Павук Андрій Володимирович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Андрій Володимирович Павук
Народився 20 вересня 1982(1982-09-20) (41 рік)
Наровля, Гомельська область, БРСР, СРСР
Громадянство Білорусь Білорусь
Національність білорус
Місце проживання Литва
Діяльність громадсько-політичний діяч
Членство Krasnaja Zieleńd
У шлюбі з Ольга Павук
Сайт РУДАБЕЛЬСКАЯ ПАКАЗУХА

Андрій Володимирович Павук (20 вересня 1982, Наровля, БРСР) — білоруський блогер, громадсько-політичний активіст. Творець інтернет-спільноти «Рудабельская паказуха»[1]. Кандидат у депутати на місцевих виборах 2018 року[2]. Відомий своєю активною громадянською позицією у відстоюванні прав мешканців Рудобельського краю.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в Наровлі, звідки після Чорнобилю з батьками переїхав у Рудобелку (Октябрський). Вважає себе рудобельцем, бо саме тут почалося його свідоме життя, тут народилися його діти.

Навчався в технікумі на дизайнера-технолога меблів, у Білоруськомум Державному Університеці — на вчителя біології. Малював, працював у лісгоспі, акомпаніатором в будинку дитячої творчості. Викладав біологію в сільській школі, правда всього один день[3].

У 2012 році під час праці в Центрі дитячої творчості Рудобелки став одним з авторів пропагандистського відеоролика БРСМ «Я из деревни», яки набрав на YouTube півтори мільйони переглядів[4]. У 2018 році зазначив, що ролик був не ідеологічним ходом, а провокацією — намаганням довести державну ідеологію до максимального абсурду[5].

У лютому 2017 року Андрій Павук спробував намагався влаштуватися вчителем біології та хімії в Любанську школу, але голова місцевої сільради ініціювала лист від мешканців села до відділу освіти з проханням не брати блогера через його «діяльність». У результаті на Павука склали адміністративний протокол за причиною того, що Павук «безпричинно, з хуліганських намірів, настирливо, неодноразово чіплявся до Тамари Кароль, вимагаючи з неї відповіді на свої питання». «Потерпіла» від дій блогера — голова Любанської сільської ради Тамара Кароль[6].

Кандидат у депутати на місцевих виборах 2018 року. Під час передвиборчої кампанії Павук у смокінгу і з краваткою ремонтував одну ямку на день на розбитих рудобельських дорогах[2].

Місцеві чиновники не дозволяють Андрію Павуку бути на зборах персоналу, на сесіях райради, де вирішуються важливі для розвитку району питання. Блогер подав на чиновників судовий позов[7].

Висвітлює порушення прав мешканців Рудобельщини, залякування з боку начальства та звільнення з роботи за власну позицію[1][8][9].

У 2018 році на каналі «Рудабельская паказуха» стартував новий проєкт «Дзіванныя навіны», де соратник Андрія Павука Василь Каченя в сатиричній манері висміює новини[10][11].

У серпні 2018 року Октябрський районний суд оштрафував блогера Андрія Павука на 30 базових величин (735 рублів), визнавши його винним у співпраці з «Білсатом» без акредитації (ч. 2. ст. 22.9 КаоП). Оштрафували Павука за сюжет «Блогеру пагражаюць за фота чыноўнікаў на майцы», показаний 8 липня на «Білсаті». Щодо інформації телеканалу БілСат, Павук не мав відношення до створення сюжету на «Білсаті» — він був просто головним героєм цього матеріалу[12].

Займається фотографією, працює індивідуальним підприємцем.

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Рудабельская паказуха YouTube
  2. а б Як блогер з Гомельшчыны ўдзельнічае ў мясцовых выбарах // Белсат
  3. Андрэй Павук як Крапіва нашага часу // svaboda.org
  4. Ксения Дегелько - Я из деревни
  5. Як блогер-правакатар ставіць уладу на вушы // Белсат
  6. В Октябрьском судят блогера за "назойливые приставания" к председателю сельсовета // TUT.BY (рос.)
  7. Блогер Павук судзіцца з райвыканкамам і райсаветам, патрабуе пускаць на пасяджэньні // svaboda.org
  8. Всё-таки не продлили. Обращение к Лукашенко А. Г. // Рудабельская паказуха
  9. Помогите найти работу! // Рудабельская паказуха
  10. Дзіванные новасці // Рудабельская паказуха
  11. Андрэй Павук: Як можна разняволіць людзей? Толькі калі мы смяемся [Архівовано 2019-01-08 у Wayback Machine.] // Беларуская асацыяцыя журналістаў
  12. Блогера Андрэя Павука аштрафавалі за сюжэт на «Белсаце», дзе ён быў галоўным героем // Белсат