Незабудка польова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Myosotis arvensis

Біологічна класифікація
Царство: Plantae
Angiospermae
Евдикоти
Айстериди
Ряд: (unplaced)
Родина: Boraginaceae
Рід: Myosotis
Вид: M. arvensis
Myosotis arvensis
(L.) Hill
Посилання
Вікісховище: Myosotis arvensis
EOL: 580083
IPNI: 118914-1
ITIS: 31692
NCBI: 192338

Незабудка польова (Myosotis arvensis) — дворічна, іноді однорічна трав'яниста сірувата густоопушена м'якими і довгими волосками рослина родини шорстколистих. Стебла прямостоячі, 10—60 см заввишки. Листки чергові, прості, цілокраї; прикореневі листки в розетці, дов-гастоеліптичні, до основи звужені в крилаті черешки; стеблові — довгастоланцетні, сидячі. Квітки двостатеві, правильні, в рідко-цвітих необлистнених завійках, які розміщені на верхівках стебел; квітконіжки майже вдвоє довші за чашечку. Віночок блакитний, 5-лопатевий, з трубочкою, вдвоє коротшою за чашечку. Плід сухий, розпадається на 4 горішки. Цвіте у травні — червні.

Поширення[ред. | ред. код]

Незабудка польова росте по всій території України як бур'ян на полях, серед чагарників, у гаях.

Сировина[ред. | ред. код]

Для виготовлення ліків використовують траву незабудки, яку заготовляють під час цвітіння рослини. Сушать її зразу після збирання на вільному повітрі у затінку або в теплому приміщенні, розстилаючи тонким шаром. Рослина неофіцинальна.

Фармакологічні властивості і використання[ред. | ред. код]

Рослину використовують виключно в народній медицині як засіб, що має протизапальні і кровоспинні властивості, зменшує виділення поту. Настій трави дають усередину при хронічному бронхіті, кашлі, кровохарканні й туберкульозі легень, що супроводиться підвищеним нічним потовиділенням і схудненням, та при туберкульозі кишечника. Як зовнішній засіб настій трави незабудки застосовують для обмивання, примочок або ванн при шкірних висипах і сухій екземі.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]