Моріц Реч

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Моріц Реч

Народження 9 грудня 1779(1779-12-09)[1][2][…]
Дрезден, Священна Римська імперія
Смерть 11 червня 1857(1857-06-11)[1][2][…] (77 років)
  Oberlößnitzd, Радебойль, Майсен, Саксонія
Країна  Королівство Саксонія
Жанр портрет
Діяльність ілюстратор, художник, художник-гравер
Роботи в колекції Міннеаполіський інститут мистецтваd, Художній інститут Чикаго, Національний музей Швеції, Державні художні зібрання Дрездена, Музей фюрера і Print Collectiond[4]

CMNS: Моріц Реч у Вікісховищі

Фрідріх Август Моріц Реч (нім. Friedrich August Moritz Retzsch; 9 грудня 1779, Дрезден — 11 червня 1857, маєток Oberlößnitz, Саксонія) — німецький живописець і гравер. Здобув популярність як ілюстратор книг і автор картини «Шахісти», у другій половині життя став великим виробником вина і організатором фестивалів виноробів.

Біографія[ред. | ред. код]

Проходив навчання в Дрезденській академії образотворчих мистецтв під керівництвом Кайетана Тоскани і Йосипа Марії Грассі. Багато працював самостійно, зокрема копіюючи картини старих майстрів. Художник наслідував старій класичній школі; коли утворився гурток назарейців («Союз святого Луки»), то виступив їх ідейним противником.

Став членом Академії в 1817 році. У 1824 році — професор в Дрезденській академії образотворчих мистецтв. Став відомим завдяки гравюрам, виконаним в академічному стилі. Серед його ілюстрацій: Йоганн Вольфганг Гете «Фауст» (1816, всього 26 гравюр), Фрідріх Шиллер «Пісня про дзвін» (43 аркуші), зібрання драматичних творів Вільяма Шекспіра (1827—1846, 80 аркушів) і «Балади» Готфріда Августа Бюргера (1840, 15 аркушів).

Найбільш значною працею в області книжкової графіки була його Шекспірівська галерея (Outlines to Shakespeare). Це видання, що складається з декількох серій, ілюструє всі п'єси Вільяма Шекспіра. У зібраннях Калузького музею образотворчих мистецтв зберігається перша серія гравюр, що включає сімнадцять листів — «Гамлет».

Мистецтвознавці особливо виділяють серію гравюр художника з сорока трьох листів до «Пісні про дзвін» Ф. Шиллера (1834). Реч не тільки проілюстрував вірш німецького поета-романтика, а й написав коментарі до тексту, а також виступив в якості редактора і видавця альбому.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]