Нусі-Бураха

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Нусі-Бураха
малаг. Nosy Boraha
фр. Île Sainte-Marie
Географія
16°54′ пд. ш. 49°54′ сх. д. / 16.900° пд. ш. 49.900° сх. д. / -16.900; 49.900Координати: 16°54′ пд. ш. 49°54′ сх. д. / 16.900° пд. ш. 49.900° сх. д. / -16.900; 49.900
Акваторія Індійський океан
Площа 200 км²
Довжина 49,2 км
Ширина 7 км
Найвища точка 112 м
Країна
 Мадагаскар
Адм. одиниця Аналанджируфуd
Населення 16 325 осіб
Нусі-Бураха. Карта розташування: Мадагаскар
Нусі-Бураха
Нусі-Бураха
Нусі-Бураха (Мадагаскар)
Мапа

CMNS: Нусі-Бураха у Вікісховищі

Нусі-Бура́ха (малаг. Nosy Boraha, трансліт. [ˈnuʃ buˈrahə̥]), раніше відомий як острів Сент-Марі (фр. Île Sainte-Marie) — острів в Індійському океані біля північно-східного узбережжя Мадагаскару.

Входить до складу малагасійської провінції Туамасіна. Приблизна площа 176 км²[1] У 2001 році населення острова становило 16 325.

Географія[ред. | ред. код]

Острів Нусі-Бураха тягнеться на 60 км в довжину вздовж північно-східного узбережжя Мадагаскару, від якого його відділяє протока (близько 6 км). Ширина — близько 5 — 10 км. Уздовж частини узбережжя тягнеться кораловий риф .

Клімат — тропічний пасатний. Острів піддається впливу тропічних циклонів.

Острів характеризується багатою тропічною флорою. Сучасна фауна нагадує мадагаскарську. На суші живуть лемури, багато птахів і черепах. Горбаті кити розмножуються в протоці Нусі-Бурах.

Історія[ред. | ред. код]

У 1506 році португальські моряки відкрили острів і назвали його Санта-Марія (порт. Santa Maria) на честь святої Марії. На той час на острові вже було малагасійське населення, і він був відомий арабським мандрівникам як острів Ібрагіма, звідки й пішла сучасна малагасійська назва «Нусі-Бураха».

На переломі XVII—XVIII ст., із занепадом піратства в Карибському морі, частина корсарів і піратів переселилася на острів Сент-Марі. Цьому сприяло те, що він знаходився неподалік від головного торгового шляху між Індією та Європою. Біля 1690 року Адам Болдрідж заснував на острові торговий пост. В наступні роки Болдрідж вже контролював внутрішній водний шлях від Мадагаскара до Сент-Марі, збудувавши фортецю, що захищала гавань біля поселення та його товарні склади. Після того, як він підпорядкував місцеві племена, вожді місцевих жителів були змушені платити Болдріджу за посередництво у врегулюванні суперечок між ворогуючими племенами.

Поселення Болдріджа стало популярним притулком серед піратів, які могли тут придбати необхідні товари і припаси. У 1690-1725 роках острів був прихистком для кількох сотен піратів, переважно французьких та британських. Формально островом правили королі Занамалат, які також володіли частиною узбережжя Мадагаскару. Традиційно вони підтримували Францію.

У 1754 році королева Бетті вийшла заміж за французького шукача пригод, якому віддала острів у придане. Він передав його Франції. У кінці XIX ст французи використовували Сен-Марі як одну з військових баз для завоювання Мадагаскару.

У 1958 році острів був оголошений частиною незалежного Мадагаскару.

Економіка[ред. | ред. код]

Основними галузями економіки є сільське господарство (вирощування ванілі, кави та ефірних олій), рибальство та судноплавство. В останні десятиліття важливу роль відіграє туризм.

Особливості культури[ред. | ред. код]

Близько двох третин населення острова все ще є нащадками європейців і малагасійців. Для них характерне володіння французькою та малагасійською мовами, поєднання європейських і малагасійських традицій у повсякденній культурі. Так, як і решта малагасійців, вони поклоняються культу своїх предків, ведуть традиційне селянське господарство, але організовують європейські свята, проводять карнавали та бої биків. Багато вихідців мають громадянство Мадагаскару та Франції одночасно.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Кулик С. Когда духи отступают. — М.: Мысль, 1981. С. 58

Посилання[ред. | ред. код]