Множина рівня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Множиною рівня функції , означеної на називається множина виду .

Множина рівня функцій, що володіють фрактальними властивостями може бути одноточковою, зліченною або континуальною.

Приклад[ред. | ред. код]

Розглянемо 2-вимірну евклідову відстань:

Множнина рівня цієї функцій складається з точок, що лежать на відстані від початку координат, тобто коло. Наприклад, , бо . Геометрично це означає, що точка приналежить колу радіуса 5 з центром в початку координат. Загальніше, сфера в метричному просторі з радіусом із центром у можна означити через множину рівня .

Множини рівнів і градієнт[ред. | ред. код]

Розгляньмо функцію f чий графік виглядає як пагорб. Сині криві це множини рівня; червоні криві слідують напрямку градієнта. Обачний ходок обирає синю стежку; відважний ходок простує червоною стежкою. Зверніть увагу, що сині і червоні стежки завжди перетинаються під прямим кутом.
Теорема: Якщо функція f диференційовна, тоді в кожній точці градієнт f або рівний нулю, або перпендикулярний множині рівня f у цій точці.

Щоб збагнути, що це означає уявіть, що два скелелази в одній точці на горі. Один із них зухвалий і обирає напрямок найкрутішого схилу. Інший натомість поміркований; він не бажає ані дертись угору, ані спускатись донизу і обирає шлях уздовж якого він буде на тій самій висоті. Наша теорема стверджує, що ці скелелази розійдуться під прямим кутом.