Той-тер'єр

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Російський той-тер'єр
Походження Росія Росія
Характеристики
Зріст 20 - 28 см
Вага до 3 кг
Класифікація МКФ:
FCI 352
Стандарти породи
FCI [4. стандарт]
Пес свійський (Canis lupus familiaris)

Російський той (російський той-тер'єр) — порода собак, що належить до групи декоративних собак. Існують гладкошерстий і довгошерстий різновиди.

Походження[ред. | ред. код]

Американський той-тер'єр

Порода російського той-тер'єра була отримана в Москві. На початку XX століття однією з найпопулярніших декоративних собак в Росії були Англійські той-тер'єри, проте в 1920-1950-ті роки їх племінне розведення майже не велося через Жовтневий переворот, тому поголів'я скоротилося до критичного рівня. З середини 50-х років XX століття російські кінологи взялися за створення породи декоративних собак, подібних до той-тер'єра[1].

У середині 50-х років минулого століття ввезення декоративних порід в СРСР було мінімальним і нецілеспрямованим. Існуюче поголів'я собак, які розводилися, докорінно відрізнялося від своїх побратимів за кордоном. Вітчизняні гладкошерсті той-тер'єри були щасливим винятком. В результаті селекційної роботи отримали гладкошерстих собак з фенотипом, відмінним від англійського той-тер'єра в багатьох принципових позиціях. В 1958 від схрещування двох гладкошерстих батьків був отриманий перший довгошерстий той-тер'єр.

В 1996 в Москві був створений Національний клуб породи російський той-тер'єр. У наступному році клубом була організована перша Всеросійська виставка той-тер'єрів.

21 лютого 2006 на засіданні Племінний комісії FCI було прийнято рішення про визнання породи, і її стандарту було присвоєно номер 352. На вимогу FCI колишні назви порід — московський довгошерстий той-тер'єр і російський гладкошерстий той-тер'єр були замінені на єдину назву — російський той, включаючи обидва різновиди.

Російський той з 2006 року мав статус умовно (тимчасово) визнаної породи і не міг претендувати на титул кандидата в інтернаціональні чемпіони, поки в 2017 році не був визнаний на постійній основі. Російські тої, однак, мають право на інші титули FCI (Чемпіон Європи, Чемпіон світу і т. д.). Не зважаючи на свою маленьку статуру, російський той поводиться дуже сміливо, достойно в будь-якому собачому колективі, вміло захищає себе і свого господаря. За назвою той-тер'єр перекладається, як собака-компаньйон.

Зовнішній вигляд[ред. | ред. код]

Довгошерстий і гладкошерстий російський той

Маленька, елегантна собака, рухлива, високонога, з тонким кістяком і сухою мускулатурою. Статевий тип морфологічно виражений слабо, однак яскраво помітний у поведінці.[2]

Будова[ред. | ред. код]

Вашингтонський довгошерстий той-тер'єр

Кут плечолопаткового зчленування близько 100 градусів. Кінцівки високі, прямі і паралельно поставлені. Передпліччя прямі. Гомілки довгі. Коліна округлі, малопомітні. Скакальні суглоби сухі і з добре вираженими кутами, відставленими за лінію сідничних горбів. Хвіст може купироваться до двох хребців. Довга, суха, красиво вигнута шия, легка головка клиноподібної форми. Черепна частина відносно широка, округла. Потиличний горб і надбрівні дуги слабко виражені. Лоб широкий, опуклий. Перехід від лоба до морди різко виражений. Морда суха, легка, звужується до мочки носа — зазвичай дорівнює 1/3 довжини голови (від мочки носа до потиличного бугра). Мочка носа чорна або коричнева залежно від забарвлення собаки. Вуха стоячі, тонкі, рухливі, високо поставлені у формі рівнобедреного трикутника з відносно гострими або закругленими кінцями. Прикус ножиці.

Шерсть[ред. | ред. код]

Американський гладкошерстий той-тер'єр

Існують два різновиди російського той-тер'єра: гладкошерстий: шерсть коротка, щільно прилегла, блискуча, без підшерстя і залисин; довгошерстий: тулуб покрито помірно довгою (3—5 см.) прямою або злегка хвилястою, прилеглої вовною, яка не приховує природні контури тіла. Шерсть на голові, передній стороні кінцівок коротка і щільно прилегла. На кінцівках з задньої сторони чітко виражені пачоси. На всіх лапах подовжена шовковиста шерсть, що повністю приховує кігті. Вуха покриті густою і довгою шерстю у вигляді бахроми, що є характерним прикрасою довгошерстого російського тоя.

