Міжнародні відносини між Бутаном і Китайською Народною Республікою

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Міжнародні відносини між Бутаном і Китайською Народною Республікою
КНР
Китайська Народна Республіка
Бутан
Бутан

Двосторонні відносини між Бутаном і Китайською Народною Республікою традиційно були напруженими, і вони не підтримують офіційних дипломатичних відносин[1][2]. Китай розділяє з північчю Бутану загальний кордон завдовжки 470 км, а територіальні суперечки є джерелом потенційних конфліктів. З 1980-х років уряди цих країн регулярно проводять переговори з прикордонних питань і питань безпеки, спрямованих на зниження напруженості[1][2].

Історія[ред. | ред. код]

Протягом усієї своєї історії Бутан мав тісні культурні, історичні, релігійні та економічні зв'язки з Тибетом. Відносини з Тибетом стали напруженими, коли Бутан встав на бік Британської імперії в її війні з Тибетом. Введення китайських військ у Тибет у 1951 році викликало значну напруженість в Бутані, який побоювався агресії з боку Китаю[3][4]. Кордон з Китаєм ніколи не був офіційно визнаним, і народні повстання в Тибеті проти комуністичного Китаю в 1959 році, і втеча Далай-лами в Індію зробили захист від Китаю пріоритетом для Бутану. За оцінками, в Бутан втекли понад 6 000 тибетців і їм було надано політичний притулок[3][5].

Прикордонні питання[ред. | ред. код]

Див. також: Територіальні суперечки між Королівством Бутан і Китайською Народною Республікою[zh]
Див. також: Південний Тибет
Карта Бутану показує кордон з Китаєм з 2010 р.

Разом з захопленням Тибету, китайська армія окупувала 8 західних тибетських анклавів, які перебували під бутанським управлінням. У 1961 році Китай опублікував карту зі зміненим накресленням традиційної лінії кордону, на якій показувалося, що деякі території Бутану, Непалу і королівства Сіккім (нині штат Індії) належать Китаю[3]. Вторгнення китайських солдатів і тибетських пастухів на бутанську територію також викликало напруженість в Бутані. Бутан закрив кордони та встановив широкі військові зв'язки з Індією[3][4]. Під час китайсько-індійської війни 1962 року бутанська влада дозволила переміщення індійських військ через територію Бутану[3]. Проте, поразка Індії викликала занепокоєння з приводу здатності Індії захистити Бутан. Тому у своїх відносинах з Індією Бутан дотримується політики нейтралітету[2][3]. Згідно з офіційною заявою короля Бутану в парламенті, є чотири спірних території між Бутаном і Китаєм, що займають площу понад 270 км²[2].

Розвиток відносин[ред. | ред. код]

До 1970-х років інтереси Бутану в переговорах з Китаєм представляла Індія[2]. Ставши в 1971 році членом ООН, Бутан став проводити інший курс у своїй зовнішній політиці[6]. В ООН Бутан голосував на користь Китаю і підтримав політику «Єдиного Китаю»[2]. У 1974 році в Бутан для участі в заходах з нагоди коронації короля Джігме Сінг'є Вангчука запросили посла Китаю в Індії. У 1983 році в Нью-Йорку відбулися переговори міністрів закордонних справ Бутану та Китаю, на яких обговорили встановлення двосторонніх відносин. У 1984 році Бутан і Китай почали щорічні прямі переговори з прикордонних питань[2][4].

У 1998 році Бутан і Китай підписали договір про мир і спокій на кордоні. Це була перша двостороння угода між двома країнами. Відповідно до договору Китай підтвердив свою повагу суверенітету і територіальної цілісності Бутану, і обидві сторони домовилися будувати відносини на основі п'яти принципів мирного співіснування[2][4][7]. Тим не менш, Китай, порушуючи угоди 1998 року, розпочав будівництво доріг на спірних територіях. Бутанська газета Kuensel написала, що Китай може використовувати дороги для подальших претензій на прикордонні території[4][7]. У 2002 році Китай представив докази щодо претензій на спірні території, після переговорів було досягнуто тимчасової угоди[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б A New Bhutan Calling [Архівовано 12 червня 2011 у Wayback Machine.] (14 May 2008). OutlookIndia.com.
  2. а б в г д е ж и к Bhutan-China relations [Архівовано 24 жовтня 2002 у Wayback Machine.] (5 July 2004). BhutanNewsOnline.com.
  3. а б в г д е Bhutan — China relations. Архів оригіналу за 3 серпня 2017. Процитовано 29 червня 2022.
  4. а б в г д In Bhutan, China and India collide [Архівовано 9 травня 2008 у Wayback Machine.] (12 January 2008). AsiaTimes.com.
  5. Bhutan: a land frozen in time [Архівовано 11 листопада 2010 у Wayback Machine.](9 February 1998). BBC.
  6. Indo-Bhutanese relations [Архівовано 13 грудня 2012 у Archive.is]. (1991) Library of Congress Country Studies
  7. а б Bhutan Gazette[недоступне посилання з квітня 2019](7 June 2007). BhutanGazette.