Подура водяна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Подура водяна

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Прихованощелепні (Entognatha)
Підклас: Колемболи (Collembola)
Ряд: Poduromorpha
Родина: Poduridae
Рід: Podura
Вид: Подура водяна
Podura aquatica
Linnaeus, 1758
Посилання
Вікісховище: Podura aquatica
Віківиди: Podura aquatica
EOL: 1002870
ITIS: 99241
NCBI: 50589

Подура водяна[1] (Podura aquatica) — вид колембол родини Poduridae. Поширений в Північній півкулі.

Поширення[ред. | ред. код]

Вид має голарктичне поширення. Трапляється в Північній Америці, Європі, Північній Африці та Азії. Мешкає на поверхні стоячих водойм.

Опис[ред. | ред. код]

Це присадкуватий вид довжиною до 1,5 мм, зазвичай блакитно-сірий, але іноді майже чорний. На тілі має складки і валики, вусики короткі, чотиричленні. Фуркула велика і сплощена, що дозволяє тварині стрибати, не порушуючи поверхневий натяг води. Вид має довший хвіст, ніж Hypogastruridae, які також є звичайними мешканцями у стоячій воді.[2]

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Цих тварин можна зустріти на краях калюж і канав, ставків і озер, іноді у величезній кількості. Коли їх потривожити, вони стрибають на всі боки, падають на поверхню води, де вони не тонуть, а, притягуючись один до одного, утворюють невеликі скупчення. Харчуються переважно м'якими частинами рослин.

Самиці відкладають ікру на поверхню води, там же самці відкладають сперматофори. Ікринки гідрофільні і відразу опускаються на дно. Ембріон розвивається під водою. Личинки, що вилупилися, мають гідрофобну кутикулу і піднімаються на поверхню, щоб продовжити свій постембріологічний розвиток на поверхні води.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Природа острова Хортиця. Колективна монографія / Охріменко С. Г., Шелегеда О. Р.,Козодавов С. В., Бусел В. А., Петроченко В. І., Жаков О. В., Муленко М. А.,Карпенко Г. О., Василенко С. В., Головаха Р. В. — Запоріжжя: Національний заповідник"Хортиця", 2016. — Вип. 2. — c. 101
  2. Marshall, Stephen A (2017). Insects Their Natural History and Diversity. Firefly Books Ltd. с. 23. ISBN 9781770859623.

Посилання[ред. | ред. код]

  • McGavin, George C. (2005). Insects and Spiders. London: Dorling Kindersley. ISBN 1-4053-0596-7.