Розрив (телесеріал)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Поділ (телесеріал))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Розрив
англ. Severance
Тип телесеріал
Телеканал(и) Apple TV+
Жанр телесеріал трилерd
Компанія Endeavor Content
Red Hour Productions
Керівник проєкту Dan Ericksond
Режисер Бен Стіллер і Аойф МакАрдліd
У головних ролях Адам Скотт
Britt Lowerd
Джон Туртурро
Крістофер Вокен
Патриція Аркетт
Jen Tullockd
Zach Cherryd
Yul Vazquezd
Дічен Лакмен
Майкл Чернус
Tramell Tillmand
Країна-виробник США США
Мова оригіналу англійська
Перша поява 18 лютого 2022
Перший показ 18 лютого 2022
Кількість сезонів 1
Кількість серій 9
Посилання

Розрив[1] або Поділ[2] (англ. Severance) — американський науково-фантастичний психологічний трилер, створений Деном Еріксоном, режисерами виступили Бен Стіллер та Аойф МакАрдлі[en]. Прем'єра серіалу відбулась на Apple TV+ 18 лютого 2022 року[3]. У квітні 2022 року серіал було продовжено на другий сезон.

Синопсис[ред. | ред. код]

Зловісна технологічна корпорація Lumon Industries використовує медичну процедуру «розриву», щоб відокремити неробочі спогади деяких своїх співробітників від їхніх робочих. Один «розірваний» співробітник, Марк, поступово розкриває мережу змови з обох сторін дивізії.

Актори та персонажі[ред. | ред. код]

Головні[ред. | ред. код]

  • Адам Скотт ― Марк Скаут, працівник Lumon Industries у відділі Macrodata Refinement, який є частиною програми «розриву». Він переживає смерть своєї дружини Джемми.
  • Зак Черрі ― Ділан Джордж, «розірваний» співробітник Марка, який особливо любить пільги компанії.
  • Брітт Ловер ― Геллі Ріґґз, нова співробітниця, найнята замість Піті.
  • Трамелл Тілман ― Сет Мілчик, наглядач на «розірваному» поверсі.
  • Джен Таллок ― Девон Гейл, вагітна сестра Марка, яка пізніше народжує Елеонору.
  • Патриція Аркетт ― Гармоні Кобел, начальниця Марка.
  • Джон Туртурро ― Ірвінґ Бейліф, «розірваний» співробітник Марка, який є прихильником політики компанії та притягується до Берта.
  • Крістофер Вокен ― Берт Ґудман, «розірваний» керівник відділу оптики й дизайну, якого приваблює Ірвінґ.
  • Дічен Лакмен ― міс Кейсі, консультантка зі здоров'я на «розірваному» поверсі.
  • Майкл Чернус ― Рікен Гейл, чоловік Девон і шурин Марка.

Список серій[ред. | ред. код]

СезонЕпізодиОригінальний показ
Перший показОстанній показ
1918 лютого 20228 квітня 2022

Перший сезон (2022)[ред. | ред. код]

