Eryngium foetidum

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Eryngium foetidum
Eryngium foetidum
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Айстериди (Asterids)
Порядок: Аралієцвіті (Apiales)
Родина: Окружкові (Apiaceae)
Рід: Миколайчики (Eryngium)
Вид:
E. foetidum
Біноміальна назва
Eryngium foetidum
L., 1753
Синоніми[1]
  • Eryngium antihystericum Rottler

Миколайчики мексиканські, кулантро, коріандр мексиканський (Eryngium foetidum) — рослина з роду миколайчики (Eryngium). Популярна тропічна приправа.

Назва[ред. | ред. код]

З латини лат. Eryngium foetidum перекладається як «смердючий чортополох». Інша латинська назва antihystericum свідчить про використання цієї рослини проти епілепсії. За народними віруваннями миколайчик мексиканський заспокоює духів.[2]

Листя кулантро

Будова[ред. | ред. код]

Витончена вічнозелена рослина з мичкуватим корінням та ланцетними лисками із зазубреним краєм. Листя розміщені у розетці. У ширину та висоту може досягати 30 см. Квіти біло-зелені з листовими приквітками.

Життєвий цикл[ред. | ред. код]

Дворічна рослина. Листя зрізують на рівні землі ножем перед цвітінням. З часом виростає нова розетка листя.

Поширення та середовище існування[ред. | ред. код]

Походить з Мексики та Центральної і Південної Америки. Наразі відома у багатьох тропічних країнах сільськогосподарська рослина.

Практичне використання[ред. | ред. код]

Широко використовується у народній медицині. В Карибському регіоні, Індії, Таїланді, В'єтнамі застосовують у кулінарії як пряну траву для салатів та гарніру.

Має сильний, схожий на коріандр, але терпкіший смак.

Містить флавоноїди, таніни, сапоніни та трітерпеноїди. Дослідження показали антибактеріальну властивості проти збудників хвороб роду Salmonella та Erwinia.[3]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. The Plant List: A Working List of All Plant Species. Архів оригіналу за 16 листопада 2021. Процитовано 1 жовтня 2015.
  2. Simon, O. R.; Singh, N. (1 червня 1986). Demonstration of anticonvulsant properties of an aqueous extract of Spirit Weed (Eryngium foetidum L.). The West Indian Medical Journal. Т. 35, № 2. с. 121—125. ISSN 0043-3144. PMID 3739342. Архів оригіналу за 8 травня 2013. Процитовано 30 січня 2016.
  3. Paul, J. H. A.; Seaforth, C. E.; Tikasingh, T. (1 квітня 2011). Eryngium foetidum L.: A review. Fitoterapia. Т. 82, № 3. с. 302—308. doi:10.1016/j.fitote.2010.11.010. Архів оригіналу за 13 лютого 2012. Процитовано 30 січня 2016.

Джерела[ред. | ред. код]