Плетуха звичайна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Calystegia sepium
Calystegia sepium
Calystegia sepium
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Рослини (Plantae)
Відділ: Вищі рослини (Streptophyta)
Надклас: Покритонасінні (Magnoliophyta)
Клас: Дводольні (Magnoliopsida)
Порядок: Пасльоноцвіті (Solanales)
Родина: Берізкові (Convolvulaceae)
Рід: Плетуха (Calystegia)
Вид: Плетуха звичайна
Calystegia sepium
(L.) R.Br., 1810
Посилання
Вікісховище: Calystegia sepium
EOL: 580997
IPNI: 30033025-2
ITIS: 30650
МСОП: 19224959
NCBI: 47519
Calystegia sepium

Плетуха звичайна (Calystegia sepium, синонім — Convolvulus sepium) — багаторічна кореневищна трав'яниста рослина родини березкових.

Опис[ред. | ред. код]

Стебло витке, гладеньке, до 3 м завдовжки. Листки чергові, прості, цілісні, трикутно-яйцеподібні, з серцеподібною основою й загостреним вершечком. Квітки правильні, великі, одиничні, пазушні, на квітконіжках, довших за листки; чашечка — з п'ятьма рівними лопатями; віночок зрослопелюстковий, лійкоподібно-дзвоникоподібний, білий, рідше — блідо-рожевий, 3,5—6 см завдовжки. Плід — коробочка. Цвіте з червня по серпень.

Поширення[ред. | ред. код]

Плетуха звичайна росте по всій території України на вологих місцях, по берегах річок і озер та серед чагарників.

Заготівля і зберігання[ред. | ред. код]

Для медичних потреб використовують траву (Herba Calystegiae), або окремо листя (Folia Calystegiae), коріння (Radix Calystegiae) і квітки (Flores Calystegiae) плетухи. Траву, як і листя, заготовляють під час цвітіння рослини й використовують свіжою або сушать. Коріння, зібране рано навесні або восени, і квітки сушать. Рослина неофіци-нальна.

Хімічний склад[ред. | ред. код]

Усі частини рослини містять дубильні речовини (до 8,5%), сапоніни і флавоноїди. У квітках є флавони. Фармакологічні властивості і використання. Смолиста речовина, що міститься в рослині, має різко виражені проносні властивості. Поряд з цим рослина має діуретичні й глистогінні властивості, прискорює гоєння ран. Препарати трави або листя плетухи рекомендують при стійких запорах і водянці. Так само вживають і настойку з коріння. Настій квіток вважається ефективним засобом від простуди. Свіжовижатий сік рослини або настойку з свіжої трави використовують для компресів і примочок на рани. Притаманні рослині токсичні властивості змушують бути обережними при використанні її.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]