Національна Асамблея людей з інвалідністю України

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Національна Асамблея людей з інвалідністю України

логотип НАІУ
АбревіатураНАІУ(укр.)
Типнеприбуткова організація
громадська організація
Засновано22 вересня 2001
Сфераінвалідність
Країна Україна
Штаб-квартираКиїв
01030, м. Київ, вул. Рейтарська, 8/5 А, кімната 110
Офіційні мовиукраїнська, російська
Центральний органСекретаріат
Генеральний секретарНазаренко Вікторія Миколаївна
Голова
Національної асамблеї
Сушкевич Валерій Михайлович
Виконавчий директорСкрипка Наталія Сергіївна
Заступник
виконавчого директора
Заскалета Наталія Сергіївна
Вебсайт: naiu.org.ua

Національна Асамблея людей з інвалідністю України — всеукраїнське громадське добровільне неприбуткове об'єднання всеукраїнських, місцевих та обласних громадських організацій, що об'єднують людей з інвалідністю.

Історія

[ред. | ред. код]

Національна Асамблея людей з інвалідністю України (НАІУ) була створена на установчій конференції 22 вересня 2001 року та зареєстрована Міністерством юстиції України 10 січня 2002 року. Свідоцтво про реєстрацію № 1734. Засновниками виступили 15 всеукраїнських та 12 регіональних організацій інвалідів.

Діяльність

[ред. | ред. код]

Метою діяльності асамблеї є об'єднання, узгодження дій та консолідація громадських організацій, членами яких є люди з інвалідністю, поліпшення становища в Україні, сприяння захисту конституційних прав, підвищенню їх ролі й соціального статусу в суспільстві, захист спільних інтересів своїх членів.

Завданням асамблеї є представництво і захист конституційних прав та інтересів як окремих людей з інвалідністю, так і їхніх організацій у державних органах виконавчої влади та місцевого самоврядування, інших громадських організаціях; комунікація з громадськими організаціями людей з інвалідністю України та інших країн; участь у формуванні державної політики з вирішення соціально-економічних, політичних та інших нагальних проблем людей з інвалідністю, створення відповідної законодавчої бази; сприяння інтеграції людей з інвалідністю в суспільство та формуванню свідомості суспільства щодо позитивного ставлення до громадян з фізичними або ментальними порушеннями.

Національна Асамблея людей з інвалідністю України активно співпрацює з Адміністрацією Президента України, Верховною Радою України, Кабінетом Міністрів України, міністерствами та відомствами.

Національну Асамблею людей з інвалідністю України визнано соціальним партнером держави щодо формування політики у сфері соціального захисту осіб з інвалідністю та забезпечення їх прав, здійснення експертної оцінки та моніторингу національного законодавства (зокрема в Указах Президента, Постановах та Розпорядженнях Уряду).

Соціальне партнерство на центральному та регіональному рівнях:

  • Представники НАІУ є членами профільних комісій та робочих груп центральних, обласних; міських та селищних органів влади;
  • Представники НАІУ є  членами робочих груп з питань вдосконалення законодавчо-нормативної бази профільних міністерств та відомств;
  • Представники НАІУ (люди з інвалідністю) працюють радниками з соціальних питань голів Облдержадміністрацій в більшості областей України.

Національна Асамблея людей з інвалідністю України постійно проводячи практичну діяльність на всеукраїнському рівні з питань формування соціальної політики щодо людей з інвалідністю досягла визнання цієї діяльності на міжнародному рівні.

Представництво ООН в Україні діючи відповідно до Резолюцій, прийнятих Генеральною Асамблеєю ООН 61/106 та 63/183 підписало Меморандум про співпрацю з Національною Асамблеєю людей з інвалідністю України у сфері захисту прав людей з інвалідністю, сприяння їх соціальній інтеграції, а також об'єднання зусиль з метою ратифікації та імплементації  Україною Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю.

За свою діяльність в сфері захисту прав осіб з інвалідністю Національна Асамблея людей з інвалідністю України у 2010 році отримала Спеціальний консультативний статус при Економічній та Соціальній Раді ООН(ЕКОСОР) — єдина  громадська організація в Україні.

Голова Національної Асамблеї людей з інвалідністю України у 2010—2012 роках входив до групи експертів Ради Європи (12 осіб) з розробки міжнародної політики щодо людей з інвалідністю.

Національна Асамблея людей з інвалідністю України співпрацює з багатьма міжнародними організаціями та мережею громадських організацій осіб з інвалідністю більш ніж з 20 країн світу з питань формування цілеспрямованої політики та практики у сфері подолання проблем людей з інвалідністю в Україні, впровадженні положень Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю.

Керівництво

[ред. | ред. код]

Вищим керівним органом є Генеральна Асамблея. Незмінним головою НАІУ з часу її заснування є Сушкевич Валерій Михайлович — багаторічний депутат Верховної ради, а з 2014 року — Уповноважений Президента України з прав людей з інвалідністю. Виконавчі функції покладено на секретаріат асамблеї.[1]

Періодичні видання

[ред. | ред. код]

Асамблея видає всеукраїнську газету «Без Бар'єрів» для тих, хто зіткнувся з інвалідністю.[2] Також друкує спеціалізовану літературу.

Примітки

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]
  • naiu.org.ua — офіційний сайт «Національна Асамблея людей з інвалідністю України».