Нікомед I

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Нікомед I
дав.-гр. Νικομήδης Α΄ Φιλέλληνας
Народився 300 до н. е.
Помер 250 до н. е.
Діяльність суверен
Рід Boteirid dynastyd
Батько Зіпойт I
Брати, сестри Зіпойт II
У шлюбі з Ditizele of Bithyniad[1] і Етазета[2]
Діти Зіел, Лісандра[d] і Зіпойт III

Нікомед I (дав.-гр. Nικoμήδης) — володар Віфінії у 278255 до н. е..

Життєпис[ред. | ред. код]

Старший син Зіпойта I. Здолавши свого брата Зіпойта, об'єднав під своєю владу усю Віфінію і приєднав частину Фригії. Дотримувався союзу з царем Македонії Антигоном Гонатом і племенами галатів, яких запросив до Анатолії, надавши їм для розселення землі у Фригії[3]. Близько 265 до н. е. на місті зруйнованої грецької колонії Астак збудував нову столицю царства, яка отримала назву Нікомедія[4]. Владу перейняла друга дружина Етазета, яка стала регентшею сина Зіпойта III.

Ім'я[ред. | ред. код]

Нікомед став першим представником Віфінської династії, котрий отримав іноземне ім'я. Усі його попередники та значна частина його наступників мали місцеві імена. Саме ім'я Нікомед було досить рідкісним та аристократичним. Л. Ханнестад висунула гіпотезу, що при народженні цар отримав віфінське ім'я. А нове ім'я він узяв собі після того як отримав владу. Нікомед міг це зробити, щоб сподобатися грекам. У той час йому була потрібна підтримка еллінських міст: Візантія, Гераклеї та Калхедона у боротьбі зі своїм братом Зіпойтом та Антіохом I. Іншу версію запропонував Д. Глью: Зіпойт I дав своєму сину грецьке ім'я на честь уродженця Коса, Нікомеда, сина Арістандра. Цар мав з цим посадовцем Антигона Одноокого ксенічні стосунки[5].

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Берзон Е.М., Габелко О.Л. Μετονομασια как средство династической политики в эллинистическом мире : [рос.] // Весник древней истории. — Москва, 2018. — Т. 78, № 2. — С. 234-256.
Попередник:
Зіпойт I
Цар Віфінії
278255 до н. е.
Наступник:
Зіпойт II

Примітки[ред. | ред. код]