Марчук Олександр Дмитрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Олександр Марчук
Марчук Олександр Дмитрович
 Підполковник
Загальна інформація
Громадянство Україна Україна
Національність українець
Військова служба
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС Сухопутні війська
Рід військ  Гірська піхота
Війни / битви Російсько-українська війна
Нагороди та відзнаки
Герой України

Олександр Дмитрович Марчук — підполковник Збройних сил України, відзначився у ході російського вторгнення в Україну, учасник російсько-української війни, Герой України з врученням ордена «Золота Зірка» (2023).

Життєпис[ред. | ред. код]

Олександр Марчук (уродженець Берестечківської міської громади на Волині) у липні 2023 року зі своїми підлеглими штурмував позиції російських військ на Запоріжжі. Зазнавши баротравми, він продовжував уміло керувати підрозділом, без втрат вивів особовий склад через заміновану ділянку. Отримав високу державну нагороду 1 жовтня 2023 року з рук Президента України Володимира Зеленського у День захисників і захисниць України на території Національного історико-архітектурного музею «Київська фортеця» в присутності військово-політичного керівництва держави та іноземних дипломатів[1][2][3].

Нагороди[ред. | ред. код]

  • звання «Герой України» з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (28 вересня 2023) — за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народові.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. У День захисників і захисниць України Президент вручив державні нагороди та взяв участь у складанні присяги війковими ліцеїстами (укр) . Президент України. Офіційне інтернет-представництво. 1 жовтня 2023. Процитовано 1 жовтня 2023. {{cite web}}: |first= з пропущеним |last= (довідка)
  2. Підполковнику з Волині Олександру Марчуку присвоїли звання Героя України. ВолиньPost (англ.). Процитовано 29 жовтня 2023.
  3. Захиснику із Горохівщини присвоїли звання Герой України. ВІДЕО. gorohiv.rayon.in.ua (укр.). 2 жовтня 2023. Процитовано 29 жовтня 2023.

Джерела[ред. | ред. код]