Олесь Олехнік

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Олесь Олехнік
Ім'я при народженні біл. Алесь Алехнік
Народився 31 липня 1929(1929-07-31)
Перуновоd, Лахвенська сільська рада, Лунинецький район, Білорусь
Помер 3 грудня 2006(2006-12-03) (77 років)
Країна  Польська Республіка
 Австралія
Діяльність громадський діяч
Заклад Нове Життя[d]
Членство Об'єднання білорусів Австраліїd і Білоруський визвольний фронтd

Олесь Олехнік (біл. Алесь Алехнік; нар. 31 липня 1929(19290731), Перуново, Лунинецький район, Берестейська область, БРСР, СРСР (тепер с. Лахва, Лунинецький район, Берестейська область, Білорусь) — 2006) — діяч білоруської еміграції в Австралії[1].

Біографія[ред. | ред. код]

Раннє життя[ред. | ред. код]

Олесь Олехнік народився 31 липня 1929 в хуторі Перуново Лунинецького району Берестейської області[2][3]. Походив з селянської православної сім'ї, яка не була бідною.

Освіта[ред. | ред. код]

Рідна місцевість на той час знаходилась на території Польщі, Олехніки жили приблизно за 40 кілометрів від кордону. Вивчався Олесь в польській школі.

У 1939 році прийшли більшовики і змінили мову школи Олехніка на російську. Але, згідно зі спогадами Олеся Олехніка, його вчителі давали йому й білоруськомовні книжки. Сім'я Олехніка була записана на заслання до Сибіру, яке планувалось на кінець червня 1941 року. Проте тоді розпочалася німецько-радянська війна. У часи німецької окупації, Олесь вчився в гімназії, де тягнувся до «білоруськості»[3].

Життя в Німеччині[ред. | ред. код]

Наприкінці війни Олехнік опинився в Німеччині, куди хотіли переїхати батьки. У 1948 році його, дев'ятнадцятирічного хлопця з табору Міхельсдорф, залучили до Білоруської репрезентативної служби на еміграції. У його обов'язки входило поширення правди про Білорусь серед людей різних національностей, що волею долі опинились за межами рідної країни, у таборах для «переміщених осіб»[3].

Життя в Австралії[ред. | ред. код]

В Австралії з 1950 року. Член та довгостроковий секретар Білоруського об'єднання в Австралії, від імені якого представляв білорусів на різних міжнародних форумах в Австралії (брав участь у двох Австралійських громадянських конвенціях, був спостерігачем у парламенті) та за кордоном на таких конференціях як: Антикомуністична ліга народів Азії та Світова антикомуністична ліга. Наприкінці 1950-х він займався виданням інформаційного бюлетеня Білоруського об'єднання в Австралії «Новае Жыццё».

1969—1982 роки — керівник Крайового штабу Білоруського Визвольного Фронту в Австралії.

Автор книги «Пад бел-чырвона-белым» (Вільнюс, 1999)[2][4][3]. Його архів, що включає документи Білоруського об'єднання та численні листування, зберігається у Білоруському державному архіві-музеї літератури та мистецтва.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Алехнік Алесь - Беларусь у асобах i падзеях. bis.nlb.by.
  2. а б Алехнік Алесь. slounik.org (біл.) .
  3. а б в г 90 гадоў з дня нараджэння Алеся Алехніка. harodniaspring.org. Архів оригіналу за 26 липня 2021. Процитовано 26 липня 2021.
  4. Пад бел-чырвона-белым (Memento patriam). livelib.ru.

Література[ред. | ред. код]

  • Лявон Юрэвіч. Літаратурны рух на эміграцыі. Менск, БГА, 2002.