Оксамитова бензопилка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Оксамитова циркулярка
Velvet Buzzsaw
Жанр кримінальний
драма
жахи
трилер
Режисер Ден Ґілрой
Продюсер Дженніфер Фокс
Сценарист Ден Ґілрой
У головних
ролях
Джейк Джилленгол
Рене Руссо
Тоні Коллетт
Оператор Роберт Елсвіт
Композитор Марко Бельтрамі
Бак Сандерс
Монтаж Джон Ґілрой
Кінокомпанія Netflix
Дистриб'ютор Netflix
Тривалість 109 хв.
Мова англійська
Країна США США
Рік 2019
Дата виходу Світ Світ — 27 січня 2019
IMDb ID 7043012
netflix.com/title/80199689

«Оксамитова циркулярка» (англ. Velvet Buzzsaw) — сатиричний фільм 2019 року режисера та сценариста Дена Ґілроя. Світова прем'єра стрічки відбулась на кінофестивалі «Санденс» 27 січня 2019 року[1].

Сюжет[ред. | ред. код]

Критик Морф Вандевальт відвідує художню виставку разом зі своєю подругою Жозефіною, яка працює на власницю галереї Родору Гейз, яка колись була членом рок-гурту «Оксамитова циркулярка». Після виставки Жозефіна повертається в Лос-Анжелес. У багатоквартирному будинку, де вона живе, жінка знаходить мертвого чоловіка Ветріла Діза. Чоловік жив усамітнено: ні друзів, ані родичів. Жозефіна знаходить в квартирі покійного його картини. Вона їх викрадає та показує Морфу та Родорі. Роботи вражають їх. Родора одразу починає організовувати виставку Діза, яка одразу мала успіх.

Морф починає писати книгу про Діза. Критик дізнається, що в нього було важке дитинство, яке довело його до вбивства батька. За наказом Родори Брайсон перевозить картини на зберігання. На шляху він відкриває ящик і вирішує залишити собі одну з робіт. Попіл, який впав на картину, стає причиною опіків Брайса. Він забігає на заправку, яка давно не працює, зображення мавп оживають і нападають на чоловіка. Після цього Брайсон зникає як і картини.

Джон Дондон — власник галереї, намагається розповісти історію життя Діза. У вечері, коли він поліз полагодити світло, таємнича рука підвісила його за шарф. Оточення сприймає це як самогубство. Після похорон Морф помічає, що на картині Діза рухається рука. Згодом стає відомо, що художник використовував кров у своїх роботах.

Гретхен веде перемовини про виставку колекції Діза в міській галереї. Після зустрічі з власником, жінка засовує руку в витвір мистецтва під назвою «Сфера». Через несправності їй відриває руку. Наступного дня на відкритті виставки відвідувачі сприймають мертве тіло та калюжі крові як частину експозиції.

Стосунки Морфа та Жозефіни погіршуються. Вандевальт дізнається про її невірність. Вони розходяться. Стан чоловіка погіршується: він починає страждати від галюцинацій. Морф закликає Родору припинити продажі робіт Діза, після того як дізнається, що митець заповів знищити його картини. Дивні смерті він починає пов'язувати саме з шедеврами Ветріла.

Новий коханець Жозефіни кидає її. Вона переноситься в галерею, де картини починають танути й вкривати її шкіру. У сховищі на Морфа нападає роботизований витвір мистецтва, який він критикував. Чоловіку не вдається втекти, робот ламає йому шию. Коко знаходить тіло критика, а перелякане обличчя Жозефіни з'явилось на розмальованій стіні.

Чергова смерть і зникнення Жозефіни примушує Родору визнати зв'язок з подіями та картинами Діза. Вона позбавляється всіх робіт художника. Проте татуювання пилки на шиї Родори оживає, крутиться та смертельно ранить її. Коко, яка прямує в аеропорт, бачить чоловіка, який продає картини Діза. Тим часом Пірс на пляжі малює вигнуті лінії.

У ролях[ред. | ред. код]

Актор Роль
Джейк Джилленгол Морф Вандевальт Морф Вандевальт
Рене Руссо Родора Гейз Родора Гейз
Тоні Коллетт Гретхен Гретхен
Зейв Ештон Жозефіна Жозефіна
Джон Малкович Пірс Пірс
Наталія Даєр Коко Коко
Біллі Магнуссен Брайсон Брайсон
Том Старрідж Джон Дондон Джон Дондон
Сел Лопес бездомний бездомний

Створення фільму[ред. | ред. код]

Виробництво[ред. | ред. код]

Зйомки фільму розпочались 12 березня 2018 року в Лос-Анжелесі, США[2].

Знімальна група[ред. | ред. код]

Сприйняття[ред. | ред. код]

Фільм отримав змішані відгуки. На сайті Rotten Tomatoes оцінка стрічки становить 65 % на основі 136 відгуків від критиків (середня оцінка 6,2/10) і 39 % від глядачів із середньою оцінкою 2,9/5 (1 124 голоси). Фільму зарахований «стиглий помідор» від кінокритиків та «розсипаний попкорн» від глядачів[4], Internet Movie Database — 5,8/10 (26 163 голоси)[5], Metacritic — 61/100 (28 відгуки критиків) і 5,9/10 (89 відгуків від глядачів)[6].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Jake Gyllenhaal & Natalia Dyer Premiere 'Velvet Buzzsaw' at Sundance Film Festival 2019. Just Jared. 28 січня 2019. Процитовано 16 лютого 2019.
  2. UNTITLED DAN GILROY FILM Begins Filming in Los Angeles. Netflix. 12 березня 2018. Архів оригіналу за 21 березня 2019. Процитовано 17 лютого 2019.
  3. Оксамитова бензопилка: Full Cast & Crew ((англ.)) . Internet Movie Database. Процитовано 17 лютого 2019.
  4. Velvet Buzzsaw ((англ.)) . Rotten Tomatoes. Архів оригіналу за 26 лютого 2021. Процитовано 17 лютого 2019.
  5. Оксамитова бензопилка ((англ.)) . Internet Movie Database. Архів оригіналу за 21 вересня 2020. Процитовано 17 лютого 2019.
  6. Velvet Buzzsaw ((англ.)) . Metacritic. Архів оригіналу за 18 лютого 2021. Процитовано 17 лютого 2018.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Оксамитова бензопилка на сайті IMDb (англ.) 5.8/10 stars (станом на 17.02.2019)
  2. Velvet Buzzsaw на сайті Rotten Tomatoes (англ.) Редагувати інформацію у Вікіданих 6.2/10 stars (станом на 17.02.2019)
  3. Velvet Buzzsaw на сайті Metacritic (англ.) 5.9/10 stars (станом на 17.02.2019)