Обговорення користувача:GukP.

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Найсвіжіший коментар: GukP. у темі «Стаття про батька» 3 роки тому
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ласкаво просимо!

   Основні засади Вікіпедії   
Ласкаво просимо до україномовної Вікіпедії, GukP.!
   Для чого ми розвиваємо Вікіпедію

Вітаємо Вас як нового учасника україномовного розділу Вікіпедії. Сподіваємось на плідну співпрацю з Вами над спільним відкритим проєктом.

Зверніть увагу на наріжні принципи участі: сміливо редагуйте, а в конфліктних ситуаціях, якщо такі виникнуть, завжди розраховуйте на добрі наміри опонента.

Можете скористатися шпаргалкою, якщо Ви ще не знайомі з основами вікірозмітки.

Якщо виникли запитання щодо проєкту або потрібні якісь підказки, пошукайте відповідь на сторінці Довідки. Якщо відповіді на Ваше питання там немає, поставте його у нашій Кнайпі чи комусь із постійних дописувачів.

Кнопка вставки підпису у вікні редагування

На сторінках обговорень бажано ставити автоматичний підпис за допомогою чотирьох тильд (~~~~) або за допомогою позначки підпису у вікні редагування (зображено на малюнку). У статтях, написаних або редагованих Вами, підпис не ставиться.

Ви також можете розповісти про свої інтереси на сторінці інтересів користувачів. Якщо у Вас виникнуть додаткові питання, можете звернутися за порадою до будь-якого користувача з цієї категорії.

Бажаємо успіхів та якнайбільше творчого задоволення!

Велика Британія США Irrespective of your language skills, you are welcome to create your own user page, add interwiki links, upload images, correct data, discuss problems, communicate & cooperate with the community. Please, use language templates from Вікіпедія:Вавилон or create your own ones. You can ask for our help on the Community Portal (help).
   Як створити статтю
   Як редагувати статті
   Ілюстрування статей
   Потренуйтеся тут!
   Правила і настанови
   Стиль оформлення статей
   Авторські права
   Довідка
   Користувачі, що допоможуть Вам
   Словничок вікітермінів

-- Automatic welcomer (обговорення) 19:31, 10 лютого 2021 (UTC)Відповісти

Стаття про батька

[ред. код]

Найперше: стаття має бути більш-менш об'єктивною, так як би її писала стороння особа. Виклад матеріалу нейтральний, дещо "сухуватий", як це є в енциклопедичних статтях про будь-кого з історичних осіб, військових чи цивільних. Де і коли народився, освіта, робота. Може бути якесь речення щодо мотивації — чому вважав необхідним піти воювати. У якій військовій частині, де саме брав участь у військових діях. Якщо є відомості про обставини загибелі - коротко викласти їх. Місце поховання. Потрібно завантажити портретне фото. Можна також фото могили чи пам'ятної дошки, якщо така є. Взагалі статті про загиблих військових надзвичайно короткі, бо про них нема або майже нема інформації, придатної для енциклопедичної статті. Але нехай це вас не збиває.

Друге: треба максимально зібрати будь-які згадки про батька у пресі - якщо вони є. Може є лише про сам факт загибелі - знайдіть їх усі. Впевнений, що у вас десь зберігаються всі вирізки з цими згадками. Їх треба додати до статті у вигляді «бібліографічних посилань». Ці посилання записуються у спеціальному форматі, треба тільки мати всі дані про цю газету чи веб-сторінку - коли, де і т.ін. Я вам постараюсь помогти їх оформити. У Вікіпедію прийнято подавати лише ту інформацію, яка десь уже була опублікована. Звичайно, якісь анкетні дані ніхто з тексту викидати не буде, але були випадки, коли якісь дуже вже «принципові» дописувачі чіплялись - звідки та чи та інформація, якщо вона не була публікована. Ось стаття про мого племінника Андрухів Іван Романович. Звичайно, ми знаємо про нього і як він вчився, що любив робити, яке його хобі і багато чого, — може й можна було б додати, але ваш вибір - що саме давати а що ні. Ми поки лишили як є, я лише знайшов у себе фото і ще додав фото з пам'ятною дошкою до статті про школу.

