Обсерваторія Стара Лесна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Обсерваторія Стара Лесна

Країна  Словаччина
Розташування Стара Лесна
Висота 785 м

Обсерваторія Стара Лесна. Карта розташування: Словаччина
Обсерваторія Стара Лесна
Обсерваторія Стара Лесна
Обсерваторія Стара Лесна (Словаччина)
Мапа

CMNS: Обсерваторія Стара Лесна у Вікісховищі

Обсерваторія Стара Лесна (словац. Observatórium Stará Lesná) — астрономічна і метеорологічна обсерваторія в Словаччині, розташована в селі Стара Лесна у підніжжя Високих Татр[1]. Астрономічна обсерваторія належить Астрономічному інституту Словацької академії наук, а розташована на її території метеорологічна станція — Геофізичному інституту Словацької академіх наук[1]. Будівництво обсерваторії було розпочато в 1979 році[1].

Обсерваторія включає комплекс два куполи й одну спеціальну будівлю, в якій розміщені рефлектори діаметрами 60 см і 50 см для фотометрії зір, горизонтальний сонячний телескоп зі спектрографом діаметром 50 см для спектральних спостережень Сонця, а також невеликий рефрактор для малювання сонячних плям діаметром 10 см. Тепер горизонтальний сонячний телескоп зі спектрографом здебільшого використовується для практичних занять студентів і для тестування астрономічних приладів[1].

Метеостанція належить відділу фізики атмосфери Геофізичного інституту Словацької академіх наук[2][3]. Вона знаходиться на висоті 810 м над рівнем моря[3]. Спостережна програма станції зосереджена на

  • основних кліматологічних вимірюваннях,
  • вимірюваннях сонячної радіації та радіації земної поверхні,
  • моніторингу забруднення повітря[3]

Під час шторму у Високих Татрах 19 листопада 2004 року станція була розташована в зоні найбільшого пошкодження лісу. Тут з 15:20 до 18:20 тримався порив вітру швидкістю понад 30 м/с[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Observatórium Stará Lesná. Astronomický ústav Slovenskej akadémie vied. Архів оригіналу за 28 грудня 2014. Процитовано 21 листопада 2023.
  2. Meteorologické observatórium Stará Lesná. Slovenská akadémia vied.
  3. а б в Meteorologické observatóriá Geofyzikálneho ústavu Slovenskej akadémie vied Stará Lesná a Skalnaté Pleso. Geofyzikálny ústav Slovenskej akadémie vied. Архів оригіналу за 29 березня 2015. Процитовано 21 листопада 2023.
  4. Víchrica v Tatrách. Akademický bulletin. Akademie věd České republiky. 2005.

Посилання[ред. | ред. код]