Московіада

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Московіада
Обкладинка книги видавництва «Лілея», 2000
Жанр Сучасна проза
Форма роман
Автор Юрій Андрухович
Мова українська
Опубліковано 1992

«Московіа́да» — другий роман українського письменника Юрія Андруховича, написаний у лютому-квітні 1992 року в Фельдафінгу. Має підзаголовок «роман жахів».

Деякі літературознавці й критики виділяють умовну трилогію, яка складається з романів «Рекреації», «Московіада», «Перверзія»: героєм (антигероєм) кожного з них є поет-богема, що опиняється в самому епіцентрі фатальних перетворень «фізики в метафізику» і навпаки. Усі романи — доволі відчутна жанрово-стилістична суміш (сповідь, «чорний реалізм», трилер, ґотика, сатира), час розвитку дії в них вельми обмежений і сконденсований: одна ніч у «Рекреаціях», один день у «Московіаді», п'ять днів і ночей у «Перверзії». Ольга Гнатюк зазначала, що ці твори поєднує постколоніальний дискурс[1]. Сам автор не наполягав на такому розумінні його романів.

Сюжет[ред. | ред. код]

Роман оповідає про один день з життя студента літературного інституту в Москві Отто фон Ф. Хоча в романі не вказано точний період дії, проте за деталями можна встановити, що дія відбувається влітку 1991. Роман насичений гротескними і сюрреалістичними деталями, фантасмагоріями, на основі величезної кількості чуток, що супроводжували розпад імперії (на кшталт триметрових пацюків в московському метро чи підземного міста під Москвою, де засідають і бенкетують владці) і водночас реалістичними деталями того ж періоду (величезні черги і такі ж величезні, стотисячні мітинги). Велика частина роману присвячена мефістофельському образу КДБ.

Стиль[ред. | ред. код]

Твір написаний у стилі постмодерізму. На створення роману повпливали з одного боку — твір росіянина Венедикта Єрофєєва «Москва — Пєтушкі», а з іншого — роман поляка Тадеуша Конвіцького «Малий Апокаліпсис».[2]

В театрі[ред. | ред. код]

2006 року київський Молодий театр створив за романом виставу.[3]

Переклади[ред. | ред. код]

Роман перекладено англійською, німецькою, російською, польською мовами та іншими мовами.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Гнатюк, О. (1996). Авантюрний роман // Андрухович Ю.І. Рекреації. Романи. Київ: Час. с. 10—26.
  2. "МОСКОВІАДА" Ю. АНДРУХОВИЧА – НЕ ЛИШЕ "МАЛИЙ АПОКАЛІПСИС"... - Studentam.net.ua. studentam.net.ua. Архів оригіналу за 21 травня 2017. Процитовано 10 травня 2017.
  3. Поліщук Т. Фантасмагорія чи памфлет? // «День». № 23, 15.02.2006. Архів оригіналу за 18 січня 2008. Процитовано 28 березня 2008.

Деякі видання[ред. | ред. код]

  • Андрухович Ю. Московіада. Роман жахів. — Івано-Франківськ: Лілея-НВ, 2000. — 152 сторінки. ISBN 966-7263-60-06

Посилання[ред. | ред. код]