№ серіїНазва серіїРежисер(и)Сценарист(и)Оригінальна дата показу
1«Хороша новина про пекло»Бен СтіллерДен Еріксон18 лютого 2022
Жінка, яка прокидається в конференц-залі, не пам'ятає нічого про своє життя. Вона дізнається, що її звуть Геллі, і що вона була прийнята на роботу до компанії Lumon Industries. Вона робить декілька спроб піти з роботи, але щоразу повертається назад. Їй демонструють відео, яке пояснює, що Геллі пройшла процедуру «розриву», яка розділила її пам'ять на дві частини і створила особистість, що існує лише на робочому місці. Марк Скаут, який працює в одному з Геллі відділі, дізнається про своє просування по службі через те, що їх попередній начальник Піті раптово звільнився. Марк виходить з роботи і перетворюється на свою «зовнішню» версію: колишнього професора, який оплакує смерть дружини і мешкає в містечку Кір, що субсидується компанією Lumon. В кафе до нього підсажується дивний чоловік, який представляється Піті і передає Марку конверт з загадковими вказівками. Марк повертається додому і спілкується зі своєю сусідкою, пані Селвіґ, не підозрюючи, що це його начальниця Гармоні Кобел.
2«Напівпетля»Бен СтіллерДен Еріксон18 лютого 2022
Попереднього дня Геллі проходить процедуру «розриву», їй в мозок імплантують мікрочіп. В офісі «розірвану» Геллі знайомлять з новими колегами, Діланом та Ірвінґом, а також пояснюють, в чому заключається її робота: вона має сортувати зашифровані числа в цифрові контейнери, таким чином «уточнюючи макродані». Під час вітальної вечірки, яку проводить начальник поверху Мілчик, Геллі тікає до ліфту і намагається написати своїй «зовнішній» особистості заяву про звільнення, але ліфт зупиняється. Марк стверджує, що це спрацювали вбудовані «детектори кодів» Lumon, які запобігають несанкціонованому спілкуванню між особистостями. Марк бере на себе відповідальність, і в якості покарання його саджають до «кімнати відпочинку». Ірвінґу ввижається галюцинація: чорна рідина покриває його стіл. Йому призначають «перевірку самопочуття», під час якої міс Кейсі перелічує факти про «зовнішню» особистість Ірвінґа, на які той має реагувати нейтрально. У центрі здоров'я Ірвінґ зустрічає Берта, керівника відділу оптики та дизайну, в якому працюють дві особи. Назовні Марк знову зустрічається з Піті, який страждає на «реінтеграчну хворобу» через скасування його процедури «розриву». Піті розповідає Марку про кімнату відпочинку та дає послухати запис, на якому він приносить щирі вибачення, а Мілчик раз за разом змушує його повторювати рядки. Марк надає Піті притулок у себе вдома. Приймаючи душ, Піті втрачає свідомість через приступ галюцинацій.
3«У вічності»Бен СтіллерЕндрю Колвілл25 лютого 2022
Піті розповідає Марку, що пройти процедуру реінтеграції йому допомогли таємничі благодійники. Поки Марк перебуває на роботі, його сестра Девон залишає йому мотиваційну книгу, яку написав її чоловік. Місіс Селвіґ краде книгу і забирає її до офісу Lumon, щоб перевірити на наявність прихованих повідомлень. Піті бачить, як пані Селвіґ обшукує домівку Марка, і впізнає в ній Гармоні Кобел. Піті тікає з будинку, страждає від нових галюцинацій і втрачає свідомість у супермаркеті. В офісі Геллі дізнається, що її заява про звільнення була відхилена її «зовнішньою» особистістю. Марк перешкоджає її різноманітним спробам передати повідомлення назовні. Для того, щоб Геллі зрозуміла важливість своєї роботи, Ірвінґ пропонує показати їй «крило вічності», музей історії засновника корпорації Lumon Кіра Ігана та його династії. Після чергової невдалої спроби втечі, Геллі відправляють до «кімнати відпочинку», де Мілчик змушує її повторювати вибачення. Повертаючись з роботи, Марк бачить тіло Піті, яке несуть до карети швидкої допомоги. Марк поспішає додому, щоб знищити докази перебування Піті, і чує, як дзвонить його мобільний телефон.
