Пголорі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пголорі
Тип Закуска
Походження  Тринідад і Тобаго
Входить у національні кухні Кухня Тринідаду і Тобаго, Гаянська кухня, Суринамська кухня

Пголорі (Pronunciation), також пишеться phulourie або phoulourie, — це закуска індо-карибського походження, яку зазвичай їдять у Тринідаді і Тобаго, Гаяні, Суринамі та інших частинах Карибського басейну. Він складається зі смажених, приправлених спеціями колотого гороху та кульок з борошна, які подають із чатні.

Огляд[ред. | ред. код]

Тісто складається з борошна, меленого колотого гороху, води та спецій. Залежно від рецепта використовується бандганія, часник, перець, куркума, цибуля та/або кмин. Потім формуються кульки з тіста розміром з м'яч для гольфу, які потім обсмажуються. Смажені кульки зазвичай подають із чатні або соуром, у який їх можна занурити, зазвичай тамаринд або манго. Їх також додають до каргі.

Пголорі — це популярна вулична їжа в Гаяні та Тринідаді й Тобаго, яку можна придбати в продуктових візках і на винос. Вона відома в Дебе. Страву привезли в Гаяну, Тринідад і Тобаго і Суринам мігранти з Індії.[1][2] Ці індійці були завербовані як наймані працівники після того, як рабство було скасовано в 19 столітті, і вони привезли з собою свої місцеві рецепти, які вони змінили відповідно до інгредієнтів, доступних у їх новому домі. Протягом десятиліть місцеві смаки повільно змінювалися, що призвело до індійської частини карибської кухні, відомої сьогодні.[3] Пголорі широко пов'язаний із фестивалем Пгаґвах, який святкують індуїсти.[4]

У масовій культурі[ред. | ред. код]

Однією з найвідоміших пісень Сундара Попо є «Pholourie Bina Chutney Kaise Bani» (переклад. Як можна їсти пголорі без чатні?).

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. Phulourie recipe. Архів оригіналу за 3 травня 2018. Процитовано 19 грудня 2023.
  2. Indian Arrival Day. Архів оригіналу за 27 квітня 2015. Процитовано 19 грудня 2023.
  3. Historic retrospect on Fiery-Foods.com. Архів оригіналу за 27 квітня 2015. Процитовано 19 грудня 2023.
  4. Nelson, Cynthia (2011). Tastes Like Home. Kingston/Miami: Ian Randle Books. с. 258. ISBN 978-976-637-519-5.