Бруде I

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бруде I
Народився невідомо
Помер між 584 та 586
Асрейт
·загибель у битві
Національність пікт
Діяльність монарх
Титул король
Посада Список королів піктів
Термін 556-586 роки
Попередник Галам Кенналеф I
Наступник Гартнарт II
Конфесія християнство
Батько Маелкон Гвинедд

Бруде або Бріде I мак Маелкон (Brude mac Maelchon; ? — між 584 та 586) — король Піктії у 556—586 роках. За його правління почалася християнізація піктів.

Життєпис[ред. | ред. код]

Є першим королем, який згаданий у незалежному історичному джерелі. Ім'я його батька — Маелкон — є еквівалентом імені Маелгун; так називали короля північного Вельсу. Вперше згадується в ірландських «Анналах Ольстера» у 558—560 роках.

Здобув владу за різними відомостями у 554 або 556 році. Панував спочатку над північними піктами, згодом став контролювати Оркнейські острови. Володаря Оркнейських островів перебував при дворі Бруде I, також там знаходилися заручники оркнейців. Відносно стосунків з південними піктами мало відомостей. Також відомо, що Бруде I зумів підпорядкувати Галама Кенналефа I, короля Південної Піктії, але зберіг за останнім владу. Близько 580 року Бруде I об'єднав усіх піктів, ставши головним королем Піктії.

У «Житії Колумба» Адамнана вказано, що королівська фортеця Бріде I знаходилася біля річки Несс. Точне місце розташування фортеці поки встановити не вдалося, хоча багато істориків вважають, що вона могла стояти на місці форту на Крег Фадріг. Ймовірно Бруде I дійсно правив з області Інвернесса, контролював Глен-Мор і райони безпосередньо на захід від неї до самих Гебридських островів.

Десь через 5 років після початку свого володарювання Бруде I (між 558-5560 роками) переміг скоттів в Аргайлі, в якій загинув Габран, король держави скоттів Дал Ріада. Достеменно невідомо чи дійсно «втеча скоттів перед Бруде, сином Маелкона» було рішучою перемогою піктів, проте вже саме те, що вона зафіксована в ірландських анналах, відображує важливість цієї події. До того в наступні 15 років між піктами і скоттами ніяких сутичок не зафіксовано.

Під час панування Бруде I його відвідав святий Колумба. Король піктів у 565 році прийняв хрещення від Колумби та надав згоду останньому щодо проповідування християнства серед своїх підданих. Це була одна зі стадій поступового процесу, в результаті якого скотти (яким був Колумба, родич королів Дал Ріади) підірвали піктську незалежність.

Близько 580 року звернувся до Аедани, короля Дал Ріади, для придушення повстання на Оркнейських островах. Втім вже у 582 році король Піктії змушений був захищати південні кордони від вторгнення військ Дал Ріади.

Бруде I близько 584 або 586 року загинув у битві при Асрейті (Асреті), під час придушення повстання південних піктів, який підтримав Рідерх I, король Стратклайду. Владу успадкував Гартнарт II.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Anderson, Marjorie Ogilvie, Kings and Kingship in Early Scotland. Scottish Academic Press, Edinburgh, revised edition, 1980. ISBN 0-7011-1930-6 (англ.)
  • Adomnán di Iona, Vita di San Columba, trad. ed ediz. Richard Sharpe, Penguin, Londra, 1995. ISBN 0-14-044462-9 (лат.)
  • William Forbes Skene Chronicles Of The Picts, Chronicles Of The Scots, And Other Early Memorials Of Scottish History. H.M General Register House (Edinburgh 1867) Reprint par Kessinger Publishings's (2007) (ISBN 1432551051). (англ.)