Мюнхенська дитина

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мюнхенська дитина
Зображення
Зображує дитина
CMNS: Мюнхенська дитина у Вікісховищі
Мюнхенська дитина як гіпсова фігура Рудольфа Мезона
Мюнхенська дитина — листівка близько 1900 року

Напис: Привітання з Мюнхена нехай принесе вам від мене «Мюнхенська дитина» і вам досить того, що я пам'ятаю вас на згадку R. v. напр.
Герб на Новій ратуші в Мюнхені з 1892 року
Мюнхенська дитина на вершині вежі ратуші
Мюнхенська дитина піднімається з герба (1847 р. Каспар Браун)
Роль мюнхенської дитини

Офіційною геральдичною фігурою Мюнхена є монах у срібному гербі, який геральдично дивиться праворуч, у чорній оправі в золотій оправі та в червоних туфлях, у лівій руці тримає червону книгу присяги, а права піднята для присяги. Цілком можливо, що книга присяги спочатку була книгою міських законів або книгою Євангелій, а жест присяги був жестом благословення.[1] Монах символізує монастир ченців у місті, від якого, за однією з теорій, походить назва «Мюнхен». Етимологію дивіться в історії Мюнхена.

Історія

[ред. | ред. код]

Однак герб Мюнхена часто називають і зображують як «мюнхенську дитину». Починаючи з XVI століття, герб міста (неофіційно) змінювався і по-різному зображувався різними художниками. У цьому процесі монах дедалі більше зменшувався. Ім'я «Мюнхенська дитина» вперше задокументоване 1727 року. Зрештою, у 1920-х роках хлопчик перетворився на дівчинку.

Незабаром після 1900 року в Мюнхені спалахнула манія «Мюнхен-Кіндл». Геральдична фігура прикрашала незліченну кількість логотипів. Це був один із найпопулярніших мотивів листівок Мюнхена. Серед багатьох художників, які малювали мюнхенську дитину в багатьох повсякденних сценах, але здебільшого у зв'язку з пивом і визначними пам'ятками міста Мюнхена, на особливу згадку заслуговують Пауль Отто Енгельгард і Отто Обермаєр.

Мюнхенську дитину вперше «оживив» художник Каспар Браун. На своєму малюнку 1847 року він наказав мюнхенській дитині (зображеній у вигляді хлопчика) зійти з герба . 85-метрову вежу ратуші увінчує мюнхенське дитя, створене Антоном Шмідом за зразком його сина Віґґерля (Людвіга Шмід-Вільді).[2]

Мюнхенську дитину можна побачти на трамвайних вагонах, кришках люків, листівках, пивних кухлях, пивних пляшках або плакатах. Між Франкфуртом і Мюнхеном курсував експрес-поїзд далекого прямування (F) Deutsche Bundesbahn під назвою Münchner Kindl .

Замість книги присяги на багатьох зображеннях сьогодні мюнхенська дитина тримає в руці кухоль пива та/або редьку.

Сьогоднішнє офіційне зображення мюнхенської дитини на гербі Мюнхена — це графіка Едуарда Еге .

Персоніфікована мюнхенська дитина

[ред. | ред. код]

Мюнхенська дитина як фестивальна посада призначається «Festring München e.V.» (до 2001 року асоціація мала назву «Verkehrsverein Festring München e.V.»). «Festring München» організовує в'їзд господарів Октоберфесту та традиційну костюмовану ходу мюнхенського Октоберфесту. Зазвичай мюнхенська дитина має вік від 20 до 29 років, вона має бути самотньою та народженою в Мюнхені, її батьки або бабусі й дідусі мають народитися в Мюнхені, і часто походить із лав мюнхенських (октоберфестівських) корчмарів, шоуменів і пивоварень. Мюнхенську дитину також називають «амбасадором» Мюнхена, тому перевагою є знання іноземних мов, хороші манери та глибоке знання Мюнхена та Баварії. У 1938 році 17-річний Елліс Каут був названий першою офіційною дитиною Мюнхена.

У першу суботу Мюнхенського Октоберфесту господарі Октоберфесту проводять великий традиційний костюмований парад зі стрільбою. Цю традиційну костюмовану процесію очолює мюнхенська дитина, що сидить верхи на коні, одягнена у жовто-чорний францисканський одяг і тримаючи в руках кухоль пива. Потім вона стоїть поруч із мером Мюнхена, коли він святкує Октоберфест, стукаючи по бочці та вигукуючи «O'zapft is!» (відкрито).

На додаток до цих традиційних завдань, мюнхенська дитина запрошується на різні заходи представляти місто Мюнхен як «амбасадор».

Мюнхенська дитина
рік Прізвище
1937 рік Габріеле Штайнакер
1938 рік Елліс Каут
1965 рік Лізерль Фезенмаєр
1972–1978 роки Кристл Морі
1979–1980 роки Ганнелоре Фішер
1981–1983 роки Гелен Мюнхальфен (Східняк)
1984-1986 роки Стефані Спендлер (Гаґн)
1987-1994 роки Мануела Вайтнер
1995-1998 роки Силья Шранк-Штейнберг
рік Прізвище
1999-2000 роки Стефані Редл
2001-2002 роки Даніела Хіт
2003-2004 роки Юлія Кретц
2005-2006 роки Надін Шредер
2007-2009 роки Стефані Кретц
2010-2014 роки Марія Неврзелла[3]
2015 рік Лейла Ноет
2016-2022 роки Вікторія Остлер[4]
Франциска Інселкаммер

Всі інші мюнхенські діти

[ред. | ред. код]

Кожного, хто народився в Мюнхені, називають мюнхенською дитиною.[5]

Фірмовий баварський алкоголь від компанії Riemerschmid також називається Münchner Kindl, який існує трьох різновидів:

  • Тирлич верхньобаварський гірський
  • Мучниця
  • Перший старий баварський картопляний шнапс

Броварня Münchner-Kindl на вулиці Гайхаузен Кірхенштрассе, яку 1905 року придбала компанія Unionsbräu, також названа на честь геральдичної фігури Мюнхена.

Також таку назву отримала мережа ресторанів, побудована на Майорці біля пляжів Ballermann.

Веб-посилання

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]
  1. [Архівовано [Дата відсутня], у www.hdbg.de]
  2. Corinna Erhard: Das Münchner Kindl auf dem Rathaus — wer stand Modell? In: Corinna Erhard: München in 50 Antworten. München-Verlag, München 2011, ISBN 978-3-937090-57-3, S. 16.
  3. Maria ist das neue Münchner Kindl. Auf tz.de. Abgerufen am 8. Februar 2016.
  4. Ostler ist die Nichte von Helene Münchhalfen (1981—1983) und Großnichte von Traudi Kustermann (vor 1972)
  5. Münchner Kindl. In: München-Lexikon. Auf pomki.de. Abgerufen am 8. Februar 2016.