Модель ідеального світу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Модель ідеального світу — це комплексна математична модель, яка використовується для вивчення феномену у концепції сталого розвитку. Перше була представлена (Сандерсон 1994). Дана модель дозволяє економістам, політичним аналітикам і екологам вивчати взаємодію між економічним, демографічним та антропогенним сектором в ідеальному світі, результати якої можна використати в реальному світі.

Вступ

[ред. | ред. код]

Модель ідеального світу являться компактною моделлю. В загальному, тут є тільки чотири неперервні змінні стану, по одній для економічного і демографічного секторів і дві для антропогенного сектору. Це робить цю модель більш компактною і піддатливою для аналізу більшої та заплутаніших моделей як, наприклад, World3. Тому її часто використовують як початкову тестову платформу для нових методів в області політичного аналізу (Lempert, et al., 2003).

Основні рівняння

[ред. | ред. код]

Позначимо ці чотири змінні стану як: — виробництво на душу населення, — народжуваність, — запас природних ресурсів, — забруднення, яке спричинює одна особа. Нехай і , тоді, використовуючи наступні рекурентні співвдношення, отримаємо зміни даних змінних в дискретному часі[en].

В загальному, дані рівняння залежать від 15 змінних

Сектор Параметр
Економіка
Демографія
Антропогенія
і позначають народжуваність і смертність відповідно, форма випливає з гіпотези I = PAT[en].

Поведінка системи

[ред. | ред. код]

Використовуючи техніку сценарного аналізу, Сандерсон у 1994 році припустив можливих два майбутніх сценаріїв для ідеального світу. Перший, названий Мрія, описує можливість стійкого безкінечного розвитку, а другий, Хоррор — руйнування навколишнього середовища і вимирання населення, тобто відбудеться кінець світу. Подальша праця (Когрінг, 2006) показує, що параметри можуть бути поділені на дві секції: ті, що приводять до сценарію Мрія та ті, що призводять до Хоррору. Також, рівняння ідеального світу показують і теорію хаосу (Gröller, et al., 1996, Wegenkittl, et al., 1997, Leeves and Herbert, 1998).

Уникнення колапсу

[ред. | ред. код]

В базовій моделі уникнення поганого сценарію є неможливим, тому необхідно змінити саму модель. Були вивчені такі дві зміни: зниження рівня забруднення та уникнення забруднення.

Зниження рівня забруднення

[ред. | ред. код]

Послаблення ефекту забруднення призводять до необхідності знаходження ресурсів для очищення середовища (Sanderson, 1994). Це збільшує значення , яке входить в рівняння народження та смертності :

Еволюція в часі не впливає на рівняння, оскільки товари і послуги, необхідні для зменшення забруднення мають бути включені в загальне виробництво. Вплив на зміни навколишнього середовища виражається зміною :

Ці зміни призводять до вводу нових параметрів в модель:

Сектор Параметри
Політичні важелі

Врегулювання за допомогою цих важелів допоможуть очистити середовище і уникнути сценарію Хоррор. Проте, даний засіб є тимчасовим, після стійкого зростання протягом короткого часу, система знову руйнується і потребує відновлення. Цей цикл може тривати вічність.

Уникнення забруднення

[ред. | ред. код]

Частка продукції, необхідна для очищення середовища, з часом зростає настільки, що саме виробництво стає невигідним. Це моделюється за допомогою так званого податку на забруднення (Herbert and Leeves, 1998, Lempert, et al., 2003):

Новими параметрами в цій моделі є:

Сектор Параметр
Політичні важелі

З цими змінами, при підвищенні податку , система ніколи не руйнуватиметься. Даний параметр не залежить від інших, тому його можна завжди збільшувати, що призводитиме до нескінченного стійкого зростання (Kohring, 2006).

Варіації

[ред. | ред. код]

Функція продукції

[ред. | ред. код]

Замість простого рівняння економічного росту , деякі дослідники використовують виробничу функцію Коба-Дугласа.

Кілька країн

[ред. | ред. код]

Стандартно в моделі ідеального світу розглядається одна сутність. (Herbert et al., 2005) розширив цю модель до моделі з багатьма країнами. Це дозволяює розглядати зв'язки між сутностями, наприклад, торгівлю.

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Cohen, J.E. (1995). How Many People can the Earth Support?. New York: W. W. Norton & Company.
  • Frigg, R.; Hartmann, S. (2009). Models in Science. У Zalta, E.N. (ред.). The Stanford Encyclopedia of Philosophy. Архів оригіналу за 17 березня 2019. Процитовано 18 травня 2017.
  • Gröller, E.; Wegenkittl, R.; Milik, A; Prskawetz, A.; Feichtinger, G.; Sanderson, W.C. (1996). The geometry of wonderland. Chaos, Solitons & Fractals. 7: 1989—2006. doi:10.1016/s0960-0779(96)00067-7.
  • Herbert, R.D.; Leeves, G. D. (1998). Troubles in Wonderland. Complexity International. 6: 1—20.
  • Herbert, R.D.; Bell, R.D.; Leeves, G. D.; Lewis, B.G. (December 12–15, 2005). Economic and Environmental Impacts of Pollution Control in a Multi-Country Model.. У Zerger, A.; Argent, R.M. (ред.). MODSIM05 Proceedings. MODSIM2005. с. 1035—1041.
  • Kohring, G.A (2006). Avoiding Chaos in Wonderland. Physica A. 368: 214—224. doi:10.1016/j.physa.2006.01.061.
  • Leeves, G. D.; Herbert, R.D. (2002). Economic and environmental impacts of pollution control in a system of environment and economic interdependence. Chaos, Solitons & Fractals. 13: 693—700. doi:10.1016/s0960-0779(01)00003-0.
  • Lempert, R.J.; Popper, S.W.; Bankes, S.C. (2003). Shaping the Next One Hundred Years: New Methods for Quantitative, Long-Term Policy Analysis. Santa Monica: Rand.
  • Sanderson, W.C. (1994), Simulation Models of Demographic, Economic, and Environmental Interactions, у Lutz, W. (ред.), Population, Development, Environment: Understanding Their Interactions in Mauritius, Berlin: Springer, с. 33—71
  • Wegenkittl, R.; Grõller, E.; Purgathofer, W. (1997). Visualizing the Dynamical Behavior of Wonderland. IEEE Computer Graphics and Applications. 17: 71—79. doi:10.1109/38.626972.
  • Петлін, В.М. (2007). Екологічні механізми організації природних територіальних систем. Львів: ВЦ ЛНУ ім. І. Франка.