Маранта

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Маранта

Біологічна класифікація
Посилання
Вікісховище: Maranta
IPNI: 37312-1
ITIS: 42424
NCBI: 16300

Маранта (Maranta) — рід рослин родини Марантові (Marantaceae), що поширений у тропічній Центральній і Південній Америці та Вест-Індії. Маранта була названа на честь італійського лікаря й ботаніка Бартоломео Маранти. Наразі визнаними є близько 40-50 видів. В англійській мові марантові мають назву «молитвенна рослина» (англ. prayer plant), бо рухають листям протягом дня.

Опис[ред. | ред. код]

Цвітіння маранти

Маранта — багаторічна трав'яна рослина з бульбоподібним кореневищем. Листя прикореневі або дворядно розташовані на стеблах. Квітки тричленні, асиметричні, у верхівкових колосоподібне суцвіття. Плід — однонасінна коробочка. Деякі види культивують як крохмаленосні рослини. Коли ввечері стемніє, листя рослини починає рухатися і підніматися вгору. Потім листя закриваються, як руки, що моляться, з чим і пов'язана назва «молитвенна рослина»[1].

Найбільше значення має Maranta arundinacea, веретеноподібні потовщені кореневища якої переробляються в борошно (так званий вест-індський крохмаль), яке використовується в дієтичному харчуванні.

Догляд[ред. | ред. код]

Різні види маранти часто використовуються як кімнатні рослини.

Світло[ред. | ред. код]

Колір листя маранти вицвітає на сонці, тому утримання рослини потребує півтіні або захисту від прямого потрапляння сонячного проміння[2].

Полив і вологість[ред. | ред. код]

Рухи листя Маранти

Маранта є тропічною рослиною, яка потребує підвищеної вологості й захисту від сильного сонця[2]. Потребує ретельного зволоження й достатнього поливу теплою водою у період вегетації (з березня по вересень). Узимку доцільно скорочувати полив, щоб верхній шар ґрунту міг просохнути. Марантам необхідна постійна вологість повітря. Можна користуватися такими методами, як піддон з галькою, обприскування декілька разів на день або використання зволожувача повітря. Окрім цього, маранти часто розміщують в тераріумах у композиціях або одиночно, що дозволяє підтримувати необхідний рівень вологості[2].

Температура[ред. | ред. код]

Ідеальною температурою для рослини є 18-21°С. При цьому важливо уникати різких зміни температури і її падіння нижче 12°С. Чим вища температура утримання, тим важливішим є відклідковування рівня вологості повітря[2].

Галерея[ред. | ред. код]

Види[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Prayer plant | The Joy of Plants. www.thejoyofplants.co.uk (англ.). Процитовано 31 серпня 2023.
  2. а б в г Coleman, Leslie. Research Guides: Prayer Plant (Maranta leuconeura): Home. libguides.nybg.org (англ.). Процитовано 31 серпня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]