Оперативно-тактичне угруповання «Донецьк»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Оперативно-тактичне угруповання «Донецьк» (скорочено — ОТУ «Донецьк») — угруповання українського війська та район його дій в рамках війни на Сході України.

Історія[ред. | ред. код]

Антитерористична операція на сході України[ред. | ред. код]

Про створення ОТУ «Донецьк» стало відомо 4 січня 2016 року.[1][2] До його зони відповідальності входить північна частина колишнього Сектору «Б» та західна частина колишнього Сектору «С».

9 листопада 2017 року, разом із призначенням Михайла Забродського новим командувачем сил АТО, ОТУ «Донецьк» було ліквідовано, й таким чином у їхньому складі залишилося два оперативно-тактичних командування — «Маріуполь» та «Луганськ».[3]

Російське вторгнення в Україну (з 2022)[ред. | ред. код]

ОТУ «Донецьк» було відновлено через деякий час після початку полномасштабного вторгнення Росії в Україну. Вже існувало на момент 19 лютого 2023 року[4].

18 квітня 2023 року під час робочої поїздки в Донецьку область Президент України Володимир Зеленський відвідав передові позиції українських захисників у Авдіївці. Він заслухав доповідь командувача ОТУ «Донецьк» щодо ситуації в районі його відповідальності. Також президент поспілкувався з військовослужбовцями та вручив державні нагороди. Захисники отримали ордени Богдана Хмельницького ІІ та ІІІ ступенів, а також ордени «За мужність» ІІ та ІІІ ступенів[5].

4 вересня 2023 року президент Володимир Зеленський в межах нової робочої поїздки на Донеччину вручив державні нагороди українським захисникам, які у складі оперативно-тактичного угруповання «Донецьк» відбивають вторгнення ворога. Зокрема, орден «Золота Зірка» із присвоєнням звання Героя України отримав командир 36-ї окремої бригади морської піхоти Командування морської піхоти Військово-Морських сил Збройних Сил України. Президент також нагородив орденами Богдана Хмельницького І-ІІІ ступенів, «За мужність» ІІІ ступеня та орденами княгині Ольги ІІІ ступеня захисників і захисниць, які проявили особисту мужність і самовіддано захищали суверенітет і територіальну цілісність України[6].

Командування[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Олександр Аргат про утворення ОТУ
  2. Про перехід до системи ОТУ в Білій книзі України
  3. Андрій Коваленко (10 листопада 2017). Козир президента: Чи стане Забродський головним на Донбасі від Порошенка. http://www.depo.ua/. Депо. Процитовано 23 грудня 2017. 
  4. а б Хочу, щоб зараз у наших людей була передбачуваність і відчуття, що Україна рухається до своїх цілей – звернення Президента Володимира Зеленського. 19 лютого 2023. 
  5. [https://www.president.gov.ua/news/glava-derzhavi-vidvidav-peredovi-poziciyi-ukrayinskih-zahisn-82321 Глава держави відвідав передові позиції українських захисників на Донеччині  ]
  6. Володимир Зеленський нагородив українських військових, які відзначилися в боях за Україну у складі ОТУ «Донецьк»

Посилання[ред. | ред. код]