Мамун Маргарита

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Маргарита Мамун
рос. Маргарита Мамун
Загальна інформація
Прізвиська Бенгальська тигриця
Громадянство  Росія
Народження 1 листопада 1995(1995-11-01) (28 років)
Москва, Росія Росія
Зріст 170 см
Вага 50 кг
Спорт
Країна Росія
Вид спорту художня гімнастика
Дисципліна приватне багатоборстві
Спортивне звання
Заслужений майстер спорту Росії
Заслужений майстер спорту Росії
Клуб ЦСКА, МГФСО
Тренери Заріпова А. В.,
Вінер І. О.,
Кукушкіна М. В.,
Душкина Т. В.
Участь і здобутки
CMNS: Мамун Маргарита у Вікісховищі
Нагороди
Орден Дружби (Російська Федерація)
Орден Дружби
Орден Дружби
Олімпійські ігри
Золото 2016 Ріо Індивідуальне багатоборство
Чемпіонат світу з художньої гімнастики
Бронза 2013 Київ обруч
Золото 2013 Київ м'яч
Золото 2013 Київ булави
Золото 2014 Ізмір команда
Срібло 2014 Ізмір багатоборстві
Срібло 2014 Ізмір обруч
Золото 2014 Ізмір мяч
Срібло 2014 Ізмір булави
Золото 2014 Ізмір стрічка
Золото 2015 Штутгарт команда
Срібло 2015 Штутгарт багатоборстві
Золото 2015 Штутгарт обруч
Срібло 2015 Штутгарт мяч
Срібло 2015 Штутгарт стрічка
Європейські ігри
Золото 2015 Баку обруч
Срібло 2015 Баку багатоборстві
Чемпіонат Європи з художньої гімнастики
Золото 2013 Відень команда
Золото 2013 Відень стрічка
Срібло 2013 Відень обруч
Срібло 2013 Відень мяч
Срібло 2013 Відень булави
Золото 2015 Мінськ команда
Золото 2015 Мінськ обруч
Срібло 2015 Мінськ мяч
Срібло 2016 Холон багатоборстві

Маргарита Мамун (рос. Маргарита Мамун, 1 листопада 1995) — російська гімнастка, олімпійська чемпіонка 2016, семиразова чемпіонка світу з художньої гімнастики (2013, 2014, 2015), чотириразова чемпіонка Європи (2013, 2015), чотириразова переможниця Універсіади в Казані (2013), чемпіонка I Європейських ігор 2015 року в Баку, багаторазова переможниця Гран-прі і етапів Кубка світу.

Сім'я[ред. | ред. код]

Маргарита Мамун народилася 1 листопада 1995 у Москві. Наполовину російська, наполовину бенгалка, має подвійне російсько-бангладешське громадянство[1]. Її батько, Абдулла Аль Мамун, родом з Бангладеш, за професією морський інженер. Помер від раку 26 серпня 2016 года[2]. Мати - Ганна, колишня гімнастка[3]. Саме східними країнами її тренер пояснює виразність, ліричність і пластичність Мамун[4].

Спортивна кар'єра[ред. | ред. код]

Рита в семирічному віці почала ходити в секцію гімнастики, куди її привела мама, так як Олімпійське село знаходиться неподалік від їхнього будинку. Усвідомлено стала готуватися до кар'єри гімнастки з одинадцяти років. Тренувалася під керівництвом тренера Аміни Заріпова. В СДЮСШОР тренувалася під керівництвом Наталії Валентинівни Кукушкіної[5]. У збірної наставником Мамун була Ірина Олександрівна Вінер-Усманова.

У 2005 році в складі команди Кароліни Севастьянова брала участь в Miss Valentine Cup, що проходив в естонському місті Тарту. Одного разу на юніорських змаганнях, що проводилися не під егідою FIG, Маргарита виступила за команду Бангладеш, громадянство якої має, проте в подальшому завжди представляла Росію[1].

