях виробництва над проєктом працювали Рей Бредбері, Джордж Лукас, Бред Берд, Кріс Коламбус, а також фронтмени японської анімації, Ісао Такахата і Хаяо Міядзакі, які пішли через творчі розбіжності. У західних колах Міядзакі приписують вислів, ніби робота над «Маленьким Німо» була «найгіршим досвідом в його професійній кар'єрі», проте документальних підтверджень того, що Міядзакі дійсно це заявив, немає.
  • «Little Nemo: Adventures in Slumberland» — перше японське аніме, запущене в загальноамериканський прокат.
  • Попри в цілому сприятливі відгуки критиків, фільм провалився в прокаті: збори в Японії склали близько 10 млн доларів, збори в США трохи більше мільйона доларів (при загальному бюджеті фільму 30 млн доларів). Однак, коли стрічку випустили на відеокасетах, було продано понад 2 млн копій.
  • 1990 року вийшла гра Little Nemo: The Dream Master від студії Capcom. В якій сюжет оснований на мультиплікаційному фільмі

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]