Холі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Холі
Холі
Холі
Крішна під час Холі з Радхою та іншими Ґопі
Ким святкується Індуси, частина сикхів, джайнів, мусульман, буддистів.
Тип Індуїстський
Початок пхалґуна, повний місяць
Дата лютий-березень
Святкування 3 - 16 днів
CMNS: Холі у Вікісховищі

Холі, або фестиваль кольорів — популярний індуїстський фестиваль весни.

Поширення[ред. | ред. код]

Холі святкують в Індії, Непалі, Бангладеш, Пакистані, Шрі-Ланці та інших країнах із значними індуськими діаспорами, такими як Суринам, Гаяна, ПАР, Тринідад і Тобаго, Велика Британія, США, Маврикій і Фіджі.

В Бенгалі свято відоме як «Долятра» (Dolyatra) або «Басанта-Утсаб» (Basanta-Utsab) — «фестиваль весни». Найбільші святкування під час фестивалю проводяться в регіоні Брадж, у місцях, що асоціюються з Крішною: Матхурі, Вріндавані, Нандаґаоні й Барсані. Під час фестивалю, що триває 16 днів, ці міста стають великими туристичними центрами[1][2]

Особливості свята[ред. | ред. код]

Головний день фестивалю відомий як «Дхулхеті», «Дхуланді» або «Дхуленді», цього дня люди обсипають один одного кольоровою пудрою та поливають підфарбованою водою. На попередній день, «Холіка-Дахан» («спалення Холіки») або «Чотті-Холі» («маленька Холі») запалюють багаття на честь дивовижного спасіння молодого Прахлада, коли люта богиня Холіка, сестра Хіран'якашіпу, кинула його у полум'я. Холіка сама згоріла, але Прахлад, завдяки поклонінню Вішну, навіть уникнув обпалень. Через п'ять днів відбувається день «Ранґапанчамі», після якого використання колорів закінчується.

День свята[ред. | ред. код]

Холі святкується наприкінці зими на останній прояв повного Місяця у місяць пхалґуна, зазвичай у лютому або березні. У 2009 році Холі-Дхуланді відбувся 11 березня, а Холіка-Дахан — 10 березня. 2019 року святкування Холі відбудеться 13 березня.

Холі в Україні[ред. | ред. код]

Із 2000-х років холі проводять в Україні.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Holi - the festival of colours [Архівовано 1 лютого 2016 у Wayback Machine.] Indian Express.
  2. Holi. holi.com.ua (ua) . Архів оригіналу за 1 липня 2018. Процитовано 19 червня 2018.