Покровська церква (Любеч)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Покровська церква
Малюнок К. Сидирова з фотографії П. Жолтовського, 1930-ті роки.
Розташування Україна УкраїнаЧернігівська область, селище міського типу Любеч
Архітектор невідомий
Початок будівництва 1723, 1779 роки
Кінець будівництва 1779 рік
Зруйновано 1930 рік
Стиль українське бароко
Належність православна церква

Покровська церкваправославний одноповерховий дерев'яний храм містечка Любеч. Збудована на кошти полковника Петра Милорадовича у 1779 році замість однойменного храму 1723 року[1]. Церква зруйнована на початку 1930-х років в рамках політики антирелігійного терору. На місці храму побудовано Будинок культури[2].

Історія[ред. | ред. код]

Збудований на кошти полковника Петра Милорадовича у 1779 році замість однойменного храму 1723 року. У 1746 році церквою завідував священник Іаков[1]. Споруда, ймовірно, була збудована за прототипом Воскресенської церкви[3]. Полковник також подарував церкві Євангелію у великому аркуші та у срібно-золотій оправі, срібний потир вагою 0,91 кг й 7 золот. До храму приписана тепла Успенська церква, яку освятили 1813 року[1].

Храм зруйнували у 1930-х роках в рамках політики антирелігійного терору. На місці храму побудували місцевий Будинок культури[2].

Опис[ред. | ред. код]

Церква добре освітлена, з вікнами по обидва боки зрубів стін рукавів. Південно-східна сторона і три відповідні сторони центральних зрубів мають по парі вікон, розташованих один над одним. В інтер'єрі зруби стін першого і другого восьмигранних ярусів стягнуті вгорі такелажними балками, розміщеними між південною і північною, а також східною і західною гранями[3].

У плані Покровської церкви чотири чотирикутних рукави, включаючи вівтар. Таким чином, храм має хрестоподібну форму, з великим восьмериком у центрі. Кожен рукав має площу меншу, ніж 1/4 центрального восьмерика[3].

Зберігаючи «баштовий» характер, зруби стін центральної дільниці Покровської церкви не сильно витягнуті. Натомість зруби стін рукавів високі та стрункіші. Верх Покровської церкви є високою, стрункою і розвиненою конструкцією, з двома восьмигранними ярусами[4].

Різкий перший перехід центральної дільниці Покровської церкви значно зменшує об'єм зрубу стін і трансформує його у восьмигранну форму. Площа першого восьмерика становить менше чверті площі плану і має спокійні пропорції. Короткий другий перехід трансформує об'єм центральної частини у другий восьмигранний ярус. Площа другого восьмигранного ярусу дещо менша за площу першого, обидва яруси мають по чотири вікна. План глухого ліхтаря, перекритого в інтер'єрі пласким перекриттям, також не зазнає різкого зниження порівняно з восьмигранним ярусом[4].

У зовнішньому вигляді різкий перехід об'єму зрубів стін у центральній частині до восьмигранної форми контрастує зі спокійними і плавними переходами від першого восьмигранного ярусу до другого і від другого ярусу до ліхтаря. Плавність ще більше посилюється тим, що обидва восьмигранні яруси вкриті грушоподібними дахами, а ліхтар увінчаний шоломоподібним куполом. На противагу цьому, перший перехід вкритий банеподібним дахом, що характеризується пружним вигином[4].

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Першоджерела
  • Гумилевский Ф. Историко-статистическое описание Черниговской епархии. Кн. 6. — Чернигов : Земская типография, 1874. — 541 с.
Статті
Монографії