Парламентські вибори в Молдові 2009 (липень)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Парламентські вибори в Молдові 29 липня 2009 року — сьомі (позачергові) вибори парламенту в пострадянській Молдові. У виборах взяли участь 8 політичних сил. Виборчий поріг для партій — 6 %, для незалежних кандидатів — 3 %.

Передісторія[ред. | ред. код]

Позачергові вибори до парламенту Молдови були назначені внаслідок політичної кризи, що охопила країну після виборів 5 квітня. 20 травня[1] і 3 червня[2] парламентська опозиція Молдови бойкотувала два тури виборів президента країни і цим домоглася позачергових виборів. Згідно з конституцією чинний глава країни Володимир Воронін 15 червня підписав указ про розпуск парламенту і проведення дострокових парламентських виборів 29 липня.

На 101 місце в найвищому законодавчому органі влади (Молдова — парламентська республіка) претендували партія комуністів (ПКРМ), християнсько-демократична народна партія (ХДНП), альянс «Наша Молдова» (АНМ), ліберальна партія (ЛП), ліберально-демократична партія (ЛДП), демократична партія (ДП), соціал-демократична партія (СДП) і екологічна партія «Альянс Верде» (ЕПАВ).

Напередодні виборів Молдова вислала спостерігачів з України, Грузії[3], Білорусі[4] та Росії[5], бо розглядала їх як імпортерів кольорових революцій. Центрвиборчком відмовив в офіційній реєстрації 87 представникам Європейської мережі організацій з моніторингу виборів (ENEMO), що працює в країнах СНД, Центральної і Східної Європи; серед тих, що дістали відмову в реєстрації були представники Росії, України, Киргизстану, Хорватії і Македонії. Загалом проведення виборів проходило під спільними гаслами європейського вибору Молдови і здобуло схвальну оцінку спостерігачів від ОБСЄ[6].

Хід виборів та їх результати[ред. | ред. код]

Дострокові вибори до парламенту Молдови відбулися 29 липня 2009 року[7]. Вперше в новітній історії Молдови вибори проходили у середині тижня, хоча середа, для зручності виборців, усередині країни була оголошена вихідним днем.

Перемогу на виборах до парламенту Молдавії здобула владна Компартія з 44,69 %, Ліберально-демократична партія Молдавії набрала 16,57 %, Ліберальна партія — 14,68, Демократична партія — 12,54 %, альянс «Наша Молдова» — 7,35 % голосів. Ці результати дозволяють партії комуністів отримати в новому парламенті 48 мандатів, а опозиції, у разі об'єднання, — в цілому 53 мандати. Ліберально-демократична партія отримує в парламенті 18 місць, Ліберальна партія — 15 мандатів, Демократична партія — 13 мандатів, альянс «Наша Молдавія» — 7 місць.


Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Парламент Молдови не зміг обрати президента. Архів оригіналу за 26 лютого 2014. Процитовано 1 серпня 2009.
  2. Парламент Молдови знову не зміг обрати президента. Архів оригіналу за 26 лютого 2014. Процитовано 1 серпня 2009.
  3. Молдова вислала українців і грузинів через "кольорові" революції. Архів оригіналу за 31 липня 2009. Процитовано 1 серпня 2009.
  4. У Молдові стартували вибори: комуністи попереду. Білоруських спостерігачів випровадили. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 1 серпня 2009.
  5. Из Молдавии высылают международных наблюдателей на парламентских выборах
  6. Місія ОБСЄ задоволена виборами у Молдові[недоступне посилання з липня 2019]
  7. Вибори у Молдові визнали такими, що відбулися[недоступне посилання з липня 2019]