Обсерваторія Модра

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Обсерваторія Модра

Країна  Словаччина
Розташування Модра
Організація Факультет математики, фізики та інформатики Університету Коменського[1]
Код 118
Висота 531,1 м[2]
Сайт: daa.fmph.uniba.sk

Обсерваторія Модра. Карта розташування: Словаччина
Обсерваторія Модра
Обсерваторія Модра
Обсерваторія Модра (Словаччина)
Мапа

CMNS: Обсерваторія Модра у Вікісховищі

Астрономічна обсерваторія Модра (слов. Astronomické observatórium Modra) — астрономічна обсерваторія, розташована в Модра (Словаччина). Вона належить кафедрі астрономії, фізики Землі та метеорології факультету математики, фізики та інформатики Університету Коменського в Братиславі. Знаходиться у високогір'ї Малих Карпат. Основними інструментами є два телескопа-рефлектора, діаметрами 70 і 60 см. На території розташовані й інші наукові об'єкти: метеостанція, сейсмограф, станція вимірювання магнітного поля, сонячна обсерваторія, станція виявлення резонансу Шумана та метеорна станція, яка працює спільно з аналогічними станціями в Болоньї та Лечче (Італія). Обсерваторія також займається популяризацією науки і використовує для цього амфітеатр під відкритим небом[3].

Опис[ред. | ред. код]

Обсерваторія розташована в 12 км на північ від міста Модра, у містечку Песок, на висоті 535 м над рівнем моря. Комплекс займає площу приблизно 3,5 га і розташований посеред букового лісу. До місця можна дістатися або асфальтованою дорогою з туристичного району Зохова хата (це кінцева точка автобусних ліній) або пішохідною стежкою, що прямує до Великої Гомолі.

Центром обсерваторії є «головна будівля» з 8-метровим куполом, 60-сантиметровим телескопом Цайса з ПЗЗ-камерою і 20-сантиметровим сонячним телескопом з H-фільтром.

«Верхня будівля» має 5-метровий купол, який містить 24-сантиметровий телескоп із ПЗЗ-камерою для освітніх цілей і 28-сантиметровий телескоп Шмідта-Кассегрена з ПЗЗ-камерою для спостереження за транзитами екзопланет. Обсерваторія також має 28-сантиметровий роботизований телескоп Шмідта-Кассегрена на альтазимутальному монтуванні. Також є метеорний павільйон (частина Європейської болідної мережі) з фотокамерою та телевізійною камерою всього неба, магнітний павільйон із зондами для вимірювання магнітного поля Землі, сейсмічна камера з сейсмометром, купол для сонячного телескопа і купол для котушок детектування магнітної складової резонансів Шумана.

У так званому «нижньому корпусі», розташованому біля невеликого ставка, є невеликий конференц-зал і розміщуються гості обсерваторії. Метеорологічні прилади закладу забезпечують безперервні вимірювання температури та вологості повітря, кількості опадів, швидкості вітру та тривалості сонячного дня з моменту створення обсерваторії в 1988 році[3].

У 2012 році на території закладу був побудований відкритий амфітеатр для навчальних цілей[3] з проєктором, проєкційним екраном, аудіосистемою та сидіннями.

Наука та дослідження[ред. | ред. код]

Обсерваторія належить Університету Коменського і проводить практичну та теоретичну підготовку студентів з астрономії та астрофізики в магістратурі та аспірантурі.

Дослідження зосереджено, в основному, на малих тілах Сонячної системи, метеорах і екзопланетах.

Станом на січень 2014 року в обсерваторії було виявлено понад 175 астероїдів із остаточними цифровими позначеннями та 34 астероїди з тимчасовими позначеннями, включаючи два навколоземні об'єкти, 2005 GB34 та 2008 UW5[4]. Спостереження зосереджені на фотометрії астероїдів і комет, а міжнародна група працює над подвійними астероїдами. Астрометричні вимірювання допомагають точно визначити орбіти нещодавно відкритих тіл.

Також це була перша обсерваторія в Словаччині, яка спостерігала транзит екзопланети.

Дослідження Сонця полягає у спостереженні за активними областями хромосфери у лінії Н-альфа.

Виявлення метеорів здійснюється за допомогою телевізійних технологій на додаток до класичних камер повного огляду неба. Метеорологічні спостереження проводяться за допомогою напівавтоматичних телевізійних камер у Тесарське Млянинах і Кисуцькому Новому Месті, якими керують дистанційно. Окрім метеорів телекамери також фіксують електричні розряди у верхніх шарах атмосфери, так звані «спрайти».

Вчені обсерваторії запропонували систему телескопів під назвою ADAM-WFS (Automated Detection of Asteroids and Meteoroids-Wide Field Survey)[5][6], яка має спостерігати все видиме небо тричі на ніч і виявляти невеликі навколоземні астероїди і космічне сміття.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://www.daa.fmph.uniba.sk/
  2. http://www.daa.fmph.uniba.sk/navstevy
  3. а б в História (eslovaco) . Univerzita Komenského v Bratislave.
  4. Asteroidy (eslovaco) . Univerzita Komenského v Bratislave.
  5. P. Vereš; J. Tóth; L. Kornoš (2006). Search for very close approaching NEAs (PDF). Contributions of the Astronomical Observatory Skalnate Pleso. 36 (3): 171—180.
  6. ADAM-WFS — Faculty of Mathematics, Physics and Informatics, Comenius University in Bratislava

Посилання[ред. | ред. код]