Паразити свідомості

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Паразити свідомості»
англ. «The Mind Parasites»
Обкладинка українського видання 1988 року
Жанр література жахів і наукова фантастика
Форма роман
Автор Колін Генрі Вілсон
Мова англійська
Опубліковано 1967
Країна  США
Видавництво Arkham Housed
Опубліковано українською 1988
Переклад Володимир Романець
Наступний твір The Killerd

«Парази́ти свідо́мості» (англ. The Mind Parasites) — фантастичний роман 1967 року британського письменника Коліна Вілсона.

Короткий зміст[ред. | ред. код]

У творі прослідковується гуманістична ідея утвердження необмежених можливостей людини. Автор на сторінках твору викладає переконання у величезному потенціалі людської волі та її інтелекту. Весь твір тяжіє до філософського викладу.

Розповідь нам дана у вигляді документальних спогадів археолога доктора Остіна, який втративши близького друга, зарився з головою в роботу проводячи розкопки древньої цивілізації, та випадково натрапив на щось древнє й незрозуміле. А за допомогою робіт інших науковців, з'ясував, що розуми всіх людей на планеті поєднані між собою ментально колективним безсвідомим. Та що цей колективний еволюціонуючий розум всього людства страждає з давніх-давен від ворожих сутностей «паразитів», що живляться за рахунок його життєдайної сили. Через те, що ці паразити спроможні керувати безвольними істотами та слабкими людьми, вони впливають на розвиток та занепад в планетарних масштабах цілих цивілізацій. Найбільша проблема виникає в тому, що в це неможливо повірити звичайним людям, й доктор Остін та посвячені в цю таємницю вимушені шукати шляхи боротьби з таємним ворогом, розвиваючи в собі неймовірні здібності для боротьби з паразитами, та виявлення їх існування для решти людства.

У творі людина перемагаючи паразитів свідомості, прискорено еволюціонує відкриваючи для себе та всього людства нову сходинку розвитку, а звільнена людина перетворюється у Надлюдину.

Згадані в романі Предтечі фігурують і у наступному романі Вілсона — «Філософський камінь» (1969).

Переклад українською[ред. | ред. код]

Роман «Паразити свідомості» було перекладено українською мовою 1988 року Володимиром Романцем і надруковано в журналі Всесвіт, того ж року вийшло окреме видання.

  • Колін Вілсон. Паразити свідомості / пер. з англ. Володимир Романець // Всесвіт. — 1988. — № 4. — С. 31-73 ; № 5. — С. 60-121.

Джерела[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Кутинський, Олексій. Варіації на теми йоги, або парадоксальна феноменологія Коліна Вілсона : вступ до публікації роману «Паразити свідомості» // Всесвіт. — 1988. — № 4. — С. 32–33.