Перших великих успіхів Мамун домоглася в 2011 році, коли стала чемпіонкою Росії у багатоборстві, а також у вправах з булавами, м'ячем та обручем. Маргарита стала залучатися до тренувань зі збірною командою в Новогорську. У тому ж році її відправили на змагання в Монреаль, де проходив етап Кубка світу. Мамун з результатом 106,925 бала посіла третє місце в багатоборстві і вперше в кар'єрі піднялася на дорослий п'єдестал. У вправах з м'ячем Рита набрала 27,025 бала і посіла перше місце[6].

Кар'єра діє до: 2012 рік[ред. | ред. код]

У 2012 році Маргарита почала сезон з виступів на Гран-прі в Москві; в багатоборстві вона посіла дев'яте місце[7]. На першому етапі Кубка світу в Києві Мамун, ставши сьомою в багатоборстві, кваліфікувалася в три фіналу і виграла три «бронзи»: у вправах зі стрічкою, м'ячем і булавами. На змаганнях в Ташкенті Рита зупинилася за крок від п'єдесталу, за сумою всіх вправ набравши 113,200 бала і зайнявши 4 місце. У жовтні того ж року Маргарита стала абсолютною чемпіонкою Росії, повторивши свій торішній успіх[8]. В кінці сезону Мамун дебютувала на щорічному клубному чемпіонаті світу Aeon Cup, посівши четверте місце в індивідуальному багатоборстві. У складі команди з Дариною Дмитрієвої та Юлією Бравіковой (клуб «Газпром») стала переможницею[9].

Кар'єра діє до: 2013 рік[ред. | ред. код]

У 2013 році Мамун втретє стала чемпіонкою Росії. Напередодні першого турніру серії Гран-прі Ірина Вінер повідомила про оновлення в складі російської команди (крім Мамун в неї увійшли Олександра Меркулова, Єлизавета Назаренкової, Анна Трубникова, Дар'я Сватковський і Марія Титова) і назвала Маргариту лідером збірної Росії.

Сезон вона відкрила «золотом» в багатоборстві на Гран-прі в Москві. Їй скорилася перша щабель п'єдесталу у вправах з булавами, м'ячем та обручем, а у вправах зі стрічкою Мамун посіла третє місце[10]. На наступному етапі Гран-прі в Тьє Маргарита виграла всі можливі золоті медалі: у вправах зі стрічкою, м'ячем, булавами, обручем і багатоборстві. Рита ідентично завершила виступи на другому етапі Кубка світу в Лісабоні.

Незабаром Мамун взяла участь у своєму першому чемпіонаті Європи, який відбувся у Відні. У складі команди разом з Дарією Сватковський і Яною Кудрявцевої виграла золоті медалі. В індивідуальному заліку посіла перше місце у вправах зі стрічкою та тричі стала другою у вправах з булавами, обручем і м'ячем. У липні 2013 року на Універсіаді в Казані Маргарита виборола «золото» у вправі з обручем, стрічкою, булавами, а також в індивідуальному багатоборстві, набравши 73,466 бала. У фіналі Кубка світу в Санкт-Петербурзі Мамун виграла «золото» в багатоборстві, вправах з булавами, обручем і стрічкою, в вправах з м'ячем вона завоювала «срібло»[11].

На своєму дебютному чемпіонаті світу в Києві в 2013 році Маргарита вважалася головною фавориткою. Вона виграла два «золота» у вправах з м'ячем та булавами, «бронзу» з обручем. Але в фіналі вправи зі стрічкою вона зробила грубу помилку і в підсумку стала п'ятою[12]. У фіналі багатоборства Маргарита допустила багато помилок і в результаті посіла лише шосте місце[13].

На проведеному в кінці жовтня 2013 року в Японії клубному чемпіонаті світу Aeon Cup, Мамун разом з Яною Кудрявцевої і Юлією Бравіковой, представляючи клуб «Газпром», стали переможницями в командному змаганні, обійшовши збірні Білорусі (Мелітіну Станюта, Катерина Галкіна і Анна Божко) і Україна (Ганна Різатдінова, Вікторія Мазур і Елеонора Романова). В індивідуальному багатоборстві Маргарита виборола «бронзу».