4«Справжній ти»Аойф МакАрдлКарі Дрейк4 березня 2022
Марк пропускає вхідний дзвінок на телефоні Піті. Ірвінґ відвідує відділ оптики й дизайну, де він зближується з Бертом і знаходить книгу Рікена, яку Мілчик полишив під час спроби втечі Геллі. Марк вирішує залишити книгу собі. Геллі повертається з «кімнати відпочинку», де її змусили повторювати вибачення більше тисячі разів. Вона погрожує нанести собі порання, якщо їй не дозволять записати відео-заяву про звільнення. Її «зовнішня» особистість надсилає їй відео-відповідь, рішуче відкидаючи запит. Ввечері Марк отримує повідомлення про те, що Піті загинув від «невідомої хвороби». Пані Кобел в ролі місіс Селвіґ відвідує похорони Піті і перед кремацією витягує з його голови чип «розриву». Після цього вона наказує міс Кейсі провести «спеціальну» перевірку здоров’я Марка. Кейсі просить Марка виліпити свій емоційний стан із глини. Марк ліпить дерево, яке його «зовнішня» особистість відвідувала після похоронів його дружини Джемми. Ірвінґ виявляє, що у відділі оптики і дизайну має щонайменше 7 працівників. Дилан знаходить в столі Марка мотиваційну книгу. Геллі приховує дріт від подовжувача і вішається в шахті ліфта.
5«Жахлива жорстокість відділу оптики й дизайну»Аойф МакАрдлАнна Мьонх11 березня 2022
Під час спроби самогубства Геллі отримує поранення, але виживає. Через три дні вона повертається на роботу. Марк продовжує читати книгу Рікена, яка сповнена зневаги до істеблішменту. Девон, сестра Марка, народжує дитину. Коли Геллі повертається на роботу, пані Кобел наказує міс Кейсі спостерігати за нею. Але Марк таємно виводить Геллі з кабінету і розповідає, що він відтворює мапу, над якою працював Піті. Геллі погоджується допомогти Марку працювати над мапою після того, як вони знаходять раніше невідомий відділ, у якому самотній працівник годує козенят. Берт зізнається Ірвінґу та Дилану, що збрехав про кількість працівників у відділі оптики та дизайну через те, що відділ уточнення макроданих вважається ненадійним. Вони розуміють, що Lumon навмисно зіштовхує відділи один проти одного. Берт відводить їх до відділу оптики та дизайну, де знайомить зі своїми співробітниками.
6«Схованки»Аойф МакАрдлАманда Овертон18 березня 2022
Начальник служби безпеки Lumon Даг Грейнер повідомляє пані Кобел, що йому вдалося встановити особистість колишнього співробітника Lumon, який реінтегрував особистість Піті. Ірвінґ і Берт зізнаються один одному у своїх почуттях. Марк просить Ірвінґа познайомити працівників двох відділів, щоб разом працювати над розв'язанням таємниць корпорації Lumon. Мілчик викриває їх і відправляє Марка до «кімнати відпочинку», а також ненадовго пробуджує Дилана, коли той перебуває у себе вдома. «Внутрішня» особистість Дилана дізнається, що у нього є син. Девон зустрічає Геббі, з якою вона познайомилась у пологовому будинку, але та не впізнає її. Девон дізнається, що чоловік Геббі — сенатор, який виступає за легалізацію процедури «розриву». Пані Кобел втирається в довіру до Девон і Рікена, прикидаючись консультанткою з лактації. Марк врешті-решт відповідає на дзвінок на телефоні Піті і домовляється про зустріч. Пані Кобел наказує встановити на вході до відділу уточнення макроданих двері із карткою-ключем.
