Обговорення:Птахи і квіти (жанр)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Найсвіжіший коментар: Shanghainese.ua у темі «Подвійна стаття» 9 років тому
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Подвійна стаття

[ред. код]

Роблю перенаправлення з Хуа-няо: там менше матеріалу, але є корисні моменти. Тимчасово розміщую текст тут.--Vasyl Shang (обговорення) 15:37, 4 серпня 2014 (UTC)Відповісти

Сходить до найдавніших вірувань, пов'язаних з обожнюванням природи. Цей жанр намітився наприкінці епохи династії Тан (618–907) і остаточно виділився при Сун (960–1127), давши кілька змістовних і стилістичних варіантів. В основному сформувався в ІХ-Х ст. як відображення в живописі даосько- буддійських уявлень про дуальні (двоїсті) сили всесвіту, втілені в кожній частці світобудови (за принципом «велике в малому»); з Х ст. поряд з жанром шань-шуй став одним з найбільш тонких проявів середньовічного китайського пантеїзму, висловлюючи ставлення до природи як до впорядкованого та організованого цілого. Характерні доброзичливі композиції, в яких людські якості зіставляються з особливостями квітів, рослин, циклів природи. Під впливом хуа-няо в XVI ст. жанр «квіти-птахи» проник у мистецтво Японії та Кореї. Хуа-няо зберігає свою традиційну основу і в наші дні.

Часто картини в цьому жанрі носять локальний характер, зводячись до одиничних або дво-тричастинних зображень: окрема квітка, гілка дерева, квіти і метелики, пара птахів і т. д. Вони можуть бути виконані як в декоративній манері гунбі, відрізняючись статичністю і підкресленою стилізованістю, так і в умовно-імпресіоністському стилі сеї, а також у поліхромній, монохромній та змішаній техніці — туш з легкою акварельною підфарбовкою.

Жанр «квіти і птахи» першим з китайських живописних жанрів перейшов з шовку на папір, реалізуючись в альбомних аркушах. У ХІХ — поч. XX ст. він послужив одним із витоків художнього стилю гохуа.

Серед відомих художників цього жанру Бянь Цзічжао, Цуй Бо, Сюань-де хуа-юань, Лінь Лян, Сюй Сі, Ван Сяньчжи, Жень Женьфа, Тан Ін, Хуан Цюань, Юнь Шоупін, Шень Чжоу, Дай Цзінь, Мі Фу, Жень Бонянь, Чжао Менфу, Чень Чунь, У Дао-цзі, Вень Чженмін, Ма Юань, Ма Лінь, Лі Жуйцин, Хуа То.

Див. також

[ред. код]