Перехідні процеси в електричних колах

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
RC-ланцюг інтегрувального типу
Напруга на конденсаторі в інтегрувальному RC-ланцюзі при подачі східчастого збурення (функція Гевісайда) за нульового початкового заряду на конденсаторі

Перехідні процеси — процеси, що виникають в електричних ланцюгах за різних впливів, що переводять їх зі стаціонарного стану в новий стаціонарний стан, тобто, — при дії різного роду комутаційної апаратури, наприклад, ключів, перемикачів для увімкнення або вимкнення джерела або приймача енергії, при обривах у колі, за коротких замикань окремих ділянок кола тощо.

Наприклад, при підключенні розрядженого конденсатора до джерела напруги через резистор напруга на конденсаторі змінюється від 0 до за законом:

де  — стала часу.

Фізична причина виникнення перехідних процесів у ланцюгах — наявність у них котушок індуктивності та конденсаторів, тобто індуктивних та ємнісних елементів у відповідних схемах заміщення. Пояснюється це тим, що під час комутації (процес замикання або розмикання вимикачів) у колі енергія магнітного та електричного полів цих елементів не може змінюватися стрибком. Іншими словами, конденсатор не може запастися енергією миттєво, а якби міг, то для цього знадобилося б джерело енергії нескінченної потужності.

Стандартні ідеалізовані впливи під час аналізу відгуку математичної моделі кола — це східчаста функція Гевісайда та імпульсна функція Дірака.

Математично перехідний процес у колі описується диференціальним рівнянням :

  • неоднорідним (однорідним), якщо схема заміщення ланцюга містить (не містить) джерела ЕРС та струму;
  • лінійним (нелінійним) для лінійного (нелінійного) ланцюга.

Час встановлення у новий стаціонарний стан[ред. | ред. код]

Перехідні процеси можуть тривати від часток наносекунд до кількох років. Тривалість залежить від конкретного ланцюга. Наприклад, стала часу саморозряду конденсатора з полімерним діелектриком може досягати тисячоліття. Тривалість перебігу перехідного процесу визначає стала часу ланцюга.

Закони (правила) комутації[ред. | ред. код]

Перший закон комутації[ред. | ред. код]

Струм, що тече через індуктивний елемент безпосередньо до комутації дорівнює струму, що тече під час комутації, і струму через цей індуктивний елемент безпосередньо після комутації оскільки струм у котушці миттєво змінитися не може:

Другий закон комутації[ред. | ред. код]

Напруга на ємнісному елементі безпосередньо до комутації дорівнює напрузі під час комутації, і напрузі на ємнісному елементі безпосередньо після комутації оскільки неможливий стрибок напруги на конденсаторі:

При цьому струм у конденсаторі може змінюватися стрибкоподібно.

Примітка[ред. | ред. код]

  1.  — час безпосередньо до комутації;
  2.  — час безпосередньо під час комутації;
  3.  — час безпосередньо після комутації.

Початкові значення величин[ред. | ред. код]

Початкові значення (умови) — значення струмів і напруг у схемі при .

Напруги на індуктивних елементах і резистори, а також струми, що течуть через конденсатори і резистори, можуть змінюватися стрибком, тобто їхні значення після комутації найчастіше виявляються не рівними їхнім значенням до комутації .

Незалежні початкові значення — це значення струмів, що течуть через індуктивні елементи, і напруги на конденсаторах, відомі з докомутаційного режиму.

Залежні початкові значення — це значення інших струмів і напруг при у післякомутаційній схемі, що визначаються за незалежними початковими значеннями із законів Кірхгофа.

Методи розрахунку перехідних процесів[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Электротехника: Учеб. для вузов/А. С. Касаткин, М. В. Немцов.— 7-е изд., стер.— М.: Высш. шк., 2003.— 542 с.: ил. ISBN 5-06-003595-6
  • Бессонов Л. А. Гл. 8. Переходные процессы в линейных электрических цепях // Теоретические основы электротехники. Электрические цепи: учебник. — 11-е изд., перераб. и доп. — М. : «Гардарики», 2007. — С. 231, 235—236. — 5000 прим. — ISBN 5-8297-0046-8, ББК 31.21, УДК 621.3.013(078.5).

Посилання[ред. | ред. код]