7«Зухвалий джаз»Бен СтіллерГелен Лей25 березня 2022
Марк зустрічається з Регабі, яка реінтегрувала особистість Піті. Даг Грейнер перериває їх зустріч і говорить Марку, що вони разом працюють на Lumon. Регабі вбиває Грейнера, віддає Марку його картку доступу і просить передати її своїй «внутрішній» особистості. Девон ділиться з пані Кобел своїми підозрами стосовно того, що Геббі скористалась процедурою «розриву», щоб уникнути болю під час пологів. Мілчик організовує «музичні танцювальні заходи», під час яких розлючений Дилан нападає на нього. Мілчик тікає, щоб повідомити про напад пані Кобел. В цей час Дилан розповідає співробітникам, що Lumon може пробуджувати їх за межами робочого поверху. Марк і Геллі знаходять кімнату служби безпеки. Вони дізнаються, що Lumon пильно спостерігає за своїми працівниками, а також що «внутрішню» особистість можна пробудити за допомогою двох важелів. Дилан пропонує залишитись в офісі після завершення робочого дня і пробудити Марка і Геллі назовні. Ірвінґ, схвильований безпекою Берта, йде до відділу оптики і дизайну. Він дізнається, що Берт звільняється з роботи. Марк напивається після роботи і розриває фотографію своєї загиблої дружини. Пізніше він збирає фотографію зі шматочків; виявляється, що він був одружений з міс Кейсі.
8«Що на вечерю?»Бен СтіллерКріс Блек1 квітня 2022
«Зовнішня» версія Ірвінґа живе самотньо і постійно малює один і той самий темний коридор. Геллі досягає 100% результату, виконуючи квартальну квоту відділу уточнення макроданих. Пані Кобел призначає Марку останній сеанс із міс Кейсі. Після цього вона відправляє міс Кейсі до «випробувального поверху», вхід на який виглядає як коридор, який постійно малює Ірвінґ. Рада управління звільняє пані Кобел з посади за приховування інформації про спробу самогубства Геллі. Марк і його колеги готуються до пробудження за межами праці. Перед тим, як піти, Геллі цілує Марка. Назовні, Марк розповідає пані Кобел, що планує звільнитись з Lumon. Дилан пробирається до кімнати служби безпеки і пробуджує «внутрішні» особистості Марка, Геллі і Ірвінґа.
9«Справжні ми»Бен СтіллерДен Еріксон8 квітня 2022
Марк прокидається вдома у Девон саме в той час, коли він обіймається з пані Кобел. Він називає Кобел на ім'я, і вона дзвонить Мілчику, щоб той перевірив кімнату служби безпеки. Марк зізнається Девон, що він — «внутрішня» особистість, і розповідає, що пані Селвіг — це насправді його начальниця. Девон розповідає Марку про смерть його дружини Джемми. Марк просить Девон повідомити про злочини Lumon пресі, оскільки Lumon, скоріше за все, контролює поліцію. Ірвінґ прокидається у себе вдома і бачить похмурі малюнки коридору. Він знаходить, де живе Берт, і дізнається, що той вже перебовує у стосунках. Геллі прокидається на святковому вечері Lumon; її «зовнішня» особистість — Хелена Іган, донька генерального директора Lumon. Вона пройшла процедуру «розриву», щоб популяризувати легалізацію процедури. Кобел поспішає на святковий вечір, щоб перешкодити Геллі виступити на сцені. Мілчик намагається проникнути до кімнати охорони, в якій забарикадувався Дилан. Геллі виходить на сцену і розповідає гостям про поневолення і знущання, яких зазнають «внутрішні» особистості в Lumon. Марк знаходить фото і розуміє, що міс Кейсі і Джемма це одна людина. Він біжить до Девон і встигає крикнути «Вона жива!», коли Мілчик хапає Дилана і повертає Марка, Геллі і Ірвінґа до їх «зовнішніх» особистостей.

