Ніч Юрія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ніч Юрія — міжнародне свято, що відзначається щороку 12 квітня в пам'ять про перший політ людини в космос. Свято отримало назву від імені Юрія Гагаріна, який вперше побував у відкритому космосі на кораблі Восток-1 12 квітня 1961 року. Мета Ночі Юрія полягає у підвищенні публічного інтересу до дослідження космосу та у надиханні нових поколінь досліджувати космос.

Ніч Юрія започаткували Лоретта Гідальго, Джордж Т. Вайтсайдс і Тріш Ґарнер. Першу Ніч Юрія святкували 12 квітня 2001 року з нагоди 40-ї річниці польоту людини в космос.[1]

2004 року святкування відбулось у 34 країнах із проведенням 75-ти заходів. Святкування відбувались в Лос-Анджелесі, Стокгольмі, Антарктиці, Сан-Франциско, Тель-Авіві, Токіо та на Міжнародній космічній станції. Святкування у Лос-Анжелесі відвідали понад 100 відомих особистостей, включаючи Рея Бредбері, космічного туриста Деніса Тіто, засновника X-Prize Пітера Діамандіса, Ланса Баса з *NSYNC та Нішель Нікольс — акторки телесеріалу Стар Трек.

Святування 2007 року відбувалось у Сан-Франциско у Дослідницькому центрі Еймса (NASA). В ангарі для космічних кораблів відбувались художні інсталяції та демонстрації новітніх технологій.

12 квітня 2011 року святкувалась 50-та річниця польоту Гагаріна.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Teague, Jason (14 лютого 2011). Celebrate 50 Years of Human Space Flight on Yuri’s Night. Wired. Архів оригіналу за 19 вересня 2012. Процитовано 4 квітня 2011.

Посилання[ред. | ред. код]