Забарвлення[ред. | ред. код]

Чорно-підпалий, коричнево-підпалий, блакитно-підпалий, лілово-підпалий, палевий, а також рудий будь-якого відтінку з чорним або коричневим нальотом або без нього. Для всіх кольорів переважні насичені відтінки.

Характер[ред. | ред. код]

Американський той

Надзвичайно енергійний, активний і грайливий собака, дуже відданий і ласкавий до господаря. Відмінно ладнає з усіма оточуючими. Має досить лабільну психіку і схильний до стресів, тому не підходить для утримання поруч з гучними і галасливими дітьми.

Собака породи той-тер'єр — типовий «дзвінок». При своїй «іграшковій» зовнішності собака є тер'єром, і, як і всі тер'єри, володіє цілком серйозним характером — невтомною енергією і яскраво вираженим темпераментом; деякі представники породи можуть бути занадто «характерні» і потребують серйозного дресирування, щоб не вирости злобливими.

Утримання і догляд[ред. | ред. код]

Іграшкова лисиця в Ризі (Латвія)

Російський той вважається собакою, що не вимагає особливого догляду. Це типовий «міський собака», він підходить для утримання в квартирі, добре привчається до туалету в лотку. Не має потреби в частому купанні. Собаку годі й вигулювати в погану погоду. На прогулянці не рекомендується спускати собаку з повідка — він може кудись втекти. Довгошерстих собак потрібно регулярно розчісувати густим гребінцем.

Здоров'я[ред. | ред. код]

Гібрид той- і фокстер'єра

Маленький собака з витонченим кістяком, російський той схильний до багатьох видів механічних, вірусних і температурних впливів. При правильному утриманні практично не хворіють.

Породна схильність до хвороб (найбільш проблемні органи): зуби, кісткова система, шкіра, підшлункова залоза, серце:

  • У піврічному віці у собаки починають мінятися зуби. Корінні зуби виростають, але іноді молочні зуби самі не випадають, необхідно видалити їх за допомогою ветеринара;
  • У російського тоя крихкі і тонкі кістки, тому треба стежити, щоб собака не стрибала або не падав з висоти більшої ніж 0,4 метра. Не рекомендовано піднімати собаку на поверхні, які розташовані вище, ніж він може застрибнути сам;
  • Слід оберігати собаку від безпосередніх контактів з собаками великих порід, бо тої не відчувають свого розміру, і, відповідно, не сприймають себе як більш дрібну і більш слабку тварину перед більшим суперником, тобто не здатні порівнювати силу. Особливо це стосується псів, які, в силу свого породного темпераменту, можуть викликати «помірятися силою» псів набагато більших за себе, тим самим наражаючи себе на небезпеку.

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Рішин Н. А. Російський той. — М. : Жук, 2009. — 176 с. — ISBN 9785903305186 .
  • Шаповалов В. В. Російський той. — М. : Акваріум, 2008. — С. 9785984356831. — 190 с.
  • Новиков В. Л. Той-тер'єр і чихуахуа. — М. : Компанія Дельта М, 2001. — 96 с. — ISBN 9785941070489 .
  • Циганкова Е. В., Ланко Н. В. Російський той-тер'єр. — М. : Акваріум-Принт, 2005. — 64 с. — ISBN 9785984351463 .
  • Стандарт породи «Російський той» // Вісник РКФ: журнал. — 2008. — № 2 (75) .
  • Патрушев Д. Російський той // Мій друг собака: Журнал. — М. : ТОВ «Видавництво Енімал Прес», 2012. — № 4 . — С. 60-63 .

Посилання[ред. | ред. код]


Маленькі породи собак

Бівер-йоркшир тер'єр · Вест хайленд вайт тер'єр · Італійський вольпіно · Йоркшир тер'єр · Китайський чубатий собака · Лхаса апсо · Мальтез · Паґ (мопс) · Пекінез · Даксхунд · Той-тер'єр · Чихуахуа · Ші тсу