Опудало (таксидермія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Опу́дало[1], чу́чело[2] — музеєфіковані рештки тварин, штучно створена фігура тварини, яка відтворює форму її тіла.

Опудало бандикута («сумчастого борсука»)

Опудала виготовляють таксидермісти — фахівці з музейної справи. Виготовлення опудал — кропітка робота, яка вимагає знань з морфології, анатомії та поведінки тварин. Для виготовлення опудал потрібно мати шкіру тварини з непошкодженими покривами (хутро, пір'я) і череп.

Основу опудала у дрібних і середньорозмірних тварин складає дротяний скелет. Для великих тварин (наприклад, для кабана або оленя) виготовляють потужний каркас з дерева або металевих трубок.

Опудала виготовляють з птахів і ссавців, рідше — з плазунів, та риб (з риб частіше готують муляжі). Виготовлення опудал — кропітка робота, і тому майстри не готують опудала з усього доступного матеріалу. Звичайно для виготовлення опудал йдуть рідкісні мисливські трофеї або загалом рідкісні зразки: унікальні види, унікальні особини та інші об'єкти, які важливо зберегти.

Недавно[слово-паразит][коли?] почали застосовувати рухомі опудала тварин (оленів, сарн і т. д.) під час полювання — як приманки. Тіло такого опудала виготовляють з пластику (піни), на нього натягають справжню, спеціально оброблену шкіру тварини. Окремі частини тіла опудала (голову, хвіст) можна повертати дистанційно за допомогою електромоторів.

Різноманітні опудала[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • Бондаренко В. Д., Делеган І. В., Мазепа В. Г., Рудишин М. П. Мисливські трофеї. — Київ: ІЗМН, 1996. — 104 с.