Попелиця капустяна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Попелиця капустяна

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Напівтвердокрилі (Hemiptera)
Надродина: Попелиці (Aphidoidea)
Родина: Справжні попелиці (Aphididae)
Рід: Brevicoryne
Вид: Попелиця капустяна
Brevicoryne brassicae
(Linnaeus, 1758)
Синоніми
*Aphis brassicae
Посилання
Вікісховище: Brevicoryne brassicae
Віківиди: Brevicoryne brassicae
EOL: 587960
ITIS: 200589
NCBI: 69196

Попелиця капустяна (Brevicoryne brassicae) — вид напівтвердокрилих комах родини справжніх попелиць (Aphididae). Вид є шкідником багатьох видів продуктів; вражає капусту, брокколі, брюссельську капусту, цвітну капусту та багато інших представників роду Brassica, але не харчується рослинами поза родиною Brassicaceae.

Поширення[ред. | ред. код]

Вид походить з Європи, але поширився по всьому світі у сільськогосподарських регіонах.

Опис і життєвий цикл[ред. | ред. код]

Комаха зеленого кольору з білим або сірим нальотом. Тіло завдовжки 2-2,5 мм. Спинна сторона тіла має темно-зелені поперечні смуги і часто невеликі темні хітинові щитки, розмір яких збільшується до заднього кінця тварини. Вусики коротші за тіло. Хвостик кінчика заднього тіла короткий і широко трикутний, а трубки воскових залоз дуже короткі, щонайбільше довжини хвоста і потовщені посередині. Кінцівки та вусики світло-коричневі, воскові протоки та хвост бліді. Голова, середня частина тіла, кінцівки і вусики крилатих особин темні, а жовтувата спина тіла має темну поперечну лінію.

Живе колоніями на різних рослинах родини Brassicaceae. Існує два типи дорослих особин — з крилами або без них. Перші яйця вилуплюються в лютому. На початку сезону першими з'являються безкрилі імаго. Розмножуються спочатку шляхом партеногенезу. Одна незаймана репродуктивна самиця живе близько 30 днів і народжує близько 40 дитинчат. У теплих регіонах буває до 15 поколінь за рік.[1] Восени розмножуються статевим шляхом. Яйцекладна самиця дає близько 10 яєць.

Комахи завдають шкоди рослинам укусами та медяною росою. Попелиця послаблює ріст і цвітіння рослин, викликає появу жовтих плям на листках і засихання листя. Капустяна попелиця поширює принаймні 17 вірусних хвороб рослин.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]