Патрік Несс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Патрік Несс
Фото 2017р
Народився 17 жовтня 1971(1971-10-17) (52 роки)
Форт Бівер, Вірджинія,США
Країна  США
Діяльність письменник, прозаїк-романіст, літературний критик, письменник наукової фантастики, дитячий письменник, журналіст, сценарист
Alma mater Університет Південної Каліфорнії
Мова творів англійська
Роки активності 1997 — тепер. час
У шлюбі з
Невідомо (одр. 2013)
[1]
Нік Ковені (одр. 2022)
[2]
Нагороди
Сайт: patrickness.com

CMNS: Патрік Несс у Вікісховищі

Патрік Несс (нар. 17 жовтня 1971 р.) — американсько-британський письменник, журналіст, викладач і сценарист. Народився у Сполучених Штатах, згодом переїхав до Лондона та має подвійне громадянство. Він найбільш відомий своїми книгами для молоді, зокрема трилогією «Ходіння хаосом» та «Голос Монстра».

Несс отримав щорічну медаль Карнегі у 2011 та у 2012 роках за фільми Монстри, створені людиною та Голос Монстра. Він один із семи письменників, які вигравали дві медалі, а також другий, хто виграв їх поспіль.

Він написав сценарій до екранізації фільму «Голос Монстра» 2016 року, та також був творцем і сценаристом спінофу до серіалу «Доктор Хто» під назвою «Клас».

Біографія[ред. | ред. код]

Несс народився поблизу військової бази Форт Бівер, неподалік від Александрії, штат Вірджинія, де його батько служив лейтенантом у армії США. Вони переїхали на Гаваї, де він жив до шести років, після цього він провів наступні десять років у штаті Вашингтон, згодом вони переїхали до Лос-Анджелеса. Несс займався вивченням англійської літератури в Університеті Південної Каліфорнії.

Після закінчення навчання він почав працювати корпоративним автором у кабельній компанії. У 1997 році він опублікував своє перше оповідання в журналі Genre, також у 1999 році коли він переїхав до Лондона він працював над своїм першим романом.

Кар'єра[ред. | ред. код]

Першим з опублікованих романів Несса, був «Crash of Hennington» якій був опублікований у 2003 році[3], після цього у 2004 році вийшла збірка оповідань «Topics About Which I Know Nothing»[4].

Першим підлітковим романом Несса став «Ніж, який ніколи не відпускаєш». Він отримав премію Guardian Children's Fiction Prize у 2008 році. Після цієї книги вийшли також «Запитання та відповідь» і «Монстри, створені людиною». Разом ці три книги складають трилогію «Ходіння хаосом». Автор також написав три оповідання, дія яких відбувається у всесвіті Ходіння Хаосом це приквели «Новий світ» і «Широке, широке море», а також «Сніжний пейзаж», події якого розгортаються після подій «Монстри, створені людиною». Ці новели доступні для безкоштовного завантаження у версії для електронних книжок[5] і були включені до британських друкованих романів 2013 року[6].

Оригінальна ідея книги «Голос Монстра» належить ірландській письменниці Шівон Дауд. Проте у Дауд був діагностований рак, і вона не змогла завершити історію до своєї смерті у 2007 році. Дауд і Несс мали спільного редактора в Walker, Деніз Джонстон-Берт, і після смерті Дауд Walker домовились, щоб Несс завершив історію використовуючи її нотатки. Несс каже, що єдиним проханням від видавця було написати книгу, яка, на його думку, сподобалася б Дауд. Як ілюстратора книги найняли Джима Кея, і вони завершили книгу, жодного разу не зустрівшись. Несс виграв премію Карнегі, а Кей отримав медаль Кейт Ґрінуей. Це перший раз, коли одна книга отримала обидві медалі.

7 травня 2013 року з'ясувалося, що Несс виявляється автором травневого короткометражного фільму «Tip of the Tongue», у якому зображені П'ятий Доктор і Нісса як частина одинадцяти коротких фільмів Пуфіна «Доктор Хто» на честь 50-річчя серіалу[7].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Jones, Nicolette (18 травня 2017). Class writer Patrick Ness on his new novel about a day in the life of a teenager coming out. RadioTimes. Процитовано 13 березня 2023. Ness, who married his civil partner in 2013...
  2. Patrick Ness [@patricknessbooks] (23 лютого 2023). I don’t share many personal details online (and still won’t), but after a very rough four or five years in which I got divorced, I got married in Vegas on the spur of the moment last October to @nmjcoveney and it’s just the best thing. Процитовано 23 лютого 2023 — через Instagram.
  3. The Crash of Hennington (амер.). patrickness.com. Процитовано 16 лютого 2017.
  4. Topics about Which I Know Nothing (амер.). patrickness.com. Процитовано 16 лютого 2017.
  5. Free brand new Chaos Walking short stories!!. patrickness.com. 30 березня 2013. Архів оригіналу за 27 August 2013. Процитовано 7 вересня 2013.
  6. UK Chaos Walking rejackets out today with new short stories!. patrickness.com. 2 травня 2013. Архів оригіналу за 17 September 2013. Процитовано 7 вересня 2013.
  7. Patrick Ness (7 травня 2013). Doctor Who: Tip of the Tongue by Patrick Ness – extract | Children's books. The Guardian. Процитовано 5 грудня 2013.