Кар'єра діє до: 2014 рік[ред. | ред. код]

На першому в цьому році етапі Гран-прі в Москві Мамун першою в багатоборстві та в трьох фіналах (обруч, м'яч, булави) і стала другою у вправі зі стрічкою [14]. На Гран-прі в Тьє Маргарита ставала призером тричі: «срібло» в багатоборстві та фіналі з обручем, «золото» - за булави, а в Холоне святкувала перемогу в багатоборстві, в фіналах з обручем і м'ячем, попутно взявши «срібло» за вправу зі стрічкою. Фінал Гран-прі в Інсбруку Мамун завершила абсолютною переможницею, вигравши «золото» у всіх видах програми (багатоборство, обруч, м'яч, булави, стрічка)[15].

На етапі Кубка світу в Штутгарті Мамун посіла друге місце в багатоборстві, перемогла в фіналах вправ з обручем і булавами (розділивши обидві нагороди з Яною Кудрявцевої) і стрічкою, а також завоювала «бронзу» за вправу з м'ячем (разом з Ганною Різатдінової)[16]. У Корбей-Есон Маргарита виборола два «золота» (багатоборство та булави) і «срібло» (стрічка)[17][18], в Ташкенті знову стала першою в багатоборстві, а також у вправах з булавами та стрічкою, і другий у вправі з м'ячем[19]. У Мінську Маргарита виграла чотири медалі ( «бронза» в багатоборстві, три «срібла» за м'яч, булави і стрічку), в Софії - три ( «срібло» за багатоборство, м'яч і булави). У фіналі Кубка світу, що пройшов у Казані, посіла друге місце у багатоборстві, виграла золоту медаль за вправу з обручем і срібну - з м'ячем.

Чемпіонат Європи в Баку закінчився для Мамун невдало: допустивши кілька втрат у вправах з обручем і булавами, вона фінішувала в багатоборстві тільки на п'ятому місці. На першості планети в Ізмірі Маргарита Мамун разом з Яною Кудрявцевої і Олександрою Солдатовой виграли «золото» в командному багатоборстві. Пройшовши кваліфікацію в усі фінали, Маргарита в кожному з п'яти видів програми завоювала медаль: «золото» за м'яч (разом з Кудрявцевою) і стрічку, «срібло» за обруч, булави і індивідуальне багатоборство[20].

На Aeon Cup Маргарита стала абсолютним тріумфатором, перемігши як в індивідуальному багатоборстві, так і в командному (спільно з Яною Кудрявцевої і Веронікою Полякової)[21].

Кар'єра діє до: 2015 рік[ред. | ред. код]

У 2015 році Мамун взяла участь у всіх етапах Кубка світу: в Лісабоні («срібло» в багатоборстві, «золото» за обруч, м'яч і стрічку)[22], Бухаресті («срібло» в багатоборстві і за обруч і м'яч), Пезаро ( «срібло» в багатоборстві і за булави, «золото» за обруч, «бронза» за м'яч), Будапешті («срібло» в багатоборстві і за обруч, м'яч і стрічку, «золото» за булави), Софії («срібло» в багатоборстві і за обруч і стрічку). Двічі, на етапах в Ташкенті і Казані, Маргарита Мамун ставала абсолютною переможницею, завойовуючи золоті медалі у всіх видах програми.

На чемпіонаті світу в Штутгарті в командному багатоборстві завоювала «золото» (спільно з Яною Кудрявцевої і Олександрою Солдатовой). Кваліфікувалися в три фіналу в окремих видах, виграла золоту медаль за вправу з обручем і дві срібні - за м'яч і стрічку. В індивідуальному багатоборстві Маргарита Мамун стала срібним призером і отримала ліцензію на участь в Олімпійських іграх 2016 року в Ріо-де-Жанейро.

