Міжнародна конференція з питань відновлення України

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Міжнародна конференція з питань відновлення України
Ukraine Recovery Conference
Статус активна
Жанр конференція
Дати 4-5 липня 2022 року
Місце проведення Лугано
Країна Швейцарія Швейцарія
Учасники Україна Україна та її міжнародні партнери
Вебсайт
urc2022.com

Міжнародна конференція з питань відновлення України (англ. Ukraine Recovery Conference) — міжнародна конференція, зосереджена на питаннях відновлення України після повномасштабного російського вторгнення, що проходила 4–5 липня 2022 року у Лугано (Швейцарія)[1].

Конференція спільно організована урядами Швейцарії та України.

Підготовка[ред. | ред. код]

Спочатку конференція в Лугано планувалася як 5-та Міжнародна конференція з питань реформ в Україні — щорічна політична подія високого рівня за участю представників органів влади України, країн Європейського Союзу, НАТО, Великої Сімки (G7) і інших міжнародних організацій та партнерів України.[2] Це мало стати продовженням чотирьох попередніх конференцій, проведених у Великій Британії, Канаді, Данії та Литві, які дозволили Україні висвітлити прогрес реформ та обговорити їх пріоритети на майбутнє. З огляду на російське вторгнення 2022 року фокус цієї конференції був зміщений на післявоєнне відновлення України, що й було зображено у модифікованій назві заходу[1].

До участі в конференції запрошені понад 40 держав і понад 20 міжнародних організацій[3]. Підсумком конференції має стати розробка «рамки» довгострокового процесу відновлення у вигляді фінального документа – «Декларації Лугано»[4].

План відновлення України[ред. | ред. код]

4 липня Україна презентувала власний план відновлення, що передбачений на період з 2023 до 2032 року та охоплює 15 сфер. Він містить перелік інфраструктурних і безпекових проєктів, інвестицій у клімат і цифрову економіку, які мають мобілізувати сотні мільярдів фінансової допомоги від Європейського Союзу. Загалом у плані відновлення фігурує 850 проєктів, на їхню реалізацію потрібно фінансування приблизно 750 млрд доларів.[5][6]

Разом з тим, за словами очільниці Європейської Комісії Урсули фон дер Ляєн, що у Європейському Союзі буде створено міжнародну платформу для відновлення України після завершення війни, що формуватиме стратегічні орієнтири та пріоритети майбутньої відбудови країни[7].

Ще до завершення цьогорічної конференції з питань відновлення України стало відомо, що у 2023 році наступний захід готова прийняти Велика Британія[8].

«Декларація Лугано»[ред. | ред. код]

Підсумковий документ конференції («Декларацію Лугано») підписали глави держав та урядів, міністри та високі представники Албанії, Австралії, Австрії, Бельгії, Греції, Данії, Естонії, Ізраїлю, Ірландії, Ісландії, Іспанії, Італії, Канади, Кіпру, Латвії, Литви, Ліхтенштейну, Люксембургу, Мальти, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Північної Македонії, Польщі, Португалії, Республіки Корея, Румунії, Словацької Республіки, Словенії, Сполученого Королівства, Сполучених Штатів Америки, Турецької Республіки, України, Угорщини, Фінляндії, Франції, Хорватії, Чеської Республіки, Швейцарії, Швеції, Японії, а також найвищі посадові особи та високі представники Ради Європи, Європейського банку реконструкції та розвитку, Європейської комісії, Європейського інвестиційного банку та Організації економічного співробітництва та розвитку.

Серед іншого, учасники схвалили керівні принципи процесу відновлення України («Принципи Лугано») і визнали розроблений під керівництвом України проєкт Плану відновлення та розвитку як основний рамковий документ, що задає напрямок процесу відновлення та забезпечує узгоджену участь багатьох зацікавлених сторін та партнерів.

«Принципи Лугано»[ред. | ред. код]

Керівні принципи процесу відновлення України («Принципи Лугано» — додаток до «Декларація Лугано»):

1. Партнерство.

Процес відновлення очолює та спрямовує Україна, і він здійснюється у партнерстві з її міжнародними партнерами. Зусилля з відновлення повинні ґрунтуватися на надійному та безперервному процесі оцінки потреб, узгоджених пріоритетах, спільному плануванні результатів, підзвітності фінансових потоків та ефективній координації.

2. Спрямованість на реформи

Процес відновлення повинен сприяти прискоренню, поглибленню, розширенню та досягненню зусиль України щодо впровадження реформ і їхньої стійкості відповідно до європейського шляху України.

3. Прозорість, підзвітність і верховенство права

Процес відновлення повинен бути прозорим і підзвітним українському народу. Потрібно систематично зміцнювати верховенство права та викорінювати корупцію. Усі види фінансування потреб відновлення мають бути чесними та прозорими.

4. Демократична участь

Процес відновлення має бути зусиллями усього суспільства і ґрунтуватися на демократичній участі населення, включно з внутрішньо переміщеними особами і тими, хто повертається з-за кордону, місцевому самоврядуванні та ефективній децентралізації.

5. Залучення багатьох зацікавлених сторін

Процес відновлення має сприяти співпраці між національними та міжнародними суб’єктами, які включають в себе також представників приватного сектору, громадянського суспільства, наукових кіл та місцевих органів влади.

6. Ґендерна рівність та інклюзія

Процес відновлення має бути інклюзивним і забезпечувати ґендерну рівність і повагу до прав людини, включно з її економічними, соціальними та культурними правами. Відновлення має принести користь кожному, і ніхто із членів суспільства не повинен залишитися осторонь. Потрібно зменшити нерівність.

7. Сталий розвиток

Процес відновлення має забезпечити сталу відбудову України відповідно до Порядку денного сталого розвитку до 2030 року та Паризької угоди, інтегруючи соціальні, економічні та екологічні аспекти, включно із «зеленим» переходом».

На полях конференції[ред. | ред. код]

Під час конференції Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль передав Генеральному секретарю ОЕСР Матіасу Корманну заявку щодо набуття Україною членства в Організації економічного співробітництва та розвитку.[9]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Ukraine Recovery Conference – Міжнародна конференція з питань відновлення України. ua.urc2022.com. Архів оригіналу за 4 липня 2022. Процитовано 4 липня 2022.
  2. Ukraine Reform Conference у 2022 році відбудеться у Швейцарії. Інтерфакс-Україна. 8 липня 2021. Архів оригіналу за 5 листопада 2021. Процитовано 3 листопада 2021.
  3. У Швейцарії починається дводенна Конференція з відновлення України. www.eurointegration.com.ua (укр.). Процитовано 4 липня 2022.
  4. Підсумком конференції з відбудови України має стати «Декларація Лугано» - президент Швейцарії. www.ukrinform.ua (укр.). Процитовано 4 липня 2022.
  5. ПЛАН ВІДНОВЛЕННЯ УКРАЇНИ. recovery.gov.ua (укр.). Процитовано 4 липня 2022.
  6. Україна представила план відновлення країни – подробиці. Слово і Діло (укр.). Процитовано 4 липня 2022.
  7. Середа, Альона (4 липня 2022). В ЄС створять платформу для відбудови України після війни. StopCor (укр.). Процитовано 4 липня 2022.
  8. Reuters (4 липня 2022). UK to host 2023 Ukraine recovery conference. Reuters (англ.). Процитовано 4 липня 2022.
  9. Денис Шмигаль: Мета України — набуття повноцінного членства в ЄС та ОЕСР. Кабінет Міністрів України. 30 серпня 2022. Процитовано 1 вересня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]