Пое

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пое

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Медолюбові (Meliphagidae)
Рід: Пое (Prosthemadera)
Gray, GR, 1840
Вид: Пое
Prosthemadera novaeseelandiae
(Gmelin, JF, 1788)
Посилання
Вікісховище: Prosthemadera novaeseelandiae
Віківиди: Prosthemadera novaeseelandiae
ITIS: 562481
МСОП: 22704472
NCBI: 266374
Fossilworks: 143842

Пое[2] (Prosthemadera novaeseelandiae) — вид горобцеподібних птахів родини медолюбових (Meliphagidae). Ендемік Нової Зеландії.

Поширення[ред. | ред. код]

Вид поширений майже на всій території Нової Зеландії, особливо на Північному острові та вздовж західного та південного узбережжя Південного острова, на острові Стюарт та на островах Чатем. Невеликі популяції є на острові Рауль у складі архіпелагу Кермадек і на Оклендських островах. Мешкає у листяних лісах на висоті нижче 1500 метрів, а також в невеликих гаях, вторинних лісах, плантаціях і зелених передмістях.

Підвиди[ред. | ред. код]

  • P. n. novaeseelandiae (J. F. Gmelin, 1788) — Нова Зеландія, Оклендські острови та острів Стюарт;
  • P. n. kermadecensis Mathews e Iredale, 1914 — острови Кермадек;
  • P. n. chathamensis Hartert, 1928 — о-ви Чатем.

Опис[ред. | ред. код]

Птах завдовжки приблизно 25 см, маса тіла самця близько 125 г, самиці — близько 90 г. На перший погляд він здається повністю чорним, за винятком невеликого пучка білого пір'я біля основи шиї та невеликої білої плями на крилах. Однак якщо ви придивитесь уважніше, то помітно коричневе пір'я на спині та боках, і різнокольорові райдужні відблиски, які змінюються залежно від кута, під яким на пір'я потрапляє світло, а також серію маленьких білих пір'їн на спині, крилах і боках шиї, які утворюють щось на зразок мереживного коміра.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Як правило, трапляється поодинці, парами або невеликими сімейними групами, але часто збирається у великих кількостях у місцях, де є більша кількість поживи, часто у змішаних зраях з іншими медолюбами та голубами. Основною поживою птаха є нектар і медвяна роса. У період розмноження в раціон входять також безхребетні (особливо комахи), восени — фрукти.

Період розмноження з вересня по січень. Гніздо, яке споруджує самиця високо на дереві, має винляд громіздкої конструкції з гілок і палиць, вистеленої дрібними травинками. Самиця відкладає 2-4 яйця білого або світло-рожевого кольору з червоно-бурими плямами. Висиджуванням займається виключно самиця протягом приблизно 2 тижнів. Пташенят спочатку годує тільки самиця, але пізніше їй допомагає самець. Молодняк повністю оперяється і покидає гніздо приблизно у віці 21 дня.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2017). Prosthemadera novaeseelandiae: інформація на сайті МСОП (версія 2023.1) (англ.) 21 грудня 2023
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Prosthemaderas Novæ Zealandiæ — (Tui or Parson Bird) From A History of the Birds of New Zealand by Walter Buller
  • Tui — New Zealand native land birds Department of Conservation
  • Chatham Island tui recovery plan 2001–2011 (PDF). Department of Conservation, Wellington, New Zealand. 2001. Процитовано 19 вересня 2007.
  • Kiwi Wildlife tours Sound gallery (MP3 link) Comparison can be made with the bellbird song through this page.