Ниткопері

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ниткопері
Pentapodus emeryii
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Акантопері (Acanthopterygii)
Ряд: Окунеподібні (Perciformes)
Підряд: Окуневидні (Percoidei)
Родина: Ниткопері (Nemipteridae)
Роди

Nemipterus
Parascolopsis
Pentapodus
Scaevius
Scolopsis

Посилання
Вікісховище: Nemipteridae
EOL: 5283
ITIS: 168976
NCBI: 30857
Fossilworks: 266324

Ниткопері (Nemipteridae) — родина окунеподібних риб підряду Окуневидні (Percoidei). Родина містить у собі близько 60 видів морських риб, що живуть у тропіках Індійського й західної частини Тихого океану. Деякі з них мають промислове значення.

Опис[ред. | ред. код]

Ниткопері мають подовжене овальне тіло, покрите досить великою лускою, що заходить на задню частину голови. Рот невеликий. На щелепах розташовані дрібні конічні зуби й у передній частині трохи іклоподібних. Спинний плавець один. Черевні плавці й верхня лопать спинного плавця часто несуть ниткоподібні подовжені промені.

Характеристика деяких видів[ред. | ред. код]

Ниткопер червоний[ред. | ред. код]

Найширше розповсюджений ниткопер червоний (Nemipterus japonicus). Він зустрічається біля берегів Східної Африки, у Червоному морі, у всій північній частині Індійського океану, уздовж берегів Малайського архіпелагу, В'єтнаму й Південного Китаю. Це порівняно невелика риба, що досягає 30 см завдовжки. Забарвлення рожеве з фіолетовим відтінком. Спина темно-малинова, черево біле, злегка жовтувате. На боках по загальному рожевому тлі йдуть поздовжні ряди жовтих і блакитнуватих крапок, що часто зливаються в смуги. Кінці променів у плавцях жовті і жовтогарячі. Найбільше яскраво пофарбовані у жовтогарячий колір довгий ниткоподібний відросток верхньої лопати хвостового плавця й кінці черевних плавців. Молоді особини позбавлені ниткоподібного відростка на хвостовому плавці, забарвлення їх блідіше.

Це масовий стайний вид, що живе на шельфі й зваленні при досить широкому діапазоні глибин — від 30 до 300 м. Риба утворить більші косяки в періоди нересту й відгодівлі на мулистих і мулисто-піщаних ґрунтах. Живиться червоний нитепер зоопланктоном, креветками й рибою.

В Аденській затоці, в узбережжя Оману й уздовж Малабарского берега Індії нитепер червоний є об'єктом тралового рибальського промислу. Він займає друге місце у траловому рибальстві Індії.

Ниткопер смугастий[ред. | ред. код]

Біля південних берегів Китаю, Японії, В'єтнаму й Зондских островів розповсюджений великий ниткопер смугастий (N. virgatus), що досягає завдовжки 40 см, ваги 800 г. Цей вид, на противагу попередньому, віддає перевагу кам'янистим і кораловим ґрунтам. По чисельності він значно уступає йому і добувається промислом у значно менших кількостях. Ловлять його переважно гачковими знаряддями лову (вудки, ярус й т.п.). Із травня по червень ця риба утворює великі нерестові скупчення. Особливо популярним м'ясо цього нитепера є в Японії.

Класифікація[ред. | ред. код]

Родина містить 65 видів в 5 родах:

Nemipterus bipunctatus
Nemipterus furcosus
Nemipterus japonicus
Nemipterus tambuloides
Pentapodus porosus
Pentapodus vitta
Scolopsis ciliata
Scolopsis ghanam
Scolopsis xenochrous

Джерела[ред. | ред. код]

  • Joseph S. Nelson: Fishes of the World, John Wiley & Sons, 2006, ISBN 0-471-25031-7
  • Hans A. Baensch/Robert A. Patzner: Mergus Meerwasser Atlas Band 7 Perciformes (Barschartige), Mergus Verlag, 1998, ISBN 3-88244-107-0.
  • Barry C. Russell (Hrsg.): Nemipterid fishes of the world (threadfin breams, whiptail breams, monocle breams, dwarf monocle breams and coral breams) An annotated and illustrated catalogue of nemipterid species known to date. FAO Species Catalogue Vol.12., Rom 1990. (Vollständige Ausgabe [Архівовано 24 вересня 2015 у Wayback Machine.])