Третє: вважається, що статті про близьких людей писати якось не пасує, бо людина необ'єктивна чи що — на це не зважайте, просто зберіть максимально всю потрібну інформацію і почніть.

Почати писати краще в т. зв. "чернетці" на своїй власній сторінці, а потім, коли стаття буде більш-менш готова - вже тоді опублікувати напряму у Вікіпедії. Ось як виглядає мій чорновик до публікації на блозі Вікіпедії: Користувач:Mykola Swarnyk/Птахи блог. Відповідно назва вашого чорновика виглядатиме як Користувач:GukP./Гук Андрій Мирославович (якщо це Ваш батько), і в тому розділі все як у будь-якій статті - починаючи від імені, років життя і так далі. Коли буде якийсь текст - тиснете «Зберегти зміни» і воно збережеться на вашій сторінці. А коли вже буде готове - тоді перейменовується і стаття вже буде загальнодоступна на Вікіпедії. Почніть, я поможу оформити в разі чого. Mykola Swarnyk (обговорення) 00:11, 11 лютого 2021 (UTC)Відповісти

Наступний крок:Просто клікайте на червоне посилання в моєму тексті і у вікні, яке появиться, вставляйте весь свій текст, редагуйте його, форматуйте, робіть підзаголовки, додавайте шаблон {{Військовик - робіть все що зможете і в кінці тисніть "зберегти зміни" (синє зліва внизу). Не бійтесь зберігати - це ваш персональний чорновик, він ще не в загальному доступі. Але його вже можна редагувати спільно ітд. Mykola Swarnyk (обговорення) 17:28, 12 лютого 2021 (UTC)Відповісти
Привіт! Скажіть, а ви пам'ятаєте, куди вантажили ту фотографію - сюди (глобус) чи на Вікісховище (синій гачок з червоною крапкою?). В принципі, краще завантажити сюди, тільки всі поля дуже старатись акуратно заповнити, я думаю, слід вибрати "невільний твір", «фото померлого», завантаження як "добропорядне використання" через неможливість замінити «вільним» фото. Хіба що ви маєте десь справді власноручне фото, зі свого апарата/телефона/будь-чого/скановане. Інакше, якщо це фото, завантажене з якогось сайту, наші «супер-принципові» бюрократи (таких тут багато) оскаржать як «явно не ваше». На останньому, наприклад, було внизу гасло, що давало підстави цим «добрим людям» робити припущення про те, хто справжній автор цього фото. Тому, Якщо іншої фотографії немає, а тамту ви грузили на Сховище ("гачок"), можна спробувати завантажити його локально (зліва від цього вікна є «Завантажити файл"». Але, як мінімум, я б те гасло внизу обрізав. Якщо вдасться його завантажити, воно відображатиметься в статті так само нормально, як і попереднє. Знаю, наскільки важко з нуля пройти всі ці процедури, і помилки трапляються. Словом спробуйте. Мені здавалось, що про вашого батька була ще якась велика публікація чи то в Україні Молодій чи ще в якійсь пресі - щоб як мінімум підтвердити інфу про сім'ю (брати, ваша мама, онук) - тоді можна було б зняти той надоїдливий шаблон, що повісив Харків'ян. На жаль, деякі люди не мають ні розуміння, ні співчуття до почуттів родини. Нема на то ради. Я б на вашому місці ще зробив фото могили і фото пам'ятної дошки (і також завантажив їх сюди, не на Сховище) - це якщо ви в Стрию, не мало б бути для вас проблемою. Тримаймося. Mykola Swarnyk (обговорення) 00:18, 24 березня 2021 (UTC)Відповісти
ОК, я завантажив з Книги Пам'яті. Побачимо, чи втримається. Mykola Swarnyk (обговорення) 01:14, 24 березня 2021 (UTC)Відповісти

Дякую,почув Вас,зрозумів. На разі подякував.) GukP. (обговорення) 16:30, 24 березня 2021 (UTC)Відповісти