В Японії на клубному чемпіонаті світу Aeon Cup Мамун повторила своє минулорічне досягнення, завоювавши «золото» в індивідуальному багатоборстві та в команді (разом з Олександрою Солдатовой і Аліною Єрмолової).

Кар'єра діє до: 2016 рік[ред. | ред. код]

Традиційно почавши сезон на Гран-прі в Москві, Маргарита Мамун стала четвертою в багатоборстві і, кваліфікувалися в два фінали, виграла золоті медалі у вправах з м'ячем (разом з Олександрою Солдатовой) і булавами[23]. На другому етапі Гран-прі в Тьє завоювала «золото» в багатоборстві, вправах з обручем і булавами, і «срібло» - з м'ячем. Третій етап Гран-прі в Брно ознаменувався для неї абсолютною перемогою у всіх видах програми. Пропустила четвертий етап Гран-прі в Бухаресті.

На міжнародному турнірі в Словенії Мамун перемогла в багатоборстві з сумою 75,950 бала; стала найкращою у вправах з обручем (19,000), булавами (18,400) і стрічкою (19,100). У вправі з м'ячем завоювала «бронзу».

У сезоні 2016 взяла участь в п'яти етапах Кубка світу, пропустивши старти в Еспоо, Лісабоні, Ташкенті, Софії та Берліні. На третьому етапі, в Пезаро, посіла друге місце у багатоборстві; в фіналах виграла дві золоті медалі у вправах з обручем і булавами. На п'ятому етапі в Мінську виграла «золото» у всіх видах програми. На сьомому етапі в Гвадалахарі Мамун стала першою в багатоборстві, а також в фіналі вправ з обручем, булавами та стрічкою[24]. На дев'ятому етапі в Казані виграла п'ять медалей: «золото» в багатоборстві та у вправах з булавами та стрічкою, «срібло» - з м'ячем і «бронзу» - з обручем. На фінальних змаганнях Кубка світу в Баку чотири рази стала переможницею (багатоборство, м'яч, булави, стрічка), а також завоювала одну срібну медаль за вправу з обручем. За підсумками всіх етапів Кубка світу була визнана кращою в наступних дисциплінах - багатоборстві, вправи з обручем, булавами та стрічкою[25].

На чемпіонаті Європи в Холоне посіла друге місце у багатоборстві.

На літніх Олімпійських іграх в Ріо-де-Жанейро 2016 року виграла золоту медаль з художньої гімнастики в особистому багатоборстві, набравши за сумою чотирьох вправ 76,483 бала.

На клубному чемпіонаті світу Aeon Cup в Японії стала переможницею в індивідуальному багатоборстві та командному (разом з Олександрою Солдатовой і Марією Сергєєвої)[26].

Після закінчення сезону 2016 року Маргарита Мамун прийняла рішення призупинити спортивну кар'єру [39]. 4 листопада 2017 року Маргарита оголосила про остаточне завершення кар'єри гімнастки.

У 2017 році вийшов документальний фільм «За межею», що оповідає про підготовку Мамун до Олімпіади[27].

Особисте життя[ред. | ред. код]

Приблизно з 2013 року - в стосунках з російським плавцем Олександром Сухоруковим. У 2016 році після перемоги Мамун на Олімпіаді він заявив, що замислюється про весілля з гімнасткою[28]. 8 грудня 2016 роки він зробив їй пропозицію на Олімпійському балу в присутності присутніх[29]. 8 вересня 2017 року Олександра Сухоруков та Маргарита Мамун офіційно стали чоловіком і дружиною [30][31]. 19 липня 2019 року оголосила про вагітність. 3 жовтня 2019 народила сина Льва[32][33].

