Площа усіх святих (Краків)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
площа Усіх Святих
Польща
пол. Plac Wszystkich Świętych
Ліворуч: Палац Великопольських (магістрат Кракова), пам'ятники краківських президентів - Миколай Зиблікевич та Юзеф Дітль, францисканський монастир і костел, будівля Папського університету Івана Павла II.
Ліворуч: Палац Великопольських (магістрат Кракова), пам'ятники краківських президентів - Миколай Зиблікевич та Юзеф Дітль, францисканський монастир і костел, будівля Папського університету Івана Павла II.
Населений пункт Краків
Місцевість Старе Місто
Район Старе Місто
Загальні відомості
Координати 50°03′32″ пн. ш. 19°56′14″ сх. д. / 50.059028° пн. ш. 19.93722° сх. д. / 50.059028; 19.93722
Транспорт
Рух піша
Інфраструктура
Пам'ятники Миколай Зиблікевич Юзеф Дітль
Зовнішні посилання
У проєкті OpenStreetMap 2768922 ·R (Краків)
На карті міста
Мапа
Мапа
CMNS: Площа усіх святих у Вікісховищі

Площа Усіх Святих (Площа Вшисткіх Швєнтих) (пол. Plac Wszystkich Świętych) — міська площа, розташована у межах Старого міста Кракова між Базилікою Святого Франциска Ассізького, вулицею Гродзькою та Домініканською площею.

Площа належала до торгового поселення, розташованого в передмісті Окола. У своєму нинішньому вигляді площа повстала у 1838 році, коли було зруйновано Костел Усіх Святих, котрий був на цьому місці з 1227 року. До 1842 року на новоствореній площі залишалася ще одна самотня костельна вежа, потім її також знесли, знищивши останній слід попереднього костела.

На тому місці, де колись стояв костел, є сквер, де у 1887 році був встановлений пам'ятник президентові Кракова Миколаю Зиблікевичу, авторства Валерія Гадомського. Пам'ятник було прибрано за заявою Болеслава Дробнера у 1953 році . Однак він зберігся і в первісному вигляді повернувся на колишнє місце у 1985 році.

Перша трамвайна лінія, що перетинала площу, була відкрита 17 січня 1913 року[1].

Найбільш чудовою будівлею на площі є палац Велопольських, тепер будинок мерії Кракова. Поруч із палацом, перед францисканським костелом, з 1938 року міститься пам'ятник президентові Юзефу Дітлю, скульптора Ксаверія Дуніковського .

У 1955 році площа отримала нову назву Площа Весни Націй. Первинну назву було відновлено в 1990 році.

У 2007 році з нагоди 750-річчя заснування міста Кракова на площі було відкрито павільйон Виспянського, де міститься туристично-інформаційний центр, у котрому можна отримати різні інформаційні та рекламні матеріали про Краків, а також побачити оригінальні вітражі Вавельського собору Станіслава Виспянського з зображенням короля Казимира Великого, Святого Станіслава і також князя Генріха Побожного .

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Polska Agencja Prasowa. Архів оригіналу за 23 лютого 2019. Процитовано 22 лютого 2019.

Посилання[ред. | ред. код]