Нехтон I

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Нехтон I
шотл. гел. Nechtan mac Erip
Народився невідомо
Помер бл. 480
Національність пікти
Діяльність монарх
Титул король Піктії
Посада Список королів піктів
Термін 456—480 роки
Попередник Талорк I
Наступник Друст II
Конфесія християнство
Рід Ерпиди
Батько Ерп
Брати, сестри Друст I

Нехтон або Нехтан I Великий (*Necton Morbet, Nechtan Celchamoth, д/н — 480) — король піктів у 456480 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Ерпидів. Відповідно до церковного переказу, Нехтон був вигнаний з королівства братом Друстом I. Він вирушив до Ірландії до Святої Брігітте, щоб та молилася за нього. У відповідь Бригіта наказала Нехтону повертатися на батьківщину, пообіцявши, що він здобуде королівство піктів без спротиву. Напевне, в Ірландії перейшов до християнства.

У 856 року став королем. Нехтон на 5-й рік свого правління заснував абатство Абернеті, присвятив його Богу і Святий Брігітте і дарував йому земельні угіддя. У церемонії освячення монастиря брала участь Дарлугда, вигнана абатиса Кілдер. Втім, на думку дослідників, якщо розрахувати дати правління Нехтона і порівняти їх з датами життя Святої Бригіти, то вийде анахронізм.

Згідно з іншим церковним переданням, Нехтон I або його син були воскрешені з мертвих святим Бьюітом Монастербойським, за що король подарував святому храм Карбуддо.

Відомо, що саме Нехтон I остаточно об'єднав усіх північних піктів в єдину державу. За це дістав прізвисько Великий. Своєю столицею зробив Дунніхтен (Дун Нехтан, тобто фортеця Нехтона), яка розташовувалася поблизу Форфару. Помер близько 480-482 року. Йому спадкував Друст II.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Anderson, Marjorie O. (1980), Kings and Kingship in Early Scotland (2nd ed.), Edinburgh: Scottish Academic Press, ISBN 0-7011-1604-8
  • Alfred P. Smyth, Warlords and Holy Men: Scotland AD 80-1000, Edimburgo, Edimburgo UP, 1998. ISBN 0-7486-0100-7