Нагороди[ред. | ред. код]

  • Орден Дружби (25 серпня 2016 року) - за високі спортивні досягнення на Іграх XXXI Олімпіади 2016 року в місті Ріо-де-Жанейро (Бразилія), проявлені волю до перемоги, стійкість і цілеспрямованість, великий внесок у розвиток вітчизняного спорту[34].
  • Медаль «За зміцнення бойової співдружності» (2016)[35].
  1. а б Гимнастка Мамун: не знала, но вся Бангладеш болела за меня на этой Олимпиаде. РИА Новости Спорт (рос.). 20160821T1000. Архів оригіналу за 25 жовтня 2021. Процитовано 25 жовтня 2021.
  2. Correspondent, Senior; bdnews24.com. Gold medallist Russian-Bangladeshi gymnast Margarita Mamun’s father dies. bdnews24.com. Архів оригіналу за 25 жовтня 2021. Процитовано 25 жовтня 2021.
  3. Fédération Internationale de Gymnastique. live.gymnastics.sport. Архів оригіналу за 25 жовтня 2021. Процитовано 25 жовтня 2021.
  4. Маргарита Мамун: «Во мне есть бенгальская кровь». Sports.ru. Архів оригіналу за 25 жовтня 2021. Процитовано 25 жовтня 2021.
  5. ГБУ РМ «СШОР «Академия И. Винер по художественной гимнастике» | Новости. iviner.mr.sportsng.ru. Архів оригіналу за 25 жовтня 2021. Процитовано 25 жовтня 2021.
  6. Small Prelude of the Rhythmic Gymnastics World Cup Circuit | GYMmedia.com. www.gymmedia.com. Архів оригіналу за 25 жовтня 2021. Процитовано 25 жовтня 2021.
  7. Художественная гимнастика. Россиянки заняли весь пьедестал в Москве. news.sportbox.ru (рос.). 25 лютого 2012. Архів оригіналу за 25 жовтня 2021. Процитовано 25 жовтня 2021.
  8. Ирина Винер: чемпионка России по типажу похожа на Евгению Канаеву. РИА Новости (рос.). 20121016T1342. Архів оригіналу за 25 жовтня 2021. Процитовано 25 жовтня 2021.
  9. AEON CUP – 2012 (результаты) – Художественная гимнастика (амер.). Архів оригіналу за 25 жовтня 2021. Процитовано 25 жовтня 2021.
  10. Гимнастка Маргарита Мамун стала лучшей на московском Гран-при. Российская газета (рос.). Архів оригіналу за 25 жовтня 2021. Процитовано 25 жовтня 2021.
  11. Художественная гимнастика. Кубок мира. Мамун победила в многоборье и другие результаты. Sports.ru. Архів оригіналу за 25 жовтня 2021. Процитовано 25 жовтня 2021.
  12. Яна Кудрявцева завоевала второе золото на ЧМ-2013 по гимнастике. РИА Новости (рос.). 20130829T2206. Архів оригіналу за 25 жовтня 2021. Процитовано 25 жовтня 2021.
  13. Советский спорт - новости футбол, хоккей, биатлон и другие виды спорта. Советский спорт (рос.). Архів оригіналу за 25 листопада 2020. Процитовано 25 жовтня 2021.
  14. Винер-Усманова: гимнастка Мамун в начале сезона находится в блестящей форме. ТАСС. Архів оригіналу за 25 жовтня 2021. Процитовано 25 жовтня 2021.
  15. GRAND PRIX-FINAL Innsbruck 2014 | GYMmedia.com. www.gymmedia.com. Архів оригіналу за 25 жовтня 2021. Процитовано 25 жовтня 2021.
  16. Маргарита Мамун и Яна Кудрявцева одержали по три победы на немецком этапе Кубка мира по художественной гимнастике в отдельных упражнениях; российская группа выиграла в двух дисциплинах. www.allsportinfo.ru. Архів оригіналу за 25 жовтня 2021. Процитовано 25 жовтня 2021.
  17. Художественная гимнастика. Кубок мира. Мамун победила с булавами, Кудрявцева – с лентой. Sports.ru. Архів оригіналу за 25 жовтня 2021. Процитовано 25 жовтня 2021.