Другий сезон (TBA)[ред. | ред. код]

Виробництво[ред. | ред. код]

Apple TV+ замовила серіал у листопаді 2019 року, режисером став Бен Стіллер[4].

Кастинг[ред. | ред. код]

Адам Скотт отримав головну роль у листопаді 2019 року[4].

У січні 2020 року Патриція Аркетт була обрана на роль боса персонажа Скотта, а Брітт Ловер[en], Джен Таллок і Зак Черрі[en] отримали ролі співробітників компанії[5][6][7]. Трамелл Тіллман приєднався в лютому 2020 року як інший співробітник, а Джон Туртурро і Крістофер Вокен обрані на ролі старших співробітників у листопаді 2020 року[8][9][10]. Дічен Лакмен приєдналася до касту у грудні 2020 року[11].

Зйомки[ред. | ред. код]

Зйомки серіалу розпочалися в Нью-Йорку під робочою назвою Tumwater у жовтні 2020 року[12]. Зйомки проходили кілька днів у Наяку в лютому 2021 року та в Кінгстоні та Біконі в березні 2021 року[13][14]. У квітні 2021 року зйомки переїхали в Нью-Джерсі[15][16]. Зйомки завершилися 23 червня[17].

Нагороди та номінації[ред. | ред. код]

Рік Премія Категорія Номінант(и) Результат Ref.
2022
Dorian Awards Найкраща телевізійна драма Розрив В очікуванні [18]
Найбільш візуально яскраве шоу В очікуванні
Hollywood Critics Association TV Awards Найкращий стрімінговому серіал, драма Перемога [19]
Найкращий актор у стрімінговому серіалі, драма Адам Скотт Номінація
Найкраща акторка в стрімінговому серіалі, драма Брітт Ловер Перемога[20]
Найкращий актор другого плану в стрімінговому серіалі, драма Зак Черрі Номінація
Трамелл Тілман Номінація
Джон Туртурро Перемога
Крістофер Вокен Номінація
Найкраща акторка другого плану в стрімінговому серіалі, драма Патриція Аркетт Номінація
Дічен Лакмен Номінація
Найкраща режисура в стрімінговому серіалі, драма Аойф МакАрдлі (за епізод "The You You Are") Номінація
Бен Стіллер (за епізод "Справжні ми") Перемога
Найкращий сценарій у стрімінговому серіалі, драма Ден Еріксон (за епізод "Справжні ми") Перемога
Прайм-тайм премія «Еммі» Найкращий драматичний телесеріал Бен Стіллер, Ніколас Вайнсток, Джекі Кон, Марк Фрідмен, Ден Еріксон, Ендрю Колвілль, Кріс Блек, Джон Кемерон, Джилл Футлік, Кері Дрейк, Адам Скотт, Патриція Аркетт, Аойф МакАрдлі, Аманда Овертон, і Ґері Роберт Брайн В очікуванні [21]
Найкраща чоловіча роль у драматичному телесеріалі Адам Скотт В очікуванні
Найкраща чоловіча роль другого плану в драматичному телесеріалі Джон Туртурро В очікуванні
Крістофер Вокен В очікуванні
Найкраща жіноча роль другого плану в драматичному телесеріалі Патриція Аркетт В очікуванні
Найкраща режисура в драматичному телесеріалі Бен Стіллер (за епізод "Справжні ми") В очікуванні
Найкращий сценарій у драматичному телесеріалі Ден Еріксон (за епізод "Справжні ми") В очікуванні
Творча премія «Еммі» Найкращий кастинг для драматичного телесеріалу Рейчел Теннер і Бесс Фіфер В очікуванні
Найкраща заставка серіалу Олівер Латта та Тедді Бленкс В очікуванні
Найкраща музична композиція для серіалу (Оригінальна драматична партитура) Теодор Шапіро (за епізод "Справжні ми") В очікуванні
Найкраща музична композиція заставки серіалу Теодор Шапіро В очікуванні
Найкращий постановочний дизайн для оповідної сучасної програми (одна година або більше) Джеремі Гіндл, Нік Френкон, Анжеліка Борреро-Фортієр,
Ендрю Бейзман (за епізод "Good News About Hell")
В очікуванні
Найкращий монтаж зйомки однією камерою для драматичного телесеріалу Еріка Фрід Маркер і Джоффрі Річман (за епізод "In Perpetuity") В очікуванні
Джоффрі Річман (за епізод "Справжні ми") В очікуванні
Сатурн Найкращий стрімінговому серіал у жанрі жахів / трилеру Розрив В очікуванні [22]
Найкращий актор у стрімінговому серіалі Адам Скотт В очікуванні
Найкраща акторка в стрімінговому серіалі Брітт Ловер В очікуванні
Найкращий актор другого плану в стрімінговому серіалі Зак Черрі В очікуванні
Джон Туртурро В очікуванні
Найкраща акторка другого плану в стрімінговому серіалі Патриція Аркетт В очікуванні
Set Decorators Society of America Awards Найкраще досягнення в декорі/дизайні одногодинного серіалу Бейзман, ЕндрюЕндрю Бейзман і Джеремі Гіндл Номінація [23]
Премія Асоціації телевізійних критиків Програма року Розрив Номінація [24]
Видатні досягнення в драмі Номінація
