Операція «Кабан»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Переворот у Центральноафриканській Республіці 1979 року
Дата: 21 вересня 1979
Місце: Центральноафриканська Республіка
Результат: повалення режиму імператора Бокасси I
відновлення республіканського устрою в Центральній Африці
Сторони
Центральноафриканська Республіка Династія Бокасса
Центральноафриканська Республіка Збройні сили (частини, лояльні Бокассі)
Центральноафриканська Республіка Збройні сили (повстанці)
Франція Франція
Чад Чад
Заїр Заїр
Командувачі
Бокасса I Давид Дако
Валері Жискар д'Естен

Операція «Кабан»[a] (фр. Opération Caban) — безкровна операція Збройних сил Франції, проведена у вересні 1979 року з метою повалення влади центральноафриканського імператора Бокасси I, відновлення влади поваленого президента Давида Дако та республіканського устрою[1][2][3].

Історія[ред. | ред. код]

1966 року Жан-Бедель Бокасса здійснив державний переворот у ЦАР. 1972 року його проголосили довічним президентом. 1976 року він проголосив імперію.

На січень 1979 року Бокасса I став цілковитим автократом. Падіння його режиму прискорив указ про носіння шкільної форми, який зобов'язав усіх школярів та студентів придбати шкільну форму від компаній, що належить одній з його дружин. Оскільки більшість жителів країни не мали з фінансових причин змоги придбати форму, указ спричинив студентські протести в Бангі — столиці імперії. У квітні 1979 року Бокасса застосував Збройні сили з метою придушення виступів. Протягом наступних двох днів було вбито приблизно 100 дітей.

Колегія суддів запропонувала арештувати Бокассу та судити його за вбивство дітей. Тоді Бокасса втік до Лівії й просив допомоги в тамтешнього диктатора Муаммара Каддафі. Незабаром французька армія організувала операцію «Барракуда» з метою скинути Бокассу та відновити владу Давида Дако. Французькі війська прибули з Чаду та Габону та влаштували вдалий державний переворот, відновивши Центральноафриканську Республіку. Бокассі ж надали притулок у Франції[1].

Сам переворот відомий як операція «Кабан», тоді як переміщення чотирьох вертольотів Aérospatiale SA 330 Puma та чотирьох винищувачів Transall C-160 відоме як операція «Барракуда». Переворот у Бангі, столиці Центральної Африки, був завершений за кілька годин. Однак операція дістала негативні міжнародні реакції: хоча в ЦАР існувала значна підтримка перевороту, у Франції операція та її організатори, зокрема президент Валері Жискар д'Естен, зазнали критики[2][4].

Примітки[ред. | ред. код]

Коментарі
  1. Слово caban із французької перекладається як бушлат
Джерела
  1. а б Internet Archive, Matt (2009). Central African Republic in pictures. Minneapolis, MN : Twenty-First Century Books. ISBN 978-1-57505-952-5.
  2. а б letra F - Richard Bradshaw. web.archive.org. 3 березня 2016. Архів оригіналу за 3 березня 2016. Процитовано 12 листопада 2023.
  3. Bokassa, Jean-Barthélémy (2009). Saga Bokassa (фр.). Portes du Soleil-Respublica. ISBN 978-2-35808-071-2.
  4. Rouvez, Alain (1994). Disconsolate Empires: French, British, and Belgian Military Involvement in Post-colonial Sub-Saharan Africa (англ.). University Press of America. ISBN 978-0-8191-9643-9.