Мальтійський хліб

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Мальтійський хліб — хрусткий хліб на заквасці з Мальти, який зазвичай випікають у дров'яних печах.[1] Його зазвичай їдять з оливковою олією, де хліб натирають помідорами (як у каталонському pa amb tomàquet) або томатною пастою, збризкують оливковою олією та наповнюють вибором або сумішшю тунця, оливок, каперси, цибуля, бігілла та джбейна.[2] Практика виготовлення хліба вважається «вмираючим мистецтвом».[3]

В Ормі[ред. | ред. код]

Ормі — головне місто з виробництва хліба на Мальті, з великою кількістю пекарень. Під час правління лицарів-госпітальєрів місто було відоме як Казаль-Форнаро, що означає «місто пекарів».[4] Зараз щорічний фестиваль Lejl f'Casal Fornaro (Ніч у Casal Fornaro) проходить у Кормі у третю суботу жовтня.

Роль хліба в мальтійській політиці[ред. | ред. код]

Деякі з найбільш ранніх описових описів Мальти відзначають залежність жителів острова від хліба для виживання.[5] Наслідки лібералізації британським колоніальним урядом імпорту зерна в 1837 році та його нездатність забезпечити основні продукти харчування після Першої світової війни є факторами, які, як вважають, пов'язані з заворушеннями Сетте Джуньо .[6][7]

Хліб по-мальтійськи[ред. | ред. код]

У мальтійській мові існує низка ідіом, які стосуються хліба як основи виживання.[8]

  • (мальт. ħobżu maħbuż), його хліб спечений, значить, людина забезпечена.
  • (мальт. tilef ħobżu), він втратив хліб, тобто людина втратила роботу.
  • (мальт. x'ħobż jiekol dan?),[9] який хліб він споживає? , вираз, який використовується, коли запитують про характер людини.
  • (мальт. jeħtieġu bħall-ħobż li jiekol), він потрібен йому, як хліб насущний, вживається, коли людина чогось сильно потребує.
  • (мальт. ħaga li fiha biċċa ħobż ġmielha), те, що дає багато хліба, використовується для опису прибуткової справи.
  • (мальт. ma fihiex ħobż), він не здобуває хліба, використовується для опису безприбуткового підприємства.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. The culinary art and culture of 'Il-Ftira Maltija' has been recognized by UNESCO - The Malta Independent. www.independent.com.mt. Процитовано 6 січня 2021.
  2. Malta, Lovin (21 січня 2017). 7 Ways To Use Maltese Bread That Will Have You Salivating. Lovin Malta (амер.). Процитовано 6 січня 2021.
  3. Watch: The rising cost of bread and Malta's dying art - The Malta Independent. www.independent.com.mt. Процитовано 6 січня 2021.
  4. Cassar Pullicino, J. (1956). Social Aspects of Maltese Nicknames (PDF). Scientia. 22 (2): 87. Архів оригіналу (PDF) за 23 серпня 2021. Процитовано 24 лютого 2017.
  5. D'Autun, J.Q. The Earliest Description of Malta quoted in Cassar, C. Fenkata: An emblem of Maltese peasant resistance? [Архівовано 2018-01-13 у Wayback Machine.]
  6. Kliewer, Greta. Maltese Bread: a changing symbol of the island's identity
  7. Blouet, pp. 188—189
  8. Cassar, C. Fenkata: An emblem of Maltese peasant resistance? Fenkata: An emblem of Maltese peasant resistance? [Архівовано 2018-01-13 у Wayback Machine.]
  9. Smith, Jen Rose (15 жовтня 2019). 50 of the world's best breads. CNN Travel (англ.). Процитовано 6 листопада 2019.

Подальше читання[ред. | ред. код]