  18. Художественная гимнастика. Кубок мира. Мамун победила в многоборье, Кудрявцева – 2-я. Sports.ru. Архів оригіналу за 25 жовтня 2021. Процитовано 25 жовтня 2021.
  19. Архив новостей. www.allsportinfo.ru. Архів оригіналу за 25 жовтня 2021. Процитовано 25 жовтня 2021.
  20. Воробьева, Мария (20140928T2337). ЧМ по художественной гимнастике: россиянки выиграли почти все золото. РИА Новости Спорт (рос.). Архів оригіналу за 25 жовтня 2021. Процитовано 25 жовтня 2021.
  21. Россиянки стали победителями клубного ЧМ по художественной гимнастике. РИА Новости Спорт (рос.). 20141020T1327. Архів оригіналу за 25 жовтня 2021. Процитовано 25 жовтня 2021.
  22. Маргарита Мамун и Александра Солдатова выиграли всё личное золото на этапе Кубка мира по художественной гимнастике в Лиссабоне. www.allsportinfo.ru. Архів оригіналу за 25 жовтня 2021. Процитовано 25 жовтня 2021.
  23. Also Rhythmic Gymnastics Grand Prix starts into Olympic Season | GYMmedia.com. www.gymmedia.com. Архів оригіналу за 25 жовтня 2021. Процитовано 25 жовтня 2021.
  24. Мамун и Солдатова выиграли на Кубке мира девять наград. vesti.ru (рос.). Архів оригіналу за 25 жовтня 2021. Процитовано 25 жовтня 2021.
  25. Fédération Internationale de Gymnastique. live.gymnastics.sport. Архів оригіналу за 25 жовтня 2021. Процитовано 25 жовтня 2021.
  26. Маргарита Мамун, Мария Сергеева и «Газпром» – победители клубного чемпионата мира по художественной гимнастке в Японии. www.allsportinfo.ru. Архів оригіналу за 25 жовтня 2021. Процитовано 25 жовтня 2021.
  27. Over the Limit (2017) - IMDb (амер.), архів оригіналу за 25 жовтня 2021, процитовано 25 жовтня 2021
  28. Соболь, Елена (20160821T1100). Сухоруков: чего скрывать, я думаю о свадьбе с гимнасткой Маргаритой Мамун. РИА Новости Спорт (рос.). Архів оригіналу за 25 жовтня 2021. Процитовано 25 жовтня 2021.
  29. Пловец Сухоруков сделал предложение гимнастке Мамун на Олимпийском балу. Российская газета (рос.). Архів оригіналу за 25 жовтня 2021. Процитовано 25 жовтня 2021.
  30. https://twitter.com/olympic_russia/status/906112989710909440. Twitter (укр.). Архів оригіналу за 25 жовтня 2021. Процитовано 25 жовтня 2021.
  31. Гибадиева, Вероника (20170908T1442). Олимпийская чемпионка гимнастка Мамун и пловец Сухоруков поженились. РИА Новости Спорт (рос.). Архів оригіналу за 25 жовтня 2021. Процитовано 25 жовтня 2021.
  32. Олимпийская чемпионка Мамун сообщила о рождении ребенка. РБК Спорт (рос.). Архів оригіналу за 12 лютого 2020. Процитовано 25 жовтня 2021.
  33. Маргарита Мамун рассекретила пол и имя новорожденного ребенка. Cosmopolitan (рос.). Архів оригіналу за 25 жовтня 2021. Процитовано 25 жовтня 2021.
  34. Указ Президента Российской Федерации от 25.08.2016 № 429 ∙ Официальное опубликование правовых актов ∙ Официальный интернет-портал правовой информации. publication.pravo.gov.ru. Архів оригіналу за 18 жовтня 2018. Процитовано 25 жовтня 2021.
  35. Министр обороны встретился с армейскими спортсменами-триумфаторами Олимпийских игр в Рио : Министерство обороны Российской Федерации. function.mil.ru. Архів оригіналу за 25 жовтня 2021. Процитовано 25 жовтня 2021.