Видатна нова програма Номінація
Індивідуальні досягнення в драмі Адам Скотт Номінація
Webby Awards Найкращий актор Перемога [25]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Розрив | Apple TV+. Apple TV (укр.). 17 лютого 2022. Процитовано 30 квітня 2022.
  2. Vogue.ua. Найцікавіші серіали лютого. Vogue UA. Архів оригіналу за 2 лютого 2022. Процитовано 2 лютого 2022.
  3. Mboho, Edidiong (16 грудня 2021). 'Severance' Trailer Reveals Ben Stiller's Apple TV+ Drama Starring Adam Scott. Collider. Архів оригіналу за 16 грудня 2021. Процитовано 16 грудня 2021.
  4. а б White, Peter (8 листопада 2019). Apple Signs 'Severance', Workplace Thriller Series From Adam Scott & Ben Stiller. Deadline Hollywood. Архів оригіналу за 6 жовтня 2020. Процитовано 2 листопада 2020.
  5. Andreeva, Nellie (6 січня 2020). Patricia Arquette To Star In 'Severance' Apple TV Series, Reuniting With Ben Stiller. Deadline Hollywood (амер.). Архів оригіналу за 24 вересня 2020. Процитовано 18 березня 2021.
  6. Andreeva, Nellie; Petski, Denise (29 січня 2020). 'Severance': Britt Lower To Star In Apple Drama Series. Deadline Hollywood (амер.). Архів оригіналу за 21 липня 2020. Процитовано 18 березня 2021.
  7. Petski, Denise (31 січня 2020). 'Severance': Jen Tullock & Zach Cherry To Star In Apple Drama Series. Deadline Hollywood (амер.). Архів оригіналу за 6 червня 2020. Процитовано 18 березня 2021.
  8. Petski, Denise (26 лютого 2020). 'Severance': Tramell Tillman To Star In Apple Drama Series. Deadline Hollywood (амер.). Архів оригіналу за 9 серпня 2020. Процитовано 18 березня 2021.
  9. Petski, Denise (30 жовтня 2020). 'Severance': John Turturro To Star In Apple Drama Series. Deadline Hollywood (амер.). Архів оригіналу за 1 листопада 2020. Процитовано 18 березня 2021.
  10. Petski, Denise (2 листопада 2020). 'Severance': Christopher Walken Joins Apple Drama Series. Deadline Hollywood (амер.). Архів оригіналу за 16 грудня 2021. Процитовано 18 березня 2021.
  11. Petski, Denise (3 грудня 2020). 'Severance': Dichen Lachman Joins Apple Drama Series. Deadline Hollywood (амер.). Архів оригіналу за 22 січня 2021. Процитовано 18 березня 2021.
  12. How to Get Cast in Ben Stiller's 'Tumwater'. Project Casting (амер.). 15 січня 2021. Архів оригіналу за 1 листопада 2020. Процитовано 18 березня 2021.
  13. Muchnick, Jeanne. Three TV shows have been filming in Nyack this week. Here's what's happening. The Journal News (амер.). Архів оригіналу за 20 січня 2022. Процитовано 5 березня 2021.
  14. Pineiro-Zucker, Diane. Apple TV+ series 'Severance' filming scenes in Kingston this week. The Daily Freeman (амер.). Архів оригіналу за 10 березня 2021. Процитовано 9 березня 2021.
  15. Apple TV+ Television Series 'Severance' Filming In New Jersey. 95.9 The RAT (англ.). 13 квітня 2021. Архів оригіналу за 20 січня 2022. Процитовано 12 травня 2021.
  16. April 20, JBPublished; 2021. Ben Stiller Led Television Series Films At Jersey Shore. 92.7 WOBM (англ.). Архів оригіналу за 20 січня 2022. Процитовано 12 травня 2021.
  17. Film and TV Projects Going Into Production. Архів оригіналу за 20 січня 2022. Процитовано 2 лютого 2022.
  18. Coates, Tyler (23 червня 2022). 'Hacks' and 'Somebody Somewhere' Lead Dorian TV Nominations. The Hollywood Reporter. Процитовано 25 червня 2022.
  19. Verhoeven, Beatrice (7 липня 2022). ‘This Is Us,’ ‘Succession,’ ‘Severance’ Lead 2022 HCA TV Nominations. The Hollywood Reporter. Процитовано 8 липня 2022.
  20. Разом із Лора Лінні за роль у серіалі Озарк
  21. Severance. Emmys.com. 12 липня 2022. Процитовано 13 липня 2022.
  22. Tinoco, Armando (29 червня 2022). Saturn Awards Nominations: ‘The Batman’, ‘Nightmare Alley’, ‘Spider-Man’, ‘Better Call Saul’ Top List. Deadline (амер.). Процитовано 12 серпня 2022.
  23. Set Decorators Announce Television Nominees for SDSA Awards, Where Lizzo Will Take on Harry Potter. Below the Line. 15 червня 2022. Процитовано 19 червня 2022.
  24. Hailu, Selome (6 серпня 2022). 'Abbott Elementary' Tops 2022 TCA Awards. Variety. Процитовано 6 серпня 2022.
  25. Adam Scott. The Webby Awards. Процитовано 29 квітня